Δευτέρα 25.11.2024
More

    Μαθαίνοντας για τον ξεριζωμό και την προσφυγιά

    Μία εκδήλωση στο 3ο Λύκειο με αφορμή τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή

    Η διατήρηση της ιστορικής μνήμης και η μεταλαμπάδευση αυτής στις επόμενες γενιές, ώστε να καταστεί κτήμα τους, μέσα από τη γνώση των γεγονότων και την ανάλυσή τους, αποτελεί έναν διαρκή στόχο που θα πρέπει τουλάχιστον να επιτελεί και το εκπαιδευτικό σύστημα.

    Ανεξάρτητα από το εάν αυτό επιτυγχάνεται ή όχι, λιγότερο ή περισσότερο κάθε φορά, με την ευθύνη της κεντρικής διοίκησης και της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας του υπ. Παιδείας, πολλές φορές οι μικρές σχολικές κοινότητες, καθηγητές και μαθητές καταφέρνουν πολλά πράγματα, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και αξία.

    Ένα τέτοιο γεγονός ήταν η εκδήλωση μνήμης με αφορμή τη συμπλήρωση ενός αιώνα από τη Μικρασιατική Καταστροφή το 1922, η οποία πραγματοποιήθηκε στο 3ο Λύκειο Ιωαννίνων.

    Μία εκδήλωση, στην οποία οι μαθητές ανέγνωσαν το ιστορικό της παρουσίας του ελληνισμού στη Μικρά Ασία και στον Πόντο, μέχρι τον ξεριζωμό του και τη Γενοκτονία, με τη χρήση και αφηγήσεων πρωταγωνιστών του δράματος της προσφυγιάς.

    Στον αύλειο χώρο του 3ου Λυκείου, με τη φροντίδα και δωρεά από τον Σύλλογο Μικρασιατών Νεοκαισάρειας, υπήρχε πλήθος προσωπικών αντικειμένων, που μετέφεραν οι πρόσφυγες του 1922, καθώς επίσης και φωτογραφικό υλικό από εκείνη την εποχή.

    Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυναν ο διευθυντής του σχολείου Κων. Μπάης, ο αντιπεριφερειάρχης Οδ. Πότσης, ο πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γεώρ. Καψάλης, εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Ιωαννίνων και η πρόεδρος του Συλλόγου Μικρασιατών Νεοκαισάρειας Τασία Παπάζογλου. Την εκδήλωση παρακολούθησαν και μικρασιάτες πρόσφυγες δεύτερης και τρίτης γενιάς, κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής των Ιωαννίνων.

     

     

    ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ