Σάββατο 20.04.2024
More

    Με συνεργασία για ένα νέο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο

    Συνάντηση στο Μέτσοβο με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και τα συνεργαζόμενα πανεπιστήμια από την Ευρώπη για την κατάθεση της τελικής πρότασης

    Εντός των επόμενων μηνών, πιθανότατα εντός του καλοκαιριού, η αρμόδια Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αποφανθεί επί του αιτήματος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και άλλων έξι συνεργαζόμενων ευρωπαϊκών ακαδημαϊκών ιδρυμάτων, για τη σύσταση ενός νέου Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου, που θα θεσμοθετηθεί και θα λειτουργεί και επίσημα, όπως άλλα 40 περίπου αντίστοιχα που ήδη λειτουργούν με τη μορφή κοινοπρακτικών σχημάτων στην Ευρώπη.

    Η προετοιμασία έχει ξεκινήσει τα τελευταία τρία χρόνια, όμως πλέον οι ρυθμοί είναι πολύ γρήγοροι και στο πλαίσιο της υποβολής της τελικής πρότασης με επισπεύδον το Πανεπιστήμιο του Κλερμόντ στη Γαλλία, ελήφθη η απόφαση για τον θεματικό πυρήνα της πρότασης της εν λόγω κοινοπραξίας.

    Ο πυρήνας αυτός θα είναι η «Αειφόρος Κινητικότητα», όπως επιβεβαιώθηκε στην πρώτη ημέρα της διημερίδας που πραγματοποιείται στο Μέτσοβο, μία έννοια την οποία χαρακτήρισε ως «κλειδί» η πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κα Μπατιστάτου σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε η διοίκηση του τοπικού ιδρύματος.

    Η σύσταση του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου με τη συμμετοχή των επτά ιδρυμάτων, ένα εκ των οποίων το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων θα αφορά τελικά, όχι μόνο τις Θετικές Επιστήμες, όπως αρχικά είχε ξεκινήσει, αλλά και τις Ανθρωπιστικές και Κοινωνικές Επιστήμες και θα στοχεύει και στα τρία επίπεδα των σπουδών σε προπτυχιακούς, μεταπτυχιακούς φοιτητές αλλά και σε υποψήφιους διδάκτορες.

    Στη συνάντηση του Μετσόβου συμμετέχουν εκτός του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, εκπρόσωποι από το Πανεπιστήμιο του Κλερμόντ στη Γαλλία, το Πανεπιστήμιο του Ρέγκενσμπουργκ της Γερμανίας, το Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών της Δυτ. Νορβηγίας και το Πανεπιστήμιο της πόλης Κωστάντζα της Ρουμανίας. «Είμαστε εξαιρετικά χαρούμενοι για την ανταπόκριση των συναδέλφων εταίρων στην πρόταση και αισιόδοξοι για το τελικό αποτέλεσμα. Περιμένουμε την απάντηση το καλοκαίρι, αλλά οι δεσμοί που έχουν ήδη σφυρηλατηθεί είναι πολύ στενοί για μία συνεχιζόμενη συνεργασία, με ορίζοντα στο διηνεκές. Είναι ουσιαστικά μία νέα πρόταση για το πώς οραματιζόμαστε τα πανεπιστήμια στην Ελλάδα. Είναι επτά πανεπιστήμια που θα αποκτήσουν κοινά προγράμματα σπουδών και μαθήματα, διαμορφώνοντας τις συνθήκες για τον Ευρωπαίο πολίτη του μέλλοντος. Υπήρξε η προεργασία ώστε το Πανεπιστήμιό μας να έχει ηγετικό ρόλο στα Βαλκάνια, όμως έχουμε ανοιχτά τα μάτια μας και στην υπόλοιπη Ευρώπη και στις ΗΠΑ», ανέφερε μεταξύ άλλων η κα Μπατιστάτου.

    Οδηγός του μέλλοντος, οι συνεργασίες του παρελθόντος

    Οι καθηγητές Χρήστος Σταυράκος και Αικατερίνη Πλακίτση αντίστοιχα, εσωτερικά μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στάθηκαν στην υλοποίηση αντίστοιχων συνεργασιών τα προηγούμενα χρόνια σε ευρωπαϊκό και όχι μόνο επίπεδο, που αποτελούν ένα βασικό πλεονέκτημα για την ευόδωση και του νέου μεγάλου στόχου.

    «Να μη ξεχνάμε, ότι το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων υλοποιεί προγράμματα Erasmus με πανεπιστήμια της Ασίας και σήμερα αλλάζει τα προγράμματα σπουδών σε έξι ασιατικά πανεπιστήμια.

    Η πρόταση που υποβάλλουμε, διαμορφώνει ένα κοινό πλαίσιο λειτουργίας για τα επτά πανεπιστήμια σε ορίζοντα δεκαετίας αρχικά. Θα είναι σαν να είμαστε ένα πανεπιστήμιο», ανέφερε η κα Πλακίτση.

    Τέλος, ο Αντιπρύτανης Διεθνών Σχέσεων, Εξωστρέφειας και Διά Βίου Μάθησης Ξενοφών Μπήτσικας χαρακτήρισε ως μεγάλη πρόκληση για το πανεπιστήμιο την υλοποίηση της πρότασης και εξέφρασε ευχαριστίες προς όλους όσοι βοήθησαν να γίνει αυτή η συνάντηση στο Μέτσοβο, με τη συμμετοχή εκπροσώπων και των ξένων πανεπιστημίων.

     

     

    ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ