Τρίτη 28.06.2022
More

  Με τη φιλοδοξία να μεγαλώσει ακόμα περισσότερο η «Δωδώνη»

  Πλώρη για καλύτερες πορείες το επόμενο διάστημα

  Αν η πορεία της γαλακτοβιομηχανίας ΔΩΔΩΝΗ προς μία επιτυχημένη διαδρομή τα εννέα τελευταία χρόνια υπό τη διοίκηση και διεύθυνση της SI Foods, αποτέλεσε τη μαγιά, η στρατηγική συμφωνία με το fund CVC, που επισημοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα, φιλοδοξεί να μεγαλώσει ακόμη περισσότερο την ηπειρωτική βιομηχανία.

  Τα όποια «θολά» σημεία και την ανησυχία που προκάλεσε στους εργαζόμενους και κυρίως στους παραγωγούς – συνεργάτες της ΔΩΔΩΝΗ Α.Ε η συμφωνία με τον ξένο επενδυτικό κολοσσό, σχετικά με το δικό τους εργασιακό μέλλον, επιχειρεί η διοίκηση της εταιρείας να διασκεδάσει, διευκρινίζοντας προς κάθε κατεύθυνση και σε όλους τους τόνους, ότι δεν πρόκειται για εξαγορά με παρόμοιους ή αντίστοιχους όρους, που έγιναν άλλες στο χώρο, αλλά για μία ενδυνάμωση της εταιρίες και του υφιστάμενου διοικητικού σχήματος.

  Η πορεία άλλωστε της εταιρείας, όπως ανέφερε ο αναπλ. διευθύνων σύμβουλος της ΔΩΔΩΝΗ Α.Ε Μιχ. Παναγιωτάκης σε ενημερωτική συνάντηση με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, αποτελεί το βασικό πλεονέκτημα, για παρόμοια και ακόμη καλύτερη πορεία το επόμενο διάστημα, προς όφελος όχι μόνο των μετόχων, αλλά των εργαζόμενων και των παραγωγών – συνεργατών της εταιρείας.

  Το πενταετές πλάνο ανάπτυξης που υλοποιεί από πέρυσι η διοίκηση, θα ενδυναμωθεί ακόμη περισσότερο με την ενίσχυση της CVC, με την υφιστάμενη διοίκηση και το σχήμα, να παραμένει ως έχει, αλλά πλέον με πολύ περισσότερες δυνατότητες ευελιξίας και λήψης αποφάσεων, που θα καταστήσουν την εταιρεία ακόμη πιο ανταγωνιστική. Σε αυτό το πλαίσιο, η προοπτική ενδυνάμωσης του ΠΟΠ προϊόντος της φέτας στην εγχώρια αγορά, αλλά κυρίως στο εξωτερικό, θα επιφέρει άμεσες αλλαγές, κάποιες εκ των οποίων κατευθύνονται και αφορούν στην αύξηση της τιμής παραγωγού στο γάλα, που θα ανακοινωθεί τις αμέσως επόμενες ημέρες, ίσως και εντός της Μεγ. Εβδομάδας.

  «Προφανώς, προσανατολιζόμαστε να βελτιώσουμε τις τιμές παραγωγού και κάποιες από αυτές τις αυξήσεις θα ανακοινωθούν άμεσα, ίσως και εντός της εβδομάδας», ανέφερε ο κ. Παναγιωτάκης.

  Τι οδήγησε στη συμφωνία

  Ο πρώτος βασικός λόγος που αποτέλεσε την αφετηρία για την είσοδο στη γαλακτοβιομηχανία του fund, είναι η επιτυχημένη διαδρομή τα τελευταία εννέα χρόνια και κυρίως οι προοπτικές ανάπτυξής της σε εγχώριο και διεθνές επίπεδο. Κοινή εκτίμηση της SI και της CVC είναι, ότι οι «μεγάλοι παίκτες» στις ξένες αγορές, όπως τα μεγάλα σούπερ μάρκετς, βολεύονται με εύκολες λύσεις στην αγορά προϊόντων ΠΟΠ, όπως η φέτα, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα τον ευτελισμό της τιμής του προϊόντος. «Είναι απαράδεκτο να πωλείται φέτα ΠΟΠ στην τιμή των 4,20 – 4,30 ευρώ, ενώ το ελάχιστο κόστος παραγωγής για ένα κιλό είναι ένα ευρώ. Αυτό γίνεται, γιατί κάποιες εταιρείες εξακολουθούν να εισάγουν και να χρησιμοποιούν εισαγόμενο γάλα για τη φέτα και επειδή χρησιμοποιούν κάποια τεχνολογικά τερτίπια, κάτι όμως που συνιστά εγκληματική παραβίαση των κανόνων παραγωγής ΠΟΠ και φυσικά θέτουν και ζήτημα αθέμιτου ανταγωνισμού», σημείωσε ο κ. Παναγιωτάκης.

  «Πήραμε το πρωτάθλημα, θέλουμε το Champions League»

  Χρησιμοποιώντας ποδοσφαιρικούς όρους, ο κ. Παναγιωτάκης τόνισε, ότι η εταιρεία παίρνει κάθε χρόνο το ελληνικό πρωτάθλημα, όμως με ην είσοδο του νέου επενδυτικού σχήματος στην εταιρεία, ο στόχος είναι «να είμαστε κάθε χρόνο στα ημιτελικά ή στον τελικό του Champions League και να το παίρνουμε κιόλας. Η συμφωνία μας δίνει ακριβώς αυτή τη δυνατότητα, να παίζουμε απέναντι σε μεγάλους παίκτες. Είναι διαφορετικό να σε αντιμετωπίζουν στο εξωτερικό ως μία εταιρεία με τζίρο 100-150 εκ. και άλλο να σε υπολογίζουν ως μία εταιρεία με διπλάσιο τζίρο», πρόσθεσε.

  Οι τιμές και οι παραγωγοί

  Η πρώτη άμεση αντίδραση της εταιρείας, προς τους παραγωγούς, θα είναι η ανακοίνωση της αύξησης των τιμών τις αμέσως επόμενες ημέρες. Με τον τρόπο αυτό, αλλά και με άλλους που θα ανακοινωθούν σύντομα, η ΔΩΔΩΝΗ επιχειρεί να ενισχύσει αφενός τη σχέση εμπιστοσύνης με τους συνεργάτες της και αφετέρου να στείλει ένα μήνυμα στους παραγωγούς, ότι εξακολουθεί, όπως αναφέρει, να δίνει τις καλύτερες τιμές σε όλη τη χώρα.

  «Το προηγούμενο έτος, περισσότεροι παραγωγοί ήρθαν σε εμάς σε σχέση με αυτούς που έφυγαν. Βελτιώσαμε τις τιμές όλα αυτά τα χρόνια. Οι άλλοι άλλαξαν και όχι εμείς. Εξακολουθούμε να λειτουργούμε ως πυλώνες σταθερότητας, αφού θα συνεχίσουμε να παίρνουμε το σύνολο της παραγόμενης ποσότητας γάλακτος και μόνο από έλληνες παραγωγούς στην Ήπειρο. Ήμασταν και είμαστε με τον έλληνα παραγωγό και την ελληνική κτηνοτροφία και δεν είμαστε σήμερα με τον έλληνα, αύριο με τον ρουμάνο, μεθαύριο με τον βούλγαρο και την επόμενη χρονιά, ξανά με τον έλληνα κτηνοτρόφο».

  Ο προβληματισμός στη ζώνη γάλακτος

  Καταλήγοντας ο κ. Παναγιωτάκης εξέφρασε έναν γενικότερο προβληματισμό σχετικά με την πρωτογενή παραγωγή στην Ήπειρο και την σταδιακή μείωση του αριθμού των παραγωγών.

  «Εκείνο που μας προβληματίζει όμως ιδιαίτερα είναι, ότι σε ετήσια βάση στην Ήπειρο, ο αριθμός των παραγωγών μειώνεται σταθερά μεταξύ 10-13% ενώ σε άλλες περιοχές της χώρας, υπάρχει μία ανάπτυξη 5-7%. Εκεί υπάρχει ένα σημαντικό πρόβλημα και σε αυτόν τον τομέα θα αναπτύξουμε διάφορες δράσεις κα πρωτοβουλίες, ώστε να δώσουμε προοπτική στον παραγωγό και να δημιουργήσουμε προϋποθέσεις για να ασχοληθούν και άλλοι νέοι με την πρωτογενή παραγωγή», ανέφερε.

   

  Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ