Τετάρτη 24.07.2024
More

  Με ευρωπαϊκή πιστοποίηση το κλιματικό σύμφωνο του δήμου Ιωαννιτών

  Στις Βρυξέλλες βρέθηκε στις 20 και 21 Μαρτίου ο δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέγκας, με αφορμή ειδική τελετή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στην οποία ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα της αξιολόγησης του Κλιματικού Συμφώνου των Ιωαννίνων, ενώ αποδόθηκαν και οι τίτλοι πιστοποίησης σε 30 πόλεις που συμμετέχουν στο φιλόδοξο και καινοτόμο αυτό εγχείρημα.

  Ο κ. Μπέγκας, πέραν της συμμετοχής του στην εκδήλωση, είχε συναντήσεις με ανώτατους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, πολιτικούς, οικονομικούς παράγοντες καθώς και τεχνοκράτες, παρουσία του Patrick Child, Διευθυντή της αποστολής για τις 100 κλιματικά ουδέτερες πόλεις, ενώ παραχώρησε συνέντευξη σε διεθνές τηλεοπτικό δίκτυο όπου ανέλυσε το σχέδιο δράσης των Ιωαννίνων.

  Στη διάρκεια των συναντήσεων με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους τόσο ο δήμαρχος Ιωαννίνων, όσο και οι υπόλοιποι εκπρόσωποι των πόλεων που συμμετέχουν στην αποστολή εξέφρασαν την αγωνία τους για τη διασφάλιση της χρηματοδότησης του εγχειρήματος, τόσο από εθνικούς όσο και από κοινοτικούς πόρους, προκειμένου να υλοποιήσουν τον σχεδιασμό των δράσεων που έχουν εκπονήσει.

  Η απονομή

  Το σήμα Αποστολής της ΕΕ  απονεμήθηκε από την κ. Ιλιάνα Ιβάνοβα, Επίτροπο Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Νεολαίας, παρουσία δημάρχων και εκπροσώπων των πόλεων, σε τελετή στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών Ημερών Έρευνας και Καινοτομίας, του μεγαλύτερου φόρουμ για το μέλλον της επιστήμης και της καινοτομίας στην Ευρώπη και τη συλλογική εύρεση λύσεων μαζί με τους πολίτες και τα ενδιαφερόμενα μέρη.

  Η Επίτροπος κ. Ιβάνοβα δήλωσε σχετικά: «Θα ήθελα να συγχαρώ και τις 23 πόλεις για την επιτυχία τους! Το Σήμα αποτελεί αναγνώριση της σκληρής δουλειάς σας και της δέσμευσής σας να καταστήσετε τις πόλεις σας κλιματικά ουδέτερες και να βελτιώσετε τους τόπους όπου ζούμε. Ανυπομονώ να δω τα έργα που αναπτύσσετε στην πορεία σας για μια πιο ανταγωνιστική, πιο πράσινη και πιο δίκαιη Ευρώπη. Θα συνεχίσουμε να σας στηρίζουμε σε αυτό το ταξίδι.»

  Μετά τη λήξη της εκδήλωσης ο δήμαρχος Ιωαννίνων δήλωσε:

  “Τα Ιωάννινα, όπως και οι υπόλοιπες πόλεις που εκπροσωπούνται σήμερα εδώ, επιλέχθηκαν ανάμεσα σε 377 ευρωπαϊκές πόλεις που εκδήλωσαν ενδιαφέρον να συμμετάσχουν στην ευρωπαϊκή αποστολή για τις «100 κλιματικά ουδέτερες και έξυπνες πόλεις έως το 2030».

  Για την πόλη των Ιωαννίνων, η ένταξή μας σε αυτό το δίκτυο είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να αντισταθμίσουμε όσα μας στέρησε η οικονομική κρίση της χώρας και συνεχίζουν να μας στερούν φαινόμενα όπως η πανδημία του CoVID19 και η κλιματική αλλαγή. Δηλαδή, επενδύσεις, αναπτυξιακή δυναμική, ποιοτικό δημόσιο χώρο και δημόσια υγεία.

  Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε μια ζωντανή και ανθεκτική πόλη αξιοποιώντας κρίσιμα συγκριτικά πλεονεκτήματα, λειτουργώντας ως ένα οικοσυστήματα καινοτομίας για να εμπνεύσουμε ένα νέο αστικό σχεδιασμό με λύσεις εμπνευσμένες από τη φύση, κινητοποιώντας ομάδες κατοίκων σχεδιάζοντας «από-κάτω-προς-τα-πάνω» με διαφανή και δημοκρατικό τρόπο.

  Η θετική αξιολόγηση του Κλιματικού Συμφώνου των Ιωαννίνων και η απόδοση του τίτλου πιστοποίησης αποτελούν το επιστέγασμα μιας προσπάθειας της προηγούμενης δημοτικής αρχής.

  Το στοίχημα για εμάς είναι να περάσουμε στη φάση της υλοποίησης ώστε να δούμε απτά αποτελέσματα.

  Η σημερινή εκδήλωση μας γεμίζει περηφάνια αλλά ταυτόχρονα μας υπενθυμίζει και το πόση δουλειά έχουμε μπροστά μας, αφού οι στόχοι μας είναι υψηλοί για ένα καλύτερο μέλλον για τα Γιάννενα στη βάση της βιωσιμότητας, της ανθεκτικότητας, του ψηφιακού μετασχηματισμού”.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ