Πέμπτη 02.10.2025
More

    Λαϊκή Συσπείρωση: «Όχι» στα εργοστάσια καύσης απορριμμάτων

    Την αντίθεσή της στο κυβερνητικό σχέδιο δημιουργίας έξι Μονάδων Καύσης Απορριμμάτων εκφράζει η Λαϊκή Συσπείρωση Ηπείρου, κάνοντας λόγο για «καρκινογόνο μέθοδο που θα επιβαρύνει περαιτέρω τα λαϊκά στρώματα».

    Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, το σχέδιο προβλέπει εγκαταστάσεις σε Ροδόπη ή Ξάνθη, Κοζάνη, Αρκαδία ή Αχαΐα ή Ηλεία, Αττική, Βοιωτία και Ηράκλειο Κρήτης, με τη χωροθέτηση να αφήνεται στους αναδόχους που θα αναλάβουν τα έργα. Η παράταξη κατηγορεί την κυβέρνηση ότι προχωρά σε πολιτική που «θυσιάζει την υγεία του λαού και την προστασία του περιβάλλοντος στον βωμό του κέρδους», υπενθυμίζοντας ότι η καύση απορριμμάτων είχε ανοίξει ήδη από προηγούμενες κυβερνήσεις μέσω των Εθνικών Σχεδίων Διαχείρισης Αποβλήτων.

    Η Λαϊκή Συσπείρωση επισημαίνει ότι οι μονάδες θα χρειάζονται συνεχή τροφοδοσία με σκουπίδια και όχι μόνο με υπολείμματα ανακύκλωσης, γεγονός που –όπως υποστηρίζει– θα ακυρώσει κάθε προοπτική ουσιαστικής ανακύκλωσης και κομποστοποίησης. Παράλληλα, εκφράζει ανησυχία για τη διαχείριση της τέφρας, αλλά και για το αυξημένο οικονομικό βάρος που θα κληθούν να επωμιστούν οι πολίτες μέσω νέων τελών και επιβαρύνσεων.

    Η ανακοίνωση καταλήγει με διεκδικήσεις για:

    • Απόσυρση της ΣΜΠΕ για τις έξι μονάδες καύσης.

    • Ενίσχυση της ανακύκλωσης και κομποστοποίησης με διαλογή στην πηγή.

    • Επαρκή κρατική χρηματοδότηση με φορολόγηση του κεφαλαίου και κατάργηση των «χαρατσιών» στους δημότες.

    • Δημόσιο ενιαίο φορέα διαχείρισης απορριμμάτων, χωρίς ιδιωτικοποίηση.

    • Σχεδιασμό με γνώμονα την προστασία της υγείας και του περιβάλλοντος.

    «Δεν παζαρεύουμε την υγεία μας, την ίδια μας τη ζωή», καταλήγει η ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης.

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ