Κυριακή 27.09.2020
More

  Αποστάσεις από την Περιφέρεια για την Ιόνια

  Με βάση τα νέα υγειονομικά πρωτόκολλα συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων.

  Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών τόσο στο ζήτημα του φυσικού αερίου, όσο και στην ολοκλήρωση του άξονα Ιωάννινα – Κακαβιά με την ανάληψη της ευθύνης ολοκλήρωσης των μελετών από την Περιφέρεια, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης εκτός ημερήσιας χθες στο δημ. συμβούλιο, με τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης να εκφράζουν την αρνητική τους θέση ειδικά για το ζήτημα της Ιόνιας οδού.

  Από τις παρατάξεις «Ενότητα Πολιτών» και «Ιωάννινα 2023» εκφράστηκε έντονη ανησυχία για την τύχη του δρόμου Ιόνιας- Κακαβιάς καθώς είναι εξαιρετικά δύσκολο, όπως είπαν οι επικεφαλής τους, να προχωρήσει ένα τέτοιο με ευθύνη της Περιφέρειας.

  Η κα Καλογιάννη σημείωσε, πως το κόστος και η φύση του έργου είναι τέτοιο, που είναι αδύνατο να υλοποιηθεί από την περιφέρεια Ηπείρου, ειδικά αν η ευθύνη που έχει αναλάβει η περιφέρεια σχετίζεται με την εξεύρεση της χρηματοδότησης. «Αν ισχύει αυτό, βλέπω το έργο να καταλήγει στις καλένδες», τόνισε η κα Καλογιάννη.

  Ο Μ. Ελισάφ είπε ότι ο συγκεκριμένος άξονας είναι έργο μείζονος σημασίας για την περιοχή, κάνοντας λόγο και αυτός για μία αρνητική εξέλιξη.

  «Η απόφαση του υπουργείου Υποδομών να μεταφέρει την ευθύνη του έργου στην Περιφέρεια είναι μία αρνητική εξέλιξη. Το έργο πρέπει να γίνει, είναι αυτό που θα μας συνδέσει με τα Βαλκάνια. Εκτιμώ ότι η Περιφέρεια έχει πάρει ένα μεγάλο ρίσκο. Μετά από επικοινωνία με τον Περιφερειάρχη έγινε γνωστό ότι θα γίνει μία ευρεία σύσκεψη τις επόμενες ημέρες για να συζητήσουμε το θέμα. Χρειάζεται να συνεργαστούμε όλοι μαζί ώστε κάποια στιγμή να πάρουν τέλος αποφάσεις που είναι σε βάρος της περιοχής», ανέφερε ο δήμαρχος.

  Φυσικό αέριο

  Ο δήμαρχος ενημέρωσε για τις πρωτοβουλίες που έχουν ληφθεί σχετικά με το φυσικό αέριο σημειώνοντας ότι ήδη έχει αποστείλει υπόμνημα σε όλους τους δήμους της Ηπείρου, φορείς και Πανεπιστήμιο προκειμένου να συνυπογραφεί και να σταλεί στο αρμόδιο υπουργείο.

  Υπογράμμισε ότι είναι επιτακτική η ανάγκη της τροφοδοσίας της Ηπείρου με φυσικό αέριο και σημείωσε ότι είναι στη σωστή κατεύθυνση οι ανακοινώσεις που έγιναν από τη ΔΕΔΑ για την κατασκευή δικτύων ως το 2024.

  Ο Θ. Μπέγκας λίγο νωρίτερα είχε απευθύνει συγκεκριμένα ερωτήματα προς τη δημοτική αρχή, σχετικά με το εάν συμφωνεί, ότι αρκούν οι προβλεπόμενες συνδέσεις γα τις ανάγκες του δήμου.

  Ο ίδιος θύμισε ότι η δική του δημοτική αρχή είχε εκφράσει ευθέως την αντίθεσή της, τόσο για τον χρονικό προγραμματισμό έλευσης του φυσικού αερίου στα Γιάννενα, όσο και για τον προβλεπόμενο αριθμό συνδέσεων, θέτοντας ως απαραίτητη προϋπόθεση για τη διεκδίκηση των πραγματικών αναγκών της Ηπείρου για πρόσβαση σε φθηνή ενέργεια, την συνένωση δυνάμεων όλων των φορέων της περιοχής, καλώντας τη δημοτική αρχή να ακολουθήσει το δικό της παράδειγμα.

  Απεργία στην καθαριότητα

  Ο δήμαρχος ενημέρωσε το Σώμα, ότι μετά από διάλογο βρέθηκε λύση στο ζήτημα με τους εργαζόμενους στην καθαριότητα και ανεστάλησαν οι κινητοποιήσεις ενώ ζήτησε μέσα στις επόμενες ημέρες να υπάρξει συνάντηση των επικεφαλής των παρατάξεων προκειμένου να συζητηθούν θέματα σχετικά με το μεταναστευτικό.

  Ο κ. Μπέγκας τοποθετήθηκε σε ζητήματα που αφορούν αποκλειστικά τον δήμο, όπως η άσχημη εικόνα στον τομέα της καθαριότητας την οποία χαρακτήρισε ως «υγειονομική βόμβα» και για την οποία η δημοτική αρχή φέρει ακέραια την ευθύνη.

  Όσον αφορά τα προβλήματα της καθαριότητας ο κ. Ελισάφ ανέφερε ότι η δημοτική αρχή αναλαμβάνει τις δικές της ευθύνες ωστόσο το ίδιο θα πρέπει να κάνουν και οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης οι οποίες δεν στήριξαν την συνεργασία με ιδιώτη.

  Λιμναίο Ταμείο, ΔΕΥΑΙ

  Και σε αυτήν τη συνεδρίαση τέθηκαν θέματα σχετικά με την ΔΕΥΑΙ, την λυματολάσπη και την μεταφορά της, την επέκταση της μονάδας βιολογικού καθαρισμού και την δρομολόγηση άλλων έργων της επιχείρησης. Επίσης τέθηκε το ζήτημα της προγραμματικής σύμβασης της ΔΕΥΑΙ και της περιφέρειας για την μετατόπιση των δικτύων στη Λεωφόρο Νιάρχου.

  Απαντώντας ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΙ Άρης Μπαρτζώκας ανέφερε ότι η αποθήκευση της λυματολάσπης γίνεται με την καλύτερη τιμή και με εξασφάλιση πόρων 600 χιλιάδων για την επιχείρηση σε σύγκριση με τα στοιχεία του διαγωνισμού που είχε προκηρυχθεί από την προηγούμενη διοίκηση.

  Σχετικά με το διαγωνισμό για την επέκταση του βιολογικού σημείωσε ότι η διαδικασία ολοκληρώνεται.

  Αναφέρθηκε δε και σε ζητήματα συνεργασίας με τον δήμο Ζίτσας επισημαίνοντας ότι αυτά δεν λύνονται στα δικαστήρια όπως επιχειρήθηκε στο παρελθόν άλλα μέσα από διάλογο και συζήτηση. Έτσι τις επόμενες ημέρες θα έχει συνάντηση με τον δήμαρχο Μιχ. Πλιάκο και για όποια συμφωνία υπάρξει θα ενημερωθεί το ΔΣ της επιχείρησης και το δημοτικό συμβούλιο.

  Ο Θ. Μπέγκας ρώτησε επίσης τοη δημοτική αρχή αν προτίθεται να ασχοληθεί με το αίτημα σύστασης του Λιμναίου Ταμείου, που είχε ασχοληθεί η δική του δημοτική αρχή και επανέφερε ο βουλευτής Γ. Αμυράς το τελευταίο διάστημα, όπως και αν έχει κάποια ενημέρωση σχετικά με το ΠΔ της λίμνης.

  Το ΠΔ Λίμνης είναι ύψιστης σημασίας, τόνισε ο δήμαρχος κάνοντας γνωστό ότι έχει ζητήσει από το αρμόδιο Υπουργείο την ολοκλήρωση της σχετικής διαδικασίας.

  Το Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος

  Ιδιαίτερα επικριτικός απέναντι στους χειρισμούς της δημοτικής αρχής στον τομέα του Πολιτισμού, ο κ. Μπέγκας, εξέφρασε τη λύπη του για την πολιτική επιλογή να μην υποστηριχτεί το Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος στη Δωδώνη που τα προηγούμενα χρόνια μαζί με τα σεμινάρια θεάτρου στα πλαίσια του «Θερινού Μαντείου» αποτέλεσαν την κορωνίδα των πολιτιστικών εκδηλώσεων και της εξωστρέφειας με όχημα τον πολιτισμό για τα Γιάννενα.

  «Διεθνούς εμβέλειας ο αρχαιολογικός χώρος, υψηλού επιπέδου οι παραστάσεις και τα σεμινάρια, αποτελούσαν το καλύτερο διαβατήριο για διεθνή προβολή. Πάνω εκεί χτιζόταν ένα πολιτιστικό γεγονός που χρόνο με το χρόνο εκτόξευε τη διεθνή προβολή των Ιωαννίνων και όχι μόνο, με ότι αυτό σημαίνει για τον τόπο μας. Δυστυχώς η σημερινή δημοτική αρχή δεν στήριξε έναν θεσμό  που είχε να προσφέρει πολλά», είπε μεταξύ άλλων.

  Ο δήμαρχος απάντησε ότι φέτος δεν θα μπορούσαν να διοργανωθούν εκδηλώσεις όπως το «Θερινό Μαντείο» λόγω των ιδιαίτερων υγειονομικών συνθηκών. Σημείωσε ότι σκοπός του δήμου είναι να υπάρχει συνεργασία με το δήμο Δωδώνης για την διοργάνωση εκδηλώσεων στον αρχαιολογικό χώρο. Στην κατεύθυνση αυτή ο δήμος στηρίζει και το φετινό Φεστιβάλ του όμορου δήμου.

  Το 2ο Κλειστό

  Τέλος, ο κ. Μπέγκας ζήτησε να μάθει αν υπάρχει κάποια εξέλιξη στο θέμα του καινούργιου κλειστού γυμναστηρίου που να αφορά τη «χώρα των μεταχειρισμένων και των β’ προτεραιοτήτων», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

  «Εκεί φαίνεται ότι έχει κατατάξει τα Γιάννενα το κεντρικό κράτος», κατέληξε.

  Ο κ. Ελισάφ σημείωσε ότι αποτελεί πάγιο αίτημα του δήμου όμως μέχρι στιγμής ο υφυπουργός Αθλητισμού κρατά κλειστά τα χαρτιά του.

  «Καταπατημένα», μετά από 90 χρόνια

  Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε το θέμα που ανέδειξε η παράταξη «Ιωάννινα 2023» με ερώτηση του Β. Κοσμά προς το δημ. συμβούλιο, το οποίο σχετίζεται με την Πράξη Εφαρμογής σε Δροσιά – Πεντέλη – Ζευγάρια – Τσιφλικόπουλο. Όπως αναφέρει στην ερώτησή του ο κ. Κοσμάς, συμπολίτες που προσήλθαν στην Πολεοδομία για να υποβάλλουν τις αντιρρήσεις τους, διαπίστωσαν,  ότι τμήματα των ακινήτων που κατέχουν νόμιμα, θεωρούνται ως «καταπατημένα», γιατί  μεγάλης έκτασης περιοχές και δομημένες πλέον σήμερα (με εκκίνηση από το 1950), εμφανίζονται ως κοινόχρηστες και διεκδικούμενες από το Δήμο ή το Ελληνικό Δημόσιο.

  Αυτό συνέβη γιατί στις πολεοδομικές μελέτες περιλαμβάνονται αγροτεμάχια διανομής Σταυρακίου του 1929, τα οποία σύμφωνα με τους κτηματολογικούς πίνακες της διανομή ανήκαν στον Δήμο ή στο Δημόσιο.

  Έτσι, η παράταξη ρωτά αν οι ιδιοκτήτες αυτοί θα κληθούν ξαναπληρώσουν τμήματα που ανήκουν στο δημόσιο ή στον δήμο, αν το οικονομικό κόστος θα επιβαρύνει τους ίδιους ή τον δήμο και εάν η διανομή Σταυρακίου του 1929 είναι προϊόν οριοδειξίας ή δεν έχει αποδεικτική ισχύ έναντι των ορίων των ιδιοκτησιών των δημοτών.

   

   

  Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  218 νέα κρούσματα- 4 στα Ιωάννινα

  Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα 218 νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα.

  Επιστροφή στην Super League με το δεξί για τον ΠΑΣ- 2-2 με τον Άρη

  Με το δεξί επέστρεψε στη Σούπερ Λίγκα ο ΠΑΣ που απέσπασε ισοπαλία (2-2) από τον Άρη εκτός έδρας

  Πιέσεις για παράταση στη δήλωση αυθαιρέτων

  Την παράταση των προθεσμιών ένταξης και υπαγωγής αυθαιρέτων κατασκευών και χρήσεων στον ν. 4495/2017 ζητά το Τμήμα Ηπείρου του ΤΕΕ.

  Αναστάτωση για τα διπλώματα οδήγησης

  Πολύ διαφορετική η οδήγηση μηχανής από αυτοκίνητο επισημαίνουν οι εκπαιδευτές

  Το κέντρο βάρους στην κοινωνική πολιτική

  Η κοινωνική πολιτική και η στήριξη όσων έχουν ανάγκη, βρίσκεται στο επίκεντρο της ευρύτερης πολιτικής του Δήμου Ιωαννιτών.

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ

  Covid 19- Τελικά τι κάνουμε; Ένα κείμενο γροθιά στο στομάχι από τον διευθυντή ΤΕΠ του ΠΓΝΙ

  Ανάρτηση του Διευθυντή Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών ΤΕΠ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, Αθ. Κιτσάκου, στο προσωπικό του προφίλ στο facebook σχετικά με τον κορωνοϊό.

  Σενάρια για απαγόρευση της κυκλοφορίας από Τετάρτη

  Στην καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας των πολιτών προσανατολίζεται η κυβέρνηση, ακολουθώντας το πρότυπο της Ισπανίας.

  «Έφυγε» από τη ζωή ο Θεόδωρος Νιτσιάκος

  Οδύνη έχει προκαλέσει στην τοπική κοινωνία η είδηση του θανάτου του επιχειρηματία Θεόδωρου Νιτσιάκου, ο οποίος ανασύρθηκε νεκρός από οικείους του και μεταφέρθηκε με όχημα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κόνιτσας.

  Ύποπτο κρούσμα κορωνοϊού μεταφέρεται στα Ιωάννινα

  Στα Γιάννενα φτάνει ύποπτο κρούσμα του κορωνοϊού. Έχει σημάνει συναγερμός στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων και είναι σε ετοιμότητα η μονάδα Λοιμωδών.

  Ανακοίνωση του ΠΓΝΙ για τον κορωνοϊό

  Ανακοίνωση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων για τον κορωνοϊό.