Παρασκευή 14.05.2021
More

  Λ. Νάτσης: «Ένας ακόμη τυπικός προϋπολογισμός»

  Η τοποθέτηση του επικεφαλής της παράταξης Γιάννενα Πολίτες για την Ανατροπή

  Η τοποθέτηση του επικεφαλής της παράταξης Γιάννενα Πολίτες για την Ανατροπή, Λάζαρου Νάτση, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τον προϋπολογισμό του 2021 του Δήμου Ιωαννιτών.

  «Ένας ακόμη τυπικός προϋπολογισμός που θα κριθεί στις αναμορφώσεις.

  Στο ίδιο έργο θεατές για 8η φορά.

  Αναγκασμένοι πολλές φορές να επισημαίνουμε τα ίδια και τα ίδια πράγματα κάθε χρόνο.

  Για μας η δημοκρατική λειτουργία των οργάνων δεν είναι τυπικό θέμα. Είναι ουσιαστικό και βαθιά πολιτικό.

  Για ακόμη μια χρονιά η δημοτική αρχή δεν ενσωμάτωσε καμία πρόταση στον προϋπολογισμό από την δημόσια διαβούλευση ενώ προκλητικά η οικονομική επιτροπή συνεδρίασε την ίδια μέρα με το δημοτικό συμβούλιο.

  Σε μια σημαντική κίνηση οπισθοδρόμησης οδηγήθηκε η «Νέα Εποχή» καταργώντας τον πολλά υποσχόμενο θεσμό του συμμετοχικού προϋπολογισμού. Αποτέλεσε και αποτελεί ισχυρή προγραμματική μας δέσμευση και θα συνεχίζουμε να διεκδικούμε, οι πολίτες να έχουν ουσιαστική συμμετοχή στην ικανοποίηση των αναγκών τους.

  Ο Δήμος Ιωαννιτών και τα νομικά του πρόσωπα δαπανούν ένα μεγάλο ποσό για ενοίκια κτιρίων και δεν το κάνουν μόνο φέτος. Συμβαίνει διαχρονικά δημιουργώντας ένα μεγάλο δίκτυο εξαρτήσεων και πελατειακών σχέσεων στην πόλη. Το όψιμο ενδιαφέρον της δημοτικής αρχής για δημαρχιακό μέγαρο θα είχε ουσία αν ήταν προγραμματική δέσμευση, στοχοθετημένο από πέρυσι, με πρόγραμμα και σχεδιασμό. Δυστυχώς κινδυνεύει να μπει και αυτό δίπλα στο Δημαρχείο Γκόντα στην λαϊκή αγορά και το Δημαρχείο Μπέγκα στο ΚΕΠΑΒΙ.

  Για μια ακόμη χρονιά ο Δήμος πληρώνει πάνω από €600.000 για τα δάνεια της ΔΕΥΑΙ που η επιχείρηση αδυνατεί να πληρώσει με τον Πρόεδρό της πάντως να επιμένει σε σχέδια επί χάρτου από χρονιά σε χρονιά.

  Η παράταξή μας, από το 2014 και κάθε χρονιά μέχρι και φέτος, καταθέτει την πρόταση για παύση καταβολής χρεολυσίων των δανείων του Δήμου. Κάθε χρόνο ο Δήμος καταβάλλει πάνω από €2.000.000 για χρεολύσια. Τόσο στην μνημονιακή περίοδο, όσο και τώρα στην περίοδο covid αυτά τα χρήματα είναι άκρως απαραίτητα για την κάλυψη των αναγκών των πολιτών. Φαίνεται πως πλέον διαμορφώνονται συνθήκες ευρύτερης αποδοχής της πρότασής μας, τόσο από τάλλες παρατάξεις όσο και από τον Αντιδήμαρχο Οικονομικών που έδειξε πως δεν απορρίπτει την εξέταση της πρότασης.

  Η πραγματικά δύσκολη δουλειά του αντιδημάρχου επαινέθηκε από τους συμβούλους της πλειοψηφίας αλλά πολύ λίγο βοηθήθηκε από αυτούς ώστε να έχουμε ένα ουσιαστικό αποτέλεσμα.

  Μετά από ενάμιση χρόνο στην διοίκηση του Δήμου περιμέναμε κάτι καλύτερο από την δημοτική αρχή. Ίσως του χρόνου.»

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ