Παρασκευή 22.11.2024
More

    Λογοδοσία με Ιαματικά Λουτρά και ΟΧΕ Κόνιτσας

    Από το καλοκαίρι του 2025 σε λειτουργία Αμάραντος και Καβάσιλα

    Αποφεύγοντας αυτή τη φορά να χρησιμοποιήσει λεκτικές υπερβολές όπως στο παρελθόν, για το «μεγαλύτερο θερμαλιστικό κέντρο των Βαλκανίων» ο περιφερειάρχης Αλ. Καχριμάνης περιέγραψε τα βήματα που απομένουν για την έναρξη λειτουργίας των ιαματικών λουτρών στην περιοχή της Κόνιτσας μετά τις παρεμβάσεις της Περιφέρειας Ηπείρου.

    Η είδηση που προέκυψε ήταν πως το καλοκαίρι του 2025 τα ιαματικά λουτρά σε Αμάραντο και Καβάσιλα θα λειτουργήσουν, ενώ σε επόμενη φάση και σε προτεραιότητα τίθεται η αντίστοιχη παρέμβαση και στην Πυξαριά, εκεί που μέχρι πριν αρκετές δεκαετίες λειτουργούσαν λουτρά που εγκαταλείφθηκαν στην πορεία και τώρα έχει ξεκινήσει η προσπάθεια επαναδραστηριοποίησής τους.

    Το μείζον ζήτημα ωστόσο για την Περιφέρεια είναι ο τρόπος με τον οποίο θα λειτουργήσουν τα ιαματικά λουτρά με τον Αλ. Καχριμάνη να αναφέρει πως υπάρχει στενή συνεργασία με τον δήμο Κόνιτσας και πως το πιθανότερο είναι να λειτουργήσουν μέσω κοινοπραξίας, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

    Για τον Αμάραντο εκτιμάται ότι το κόστος θα ανέλθει περί το 1,39 εκ. ευρώ και για τα Καβάσιλα στο 1,803 εκ. ευρώ.

    «Μαζί με αυτά του Χανόπουλου Άρτας και της Πρέβεζας που επίσης αναβαθμίστηκαν με τα έργα που υλοποιήσαμε ως Περιφέρεια συνθέτουν ένα δίκτυο ιαματικών πηγών, που αποτελεί πλουτοπαραγωγική «πηγή» για την Ήπειρο, προσελκύοντας χιλιάδες επισκέπτες το χρόνο», ανέφερε ο περιφερειάρχης.

    Ευρύτερος σχεδιασμός

    Ακόμη με αφορμή την υλοποίηση της ΟΧΕ Μαστοροχωρίων και Κόνιτσας ο κ. Καχριμάνης τόνισε πως στον τομέα των ιδιωτικών επενδύσεων θα προβλεφθούν αυξημένα ποσοστά επιδότησης για δημιουργία νέων επιχειρήσεων όπως τουριστικά καταλύματα με την αναπαλαίωση- ανακατασκευή υπαρχόντων κτιρίων. Παράλληλα προγραμματίζεται και η υλοποίηση ενός προγράμματος προκειμένου να μπορέσουν οι ιδιοκτήτες κατοικιών να αλλάξουν κουφώματα και στέγες που σήμερα είναι κατασκευασμένες από λαμαρίνες.

    Σχεδόν 9.000 οι δικαιούχοι  του ΤΕΒΑ στην Ήπειρο

    Κάτι λιγότεροι από 9.000 είναι οι δικαιούχοι του προγράμματος «Επισιτιστικής και Βασική Υλική Συνδρομή» του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους απόρους – ΤΕΒΑ, πρόγραμμα που υλοποιείται πλέον όχι από τους δήμους, αλλά από τις περιφέρειες. Στην Ήπειρο, η διαφοροποίηση είναι πως η Περιφέρεια ανέλαβε και την αρμοδιότητα για τον δήμο Ιωαννιτών, ενώ διατήρησε την ίδια αρμοδιότητα για τις άλλες τρεις Π.Ε.

    Το νέο ΤΕΒΑ, έχει προϋπολογισμό  11.638.346,47 €.  Με το νέο πρόγραμμα εκτιμάται ότι θα ενισχυθούν αριθμητικά περί τους 8.815 ωφελούμενους σε όλη την Ήπειρο.

    Στην Π.Ε. Ιωαννίνων οι ωφελούμενοι είναι 3072, στην Π.Ε. Άρτας 2842, στην Π.Ε. Πρέβεζας 1890 και στην Π.Ε. Θεσπρωτίας 1011.

    Έχουν ολοκληρωθεί όλες οι απαιτούμενες προεργασίες και διαδικασίες και ήδη δημοσιεύτηκε η διακήρυξη με καταληκτική ημερομηνία προσφορών την 18η Οκτωβρίου 2024.

    «Θα επιδιώξουμε μέσω του αναδόχου, που θα είναι ένας για όλα τα προϊόντα, να υπάρξει συνεργασία με τοπικές επιχειρήσεις προκειμένου να προμηθεύεται αγροτικά ή και άλλα προϊόντα. Πολύ θα θέλαμε να μην υπήρχε αυτή η ανάγκη και να αντιμετωπιστεί ριζικά το πρόβλημα της φτώχειας μέσω της εργασίας και της αύξησης των εισοδημάτων. Μέχρι τότε όμως το ΤΕΒΑ προσφέρει μια πολύ μικρή ανάσα σε όσους έχουν ανάγκη στήριξης σε είδη πρώτης ανάγκης. Και από την πλευρά μας θα κάνουμε το καλύτερο όπως πάντα, ώστε να αξιοποιηθεί κατά τον καλύτερο τρόπο», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Καχριμάνης.

     

     

    ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ