Κυριακή 25.02.2024
More

  ΜΑΝΟΣ ΞΕΝΗΚΑΚΗΣ -Λείπουν ακόμη φάρμακα…

  Αντιβιώσεις, σιρόπια, αναλγητικά, εισπνεόμενα είναι μερικά μόνο από τα φάρμακα που είναι σε έλλειψη εδώ και καιρό.

  Πολλές είναι οι ελλείψεις σε φάρμακα μεγάλης ζήτησης. Αντιβιώσεις, σιρόπια, αναλγητικά, εισπνεόμενα είναι μερικά μόνο από τα φάρμακα που είναι σε έλλειψη εδώ και καιρό.

  Ο Μάνος Ξενηκάκης εκπρόσωπος του Πανελλήνιου Οργάνου των Φαρμακοποιών ρωτήθηκε για την κατάσταση που ακόμη δεν έχει εξομαλυνθεί  «Σε έλλειψη είναι πολλά φάρμακα κυρίως αναλγητικά, παυσίπονα, αντιβιώσεις. Οι φαρμακοποιοί κάνουμε προσπάθεια είτε από τις φαρμακευτικές αποθήκες είτε μεταξύ μας να βρούμε τα φάρμακα και να βοηθήσουμε τους ασθενείς» , είπε ενώ παράλληλα εξήγησε ότι ο κόσμος θα πρέπει όταν είναι σε έλλειψη κάποιο φάρμακο και εφόσον το συστήνει ο θεράπων ιατρός, να επιλέγει και το γενόσημο.  «Τα γενόσημα είναι φάρμακα και αυτά και είναι ασφαλή καθώς έχουν την έγκριση του ΕΟΦ» τόνισε.

  Εξίσου σημαντικό είναι να κατανοήσουν οι καταναλωτές ότι δεν πρέπει να δημιουργούν απόθεμα φαρμάκων καθώς η λογική αυτή τα στερεί από ανθρώπους που τα χρειάζονται πραγματικά.

  Το πρόβλημα της Ευρώπης και η ανησυχία

  Η έλλειψη φαρμάκων δεν είναι ελληνικό μόνο φαινόμενο. Σύμφωνα με δημοσιεύματα το ίδιο πρόβλημα με ελλείψεις σε φάρμακα ευρείας χρήσης αντιμετωπίζουν πολλές χώρες της Ευρώπης ανάμεσα στις οποίες η Γαλλία, η Βρετανία και η Γερμανία.

  Η πανδημία και ο πόλεμος στην Ουκρανία επιδείνωσαν την κατάσταση ενώ ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων διερευνά τη χρόνια έλλειψη αντιβιοτικών σε ολόκληρη την Ευρώπη. Είκοσι πέντε από τις 27 χώρες της Ε.Ε. έχουν αναφέρει τοπικές ελλείψεις.

  «Γνωρίζουμε ότι δεν έχει μόνο η Ελλάδα θέμα και ότι υπάρχει πρόβλημα και σε άλλες χώρες. Εμείς σαν Πανελλήνιο Όργανο προσπαθούμε σε συνεργασία με το Υπουργείο να βρούμε λύσεις. Ελπίζουμε ότι σταδιακά θα υπάρξει ομαλοποίηση του προβλήματος» καταλήγει ο κ. Ξενηκάκης.

  ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ