Μετά τα «εντέλλεσθε» για την κάλυψη εφημεριών στα νοσοκομεία Λευκάδας και Πρέβεζας, καλούνται να καλύψουν και τουλάχιστον 12 εφημερίες το μήνα στο νοσοκομείο της Κέρκυρας
Με μία… βαλίτσα στο χέρι θα πρέπει να είναι συνέχεια, ιατροί διαφόρων ειδικοτήτων στα νοσοκομεία των Ιωαννίνων, που μετά τα «εντέλλεσθε» για την κάλυψη εφημεριών στα νοσοκομεία Λευκάδας και Πρέβεζας, καλούνται να καλύψουν τουλάχιστον 12 εφημερίες το μήνα στο νοσοκομείο της Κέρκυρας.
Εκεί, η κατάσταση όπως αναφέρει και ο Σύλλογος των Εργαζόμενων έχει φτάσει στο απροχώρητο, είναι πλέον δραματική η έλλειψη προσωπικού, μετά τις παραιτήσεις δύο παθολόγων και ενός καρδιολόγου, αλλά και το γεγονός, ότι άλλοι δύο ιατροί βρίσκονται σε καθεστώς αναρρωτικής άδειας. Η διοίκηση της 6ης ΥΠΕ προκειμένου να αντιμετωπιστεί το ζήτημα της κάλυψης των εφημεριών, ακολουθεί τη γνωστή συνταγή με τις μετακινήσεις των ιατρών από τα νοσοκομεία των Ιωαννίνων, σε πρώτη φάση, με παθολόγους του ΠΓΝΙ και του Χατζηκώστα. Η τακτική αυτή έχει προκαλέσει την άμεση αντίδραση της ΕΙΝΗ, αλλά και τη δυσαρέσκεια στο ιατρικό προσωπικό της περιοχής, σε συνδυασμό και με το ότι από τον Μάρτιο έχουν να πληρωθούν τις εφημερίες που έχουν κάνει στα νοσοκομεία των Ιωαννίνων.
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το προεδρείο της ΕΙΝΗ, η πρόεδρος κα Κιτσανού στάθηκε ιδιαίτερα στο τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζει το νοσοκομείο Χατζηκώστα, λόγω έλλειψης ιατρών σε καίριες ειδικότητες. Μία κατάσταση που βαίνει επιδεινούμενη, όπως ανέφερε η κα Κιτσανού και λόγω της επιπλέον μετακίνησης προσωπικού και συγκεκριμένα ενός ακτινολόγου και ενός τεχνολόγου στο νοσοκομείο Φιλιατών, προκειμένου να εκπαιδεύσουν το εκεί προσωπικό στον μαγνητικό τομογράφο.
«Επισημαίνουμε ότι στο νοσοκομείο Χατζηκώστα υπηρετούν ( 8) ειδικευμένοι Παθολόγοι που εφημερεύουν καλύπτοντας Κλινική, επείγοντα και ΜΕΛ με αποτέλεσμα οι εφημεριακές ανάγκες του τμήματος να καλύπτονται από (7). Όσο για το ΠΓΝΙ οφείλουμε να επισημάνουμε πως οι παθολόγοι στο ΠΓΝΙ που δεν μπορούν να στελεχώσουν το ΤΕΠ και το καλοκαίρι δεν μπορούσαν να στελεχώσουν την ΜΕΛ 2 ξαφνικά… περισσεύουν», ανέφερε η κα Κιτσανού, που έκανε λόγο για μία εύκολη λύση, αυτή της εντολής μετακίνησης, η οποία όμως έχει ως μόνα θύματα, τους γιατρούς που υποχρεώνονται να ξεσπιτωθούν για να καλύψουν εφημερίες σε άλλα νοσοκομεία.
Παράλληλα πάντως, η κα Κιτσανού ανέφερε πως για πρώτη φορά στα χρονικά, το επιστημονικό συμβούλιο του ΠΓΝΙ έλαβε την απόφαση για τη μείωση του αριθμού των 20 γενικών ιατρών, που προβλέπεται ώστε να εκπαιδεύονται και να καλύπτουν χρέη αγροτικού ιατρού, σε 15 προκειμένου όπως κατήγγειλε να διατεθούν οι πέντε θέσεις που υπολείπονται σε «ημέτερους άλλων Κλινικών, οι οποίες μάλιστα είναι πλήρως στελεχωμένες».
Ο Δημήτρης Παχατουρίδης από την πλευρά του, τόνισε πως η κριτική που ασκείται δεν έχει στόχο τις διοικήσεις των νοσοκομείων, αλλά το σχέδιο της Κυβέρνησης, που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, όπως ανέφερε, για να υποβαθμιστεί συνολικά ο ρόλος του ΕΣΥ. «Στην Ήπειρο, ο στόχος είναι να μείνει μόνο το ΠΓΝΙ ως νοσοκομείο που θα λειτουργεί πλήρως και τα υπόλοιπα να λειτουργούν λίγο καλύτερα από ότι ένα Κέντρο Υγείας», ανέφερε.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ