Σάββατο 18.01.2025
More

    Μάχη Μπέγκα – Σιαφάκα για την προεδρία της ΠΕΔ Ηπείρου;

    Σε μία περίοδο που οι πολίτες αποστασιοποιούνται όλο και περισσότερο από τις κομματικές τους προτιμήσεις και αναφορές στις αυτοδιοικητικές εκλογές, ακολουθώντας πολλές φορές και υποψηφίους που, προεκλογικά τουλάχιστον, αποκηρύσσουν και τις δικές τους κομματικές ταμπέλες, έρχονται οι εκλογές ανάδειξης της νέας διοίκησης στην ΠΕΔ Ηπείρου για να σηματοδοτήσουν την ισχυρή παρουσία των κομματικών στρατοπέδων. Οι εκλογές για το κορυφαίο συλλογικό όργανο της αυτοδιοίκησης μπορεί να μην ενδιαφέρουν καθόλου τους πολίτες, ενδιαφέρουν όμως και μάλιστα σε υπερβολικό βαθμό τους αιρετούς της Ηπείρου και αυτό αποδεικνύεται από τις συνεχείς ζυμώσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη τις τελευταίες εβδομάδες μετά την εκλογή των αντιπροσώπων των δήμων στη Γενική Συνέλευση.

    Παρότι όμως οι συζητήσεις που γινόταν, είχαν οδηγήσει σε ένα πιθανό σενάριο αυτοδιοικητικής συμμαχίας με αιρετούς από όλους τους πολιτικούς χώρους για ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο με επικεφαλής τον δήμαρχο Ζίτσας Μιχ. Πλιάκο που είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον, τις τελευταίες ημέρες η κατάσταση άλλαξε δραματικά. Καθοριστικό ρόλο σε αυτό έπαιξαν δύο παράγοντες. Ο πρώτος ήταν η παρουσία του Χ. Δούκα στα Γιάννενα και η ομιλία που πραγματοποίησε την περασμένη Δευτέρα σηματοδοτώντας και ενισχύοντας τη δική του υποψηφιότητα στις εκλογές της ΚΕΔΕ απέναντι στην καθαρά κομματική επιλογή της Ν.Δ με τον νυν πρόεδρο κ. Κυρίζογλου και ο δεύτερος η ισχυρή παρέμβαση της πλειοψηφίας στον δήμο Ιωαννιτών με τον Θωμά Μπέγκα να φέρεται ως ο επικρατέστερος να ηγηθεί του ψηφοδελτίου που θα έχει σαφή κομματική αναφορά σε ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, προσδοκώντας και στην υποστήριξη αιρετών που ανήκουν στη Ν.Δ ή είναι δυσαρεστημένοι από διάφορες επιλογές της Κυβέρνησης σε τοπικά ζητήματα.

    Η «προίκα» των 30 αντιπροσώπων

    Η υποψηφιότητα του κ. Μπέγκα ως επικεφαλής παράταξης που θα κατέλθει στις εκλογές της ΠΕΔ «κλείδωσε» στη συνάντηση που έγινε το απόγευμα της Πέμπτης στα Γιάννενα, με τη συμμετοχή αυτοδιοικητικών από την Ήπειρο. Πληροφορίες αναφέρουν πως στη συνάντηση, ο κ. Μπέγκας δεν ήταν από την αρχή «ζεστός» στην δική του υποψηφιότητα, ήταν όμως υπέρμαχος της συγκρότησης μίας παράταξης που θα εκφράζει περισσότερο τα αντικυβερνητικά χαρακτηριστικά, στο πλαίσιο που έθεσε ο κ. Δούκας στην ομιλία του. Τέθηκε όμως το ζήτημα από άλλους αιρετούς, ότι από τη στιγμή που επιλέγεται μία τέτοια στάση για να μην υπάρξει ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο με εκπροσώπους από όλους τους πολιτικούς χώρους, τότε ο κ. Μπέγκας θα πρέπει να είναι υποψήφιος πρόεδρος, πρόταση που φέρεται πως την έκανε αποδεκτή ο δήμαρχος Ιωαννίνων.

    Έκανε πίσω ο Πλιάκος, μπήκε μπροστά ο Σιαφάκας

    Η αποτυχία συμφωνίας για το ενιαίο ψηφοδέλτιο που αποτελούσε πρόταση του δημάρχου Ζίτσας που είχε δηλώσει ενδιαφέρον να είναι επικεφαλής, δημιούργησε νέα δεδομένα, με τον κ. Πλιάκο να υπαναχωρεί και να μην επιθυμεί να θέσει υποψηφιότητα για τη θέση του προέδρου της ΠΕΔ. Το απόγευμα της Πέμπτης σε συνάντηση δημάρχων που πρόσκεινται ιδεολογικά και πολιτικά στη Ν.Δ εκδηλώθηκε ενδιαφέρον για τη θέση του προέδρου από τον δήμαρχο Αρταίων Χριστ. Σιαφάκα που θα είναι πιθανότατα ο επικεφαλής της παράταξης που θα διεκδικήσει την πλειοψηφία στις εκλογές της ΠΕΔ.

    Οι ρυθμιστές

    Από τη στιγμή που όλα οδηγούν σε ψηφοδέλτια με κυρίαρχα πολιτικά – κομματικά χαρακτηριστικά, η μάχη και στην ΠΕΔ Ηπείρου θα γίνει μεταξύ Ν.Δ από τη μία και ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ από την άλλη. Υπάρχουν όμως και κάποιοι που σίγουρα θα επιθυμούσαν να γίνουν διαφορετικά τα πράγματα και ενδεχομένως να έχουν τη δυνατότητα να είναι ρυθμιστές των μετεκλογικών εξελίξεων και αποφάσεων. Ερωτηματικό παραμένει η στάση που θα κρατήσει ο νυν πρόεδρος της ΠΕΔ Ηπείρου Χρ. Ντακαλέτσης που προέρχεται ιδεολογικά και πολιτικά από τη Ν.Δ πλην όμως δεν έχει ανοίξει ακόμη τα χαρτιά του για τις εκλογές της ΠΕΔ.

    Θα μπορούσε ο κ. Ντακαλέτσης να συγκροτήσει ένα ψηφοδέλτιο (σ.σ απαιτείται ελάχιστος αριθμός επτά συμβούλων στο ψηφοδέλτιο) με τον ίδιο επικεφαλής ώστε σε περίπτωση που το αποτέλεσμα των εκλογών είναι οριακό να έχει τη δυνατότητα να κρίνει η δική του στάση το ποιος θα είναι ο νέος πρόεδρος της ΠΕΔ; Ενδεχομένως ναι, αλλά το ίδιο ισχύει επίσης και για τους αιρετούς που ανήκουν στον ΣΥΡΙΖΑ που και αυτοί θα μπορούσαν να συγκροτήσουν ένα ξεχωριστό ψηφοδέλτιο, ακριβώς για τον ίδιο λόγο.

    Ποιος ελέγχει ποιους

    Ο δήμος Ιωαννιτών έχει το πλεονέκτημα να διαθέτει ένα μεγάλο αριθμό εκπροσώπων στη Γ.Σ της ΠΕΔ, με 39 εκπροσώπους σε σύνολο 125 μελών. Η παράταξη του κ. Μπέγκα βέβαια δεν ελέγχει το σύνολο αυτών αλλά σίγουρα τους 24 της παράταξης και πιθανολογείται πως δεδομένων και των συμμαχιών που έκαναν την εμφάνισή τους στο δημοτικό συμβούλιο πρόσφατα, ότι την υποψηφιότητα Μπέγκα μπορεί να τη στηρίξει και η Τατ. Καλογιάννη, η παράταξη της οποίας διαθέτει πέντε εκπροσώπους στην ΠΕΔ. Ξεκινώντας λοιπόν μία παράταξη με μίνιμουμ 30 εκλέκτορες, σχεδόν το 1/4 του εκλογικού σώματος δε μπορεί παρά να έχει μία καλή βάση. Είναι αρκετή όμως για να κερδίσει και την πλειοψηφία των εδρών; Οι συσχετισμοί δε μπορούν να είναι ακριβείς, γιατί υπάρχει ένας σώμα τουλάχιστον 30 εκλεκτόρων, η στάση και η τελική απόφαση των οποίων είναι απροσδιόριστη.

    Ακόμη και η στήριξη της υποψηφιότητας Μπέγκα και από τα πέντε μέλη της παράταξης Καλογιάννη, μπορεί να πει κάποιος ότι τίθεται εν αμφιβόλω πολύ δε περισσότερο από εκπροσώπους άλλων δήμων.

    Στον δήμο Ιωαννιτών, από πέντε εκπροσώπους στην Γ.Σ της ΠΕΔ έχουν οι παρατάξεις Παπαγεωργίου και Καλογιάννη, τρεις εκπροσώπους έχει η παράταξη Γκόντα ενώ εκπροσωπούνται οι παρατάξεις Κολόκα και Τσουμάνη με τους επικεφαλής αυτών.

    Επίσης, η κομματική ταυτότητα του κάθε αιρετού δε σημαίνει αυτόματα πως θα ταχθεί ο ίδιος και οι εκπρόσωποι της παράταξής του, με το ψηφοδέλτιο που θα στηρίξει το κόμμα. Για παράδειγμα κανείς δε μπορεί να φανταστεί, πως υπάρχει η πιθανότητα ο Χρ. Τσιρογιάννης να στηρίξει την υποψηφιότητα του κ. Σιαφάκα στην ΠΕΔ Ηπείρου.

    Έτσι, και εν αναμονή των οριστικών αποφάσεων και της κατάληψης των ζυμώσεων, οι εκλογές της ΠΕΔ την προσεχή Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου, θα έχουν τεράστιο πολιτικό και αυτοδιοικητικό ενδιαφέρον, αλλά επίσης και για έναν επιπλέον λόγο. Επειδή θα διαμορφώσουν την εικόνα της νέας ανθρωπογεωγραφίας της αυτοδιοίκησης στην Ήπειρο ενόψει και άλλων εκλογών ανάδειξης οργάνων για σημαντικούς φορείς, οι αρμοδιότητες των οποίων έχουν άμεση συνάφεια με την τσέπη των πολιτών, όπως είναι ο Αναγκαστικός Σύνδεσμος Διαχείρισης Αποβλήτων Ηπείρου.

     

    ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ