Δεδομένα είναι πια τα προβλήματα στην ελληνική οικονομία και την αγορά από τις ανατιμήσεις, την ακρίβεια και το αυξημένο κόστος παραγωγής.
Πλέον, υπάρχει ανησυχία και για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει ο πόλεμος στην Ουκρανία.
Το θέμα αναδεικνύει με δηλώσεις του ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων Δ. Δημητρίου θέτοντας παράλληλα και δέσμη αιτημάτων για τη στήριξη των επιχειρήσεων.
«Από τον Ιούνιο του 2021 είχαμε επισημάνει τις πρώτες σημαντικές αυξήσεις που θα επηρέαζαν την επιχειρηματικότητα καθώς και την ελληνική οικονομία.
Δυστυχώς σε κεντρικό επίπεδο γνώριζαν τις αυξήσεις βασικών αγαθών και πρώτων υλών όπως και τις αυξήσεις ανά κοντέινερ ή τις αυξήσεις στα καύσιμα, αλλά παρά τις οχλήσεις του μεγαλύτερου συνόλου του επιμελητηριακού κόσμου, τις δικές μας συνεχείς παρεμβάσεις η κυβέρνηση δεν έλαβε έγκαιρα μέτρα και δεν άκουσε τους πλέον αρμόδιους τα Επιμελητήρια», ανέφερε και πρόσθεσε:
«Σήμερα όμως ζούμε μια άλλη πραγματικότητα, πολύ δύσκολη για την επιχειρηματικότητα, αλλά και για την ελληνική οικογένεια και θα επιδεινωθεί σε κάποιους σημαντικούς τομείς της οικονομίας ακόμη περισσότερο λόγω και της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Χαρακτηριστικά να σας αναφέρω, ότι μόλις χθες το Χρηματιστήριο Αθηνών κατά την συνεδρίαση του έχασε τα κέρδη του 2022 ενώ αναμένεται να αυξηθεί και άλλο το κόστος ενέργειας αφού το 70% του φυσικού αερίου χρησιμοποιείται στις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής».
«Χιλιάδες επιχειρήσεις βρίσκονται πάνω από το κόκκινο και μόνο εκείνοι γνωρίζουν πώς τα καταφέρνουν, αφού πλέον όχι μόνο οι πρώτες ύλες και τα αγαθά, έχει αυξηθεί και το κόστος λειτουργίας τους. Χαρακτηριστικά παραδείγματα μικρές επιχειρήσεις εστίασης με ενοίκιο 700€ μηνιαίως καλούνται να πληρώσουν πάνω από 3000€ στην ΔΕΗ ενώ μεγαλύτερες έχουν αύξηση στους λογαριασμούς τους χιλιάδες ευρώ, τριπλάσιους σε σχέση με τους αντίστοιχους της προηγούμενης μέτρησης και με την ρήτρα αναπροσαρμογής να ξεπερνά το 60% των λογαριασμών τους».
Τα μέτρα
Η επιχειρηματικότητα για να επιβιώσει χρειάζεται γενναίες παρεμβάσεις δεν μπορεί να αποφασίζεται η επιβίωση και η ανάπτυξη της με ημίμετρα, ανέφερε ο κ. Δημητρίου και παρουσίασε σειρά προτάσεων:
● Είναι ανάγκη να δοθούν παρατάσεις σε όλες τις καταληκτικές ημερομηνίες ρυθμίσεων όπως αυτή των 72 δόσεων χρεών covid που λήγουν στις 28 Φεβρουαρίου ενώ ταυτόχρονα πρέπει να επανεξεταστεί και ο αριθμός δόσεων με αύξηση το λιγότερο και ανάλογα τα χρέη της κάθε επιχείρησης τις 120 δόσεις.
● Γενναίες επιδοτήσεις στο ενεργειακό κόστος τουλάχιστον στο 75%.
● Σημαντικές μειώσεις έστω αρχικά και προσωρινά λόγω κρίσης στους Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης των καυσίμων.
● Μειώσεις των δεικτών ΦΠΑ και κυρίως στα βασικά αγαθά από το 13% στο 6%.
● Επανένταξη στις αρχικές ρυθμίσεις στο ΚΕΑΟ όσων τις έχουν απολέσει χωρίς πέναλτι επαναφοράς στο αρχικό χρέος και προκαταβολή της τρέχουσας δόσης και όχι των δόσεων που έχουν απολεστεί με μεταφορά αυτών στο τέλος της ρύθμισης.
● Έγκαιρη παρέμβαση της κυβέρνησης στο Ταμείο διαχείρισης ιδιωτικού χρέους που τρέχει τον εξωδικαστικό μηχανισμό, επιτάχυνση διαδικασιών για ολοκλήρωση και ένταξη στον εξωδικαστικό όσων έχουν αιτηθεί και τηρούν τα κριτήρια για να μη παραμένουν εγκλωβισμένοι από τον Ιούνιο του 2021 που έχει ξεκινήσει για να μη χάσουν όπως ισχύει από τον Νοέμβριο του 2021 τα σπίτια τους αλλά και τα επαγγελματικά ακίνητα τους.
● Άμεσες παρεμβάσεις στο τραπεζικό σύστημα για την χρηματοδότηση κυρίως της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας που έχει μείνει εκτός των τελευταία χρόνια. Παρεμβάσεις και δημιουργία ταμείου για αυτές έτσι ώστε να έχουν πρόσβαση με πιο ευέλικτα κριτήρια για να επιβιώσουν και να έχουν μια πραγματική δεύτερη ευκαιρία. Ας σημειωθεί ότι ο τραπεζικός κλάδος με τις πλάτες και τον αγώνα των επιχειρηματιών αύξησαν τις προηγούμενες δεκαετίες των κύκλο εργασιών τους αλλά και ανακεφαλαιώθηκαν με το αίμα των επιχειρήσεων.
● Παρεμβάσεις ουσίας από τα αρμόδια υπουργεία και όχι επικοινωνιακά πυροτεχνήματα για να μειωθούν οι ανατιμήσεις που σε πολλές των περιπτώσεων είναι κερδοσκοπικές, αυστηρός έλεγχος από τις υπηρεσίες».
Οι αγρότες
Αναφορά έκανε και στα ζητήματα που θέτουν οι αγρότες:
«Τα αιτήματα των αγροτών τα στηρίζω απόλυτα. Θα ήθελα να θυμηθούμε ότι είναι ο πρωτογενής τομέας που προσθέτει το 10% στο ΑΕΠ της χώρας μας και ως εκ τούτου είναι ανάγκη να επιλυθούν τα ζητήματα άμεσα, πριν συμπαρασύρει και άλλους κλάδους της οικονομίας. Ακόμη περισσότερο πλέον χρειάζεται την στήριξη σήμερα αφού μετά από 12 ώρες εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία τα σιτηρά αυξήθηκαν μόνο χθες το σημειώνω 5,6 %, αντιλαμβάνεστε τι αυξήσεις θα έχουμε τις επόμενες ημέρες.
Με τον πρωτογενή τομέα είναι διασυνδεδεμένοι κλάδοι της εστίασης, της μεταποίησης, της εμπορίας όπως και μια σειρά άλλων κλάδων που στηρίζονται μέσω των επενδυτικών project που υλοποιούν οι επιχειρηματίες του πρωτογενούς τομέα και αντιλαμβάνεστε τι οικονομικό ντόμινο θα προκληθεί αν συνεχίσουν κάποιοι να μη βλέπουμε το πρόβλημα».
Το Τμήμα Λογιστικής
Για το θέμα με το Τμήμα Λογιστικής ανέφερε: «Εμείς είμαστε Επιμελητήριο Ιωαννίνων αλλά συμμετέχουμε και στο Περιφερειακό συμβούλιο που υπάρχει με τα άλλα τρία της Ηπείρου και άρα παρακολουθούμε το θέμα και στο επόμενο συμβούλιο θα θέσω το θέμα στην ημερήσια διάταξη. Πρέπει να κάνουμε ένα Focus και στους άλλους τρεις νομούς που και εκεί υπάρχει επιχειρηματικότητα και η οικονομία αυτών των περιοχών βάλλεται περισσότερο τα τελευταία χρόνια. Πρέπει να γίνει μια συνολικότερη συζήτηση με το ΠΕΣΗΠ και τις Πρυτανικές αρχές για να εξεταστούν όλα εκείνα τα δεδομένα, οι δυνατότητες της κάθε περιοχής έτσι ώστε να αποφασιστεί και δημιουργηθούν τα ανάλογα τμήματα (υποδομές υπάρχουν) και στις άλλες περιφερειακές ενότητες της Ηπείρου για να μη φτάσουμε στο σημείο το επόμενο διάστημα να συζητάμε για κλείσιμο και άλλων σχολών».