Τρίτη 18.01.2022
More

  Με την παρέλαση κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις για την εθνική επέτειο

  Η κορύφωση των εκδηλώσεων για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου την Πέμπτη έγινε με την παρέλαση

  Η κορύφωση των εκδηλώσεων για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου την Πέμπτη έγινε με την παρέλαση, η οποία όμως αποτελούσε και η ίδια μία από τις ειδήσεις της ημέρας, αφού οι παρελάσεις επανήλθαν μετά την αναστολή τους πέρυσι λόγω της πανδημίας.

  Το πρόγραμμα του εορτασμού ακολουθήθηκε κανονικά και  ξεκίνησε το πρωί με πανηγυρικές καμπανοκρουσίες και τη συμμετοχή της φιλαρμονικής του Δήμου και της στρατιωτικής μπάντας που παιάνιζαν θούριους και εμβατήρια στους δρόμους της πόλης, έγινε επίσημη έπαρση της σημαίας στο στρατηγείο της 8ης Μεραρχίας.

  Ακολούθησε επίσημη δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό παρουσία του προέδρου της Βουλής, Κων. Τασούλα, βουλευτών και τοπικών πολιτικών και στρατιωτικών αρχών και λίγο μετά τις 11.00 επιμνημόσυνη δέηση στο Ηρώο Μπιζανομάχων και κατάθεση στεφάνων.

  Στην παρέλαση που έγινε ενώπιον του Υφ. Περιβάλλοντος Γ. Αμυρά, συμμετείχαν σύλλογοι, μαθητές, μαθητές από τα σχολεία της πόλης και τμήματα των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας.

  Στο Καλπάκι

  Σε κλίμα συγκίνησης έγινε επίσης ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου η τελετή μνήμης στο Μνημείο του Μαχητή. Τα φετινά «Καλπάκια» πραγματοποιήθηκαν από τον Δήμο Πωγωνίου, όπως και το 2020, χωρίς την αναπαράσταση της μάχης του Καλπακίου για την προστασία των πολιτών από την πανδημία.

  Παρουσία του Υφ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γεώργιου Αμυρά, του Προέδρου της Βουλής Κωνσταντίνου Τασούλα, πολιτειακών, στρατιωτικών και αστυνομικών αρχών, εκπροσώπων φορέων και συλλόγων καθώς και απλού κόσμου  τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση χοροστατούντος του Μητροπολίτη Ιωαννίνων κ.κ. Μάξιμου και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων και προσκλητήριο νεκρών.

  Την ομιλία της ημέρας εκφώνησε ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Αναστάσιος Γιούνης που μίλησε για την αθάνατη ψυχή των πεσόντων. «Σε ετούτα εδώ τα χώματα αντιλάλησε ένα μεγάλο «ΟΧΙ» από τους φαντάρους που ξεχύθηκαν σε έναν πόλεμο άνισο, με έναν στρατό υπερδιπλάσιο σε αριθμό και οπλισμό. Μια τόσο μικρή λέξη έκρυβε μέσα της τη δύναμη ενός ολόκληρου λαού που ξεπέρασε όλα τα εμπόδια γιατί ήθελε να ζει ελεύθερος.

  Η συνεργάτιδα του Δημάρχου Πωγωνίου Σοφία Τσέπα αναφέρθηκε στο μαυσωλείο πεσόντων που θα ανεγερθεί στους πρόποδες του λόφου όπου δεσπόζει το Μνημείο του Μαχητή και επεσήμανε την πολύτιμη στήριξη και βοήθεια του κ. Τασούλα για την χρηματοδότηση της σχετικής μελέτης από τη Βουλή των Ελλήνων.

  Στεφάνι κατέθεσαν: Ο Γεώργιος Αμυράς ως εκπρόσωπος της Κυβέρνησης, ο Πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας, η Βουλευτής Ιωαννίνων Μερόπη Τζούφη ως εκπρόσωπος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο Δήμαρχος Πωγωνίου Κωνσταντίνος Καψάλης κ.α

  Tην Τρίτη 26 Οκτωβρίου, ο Δήμος Πωγωνίου τίμησε το Ανεξάρτητο Τάγμα  Δελβινακίου, με επιμνημόσυνη δέηση, κατάθεση στεφάνων και ομιλία από το συνταξιούχο εκπαιδευτικό Νίκο Θεοδοσίου στο Χάνι Δελβινακίου.

  Ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου στον Ιερό Ναό της Ευαγγελίστριας στο Σώσινο, τελέστηκε θεία λειτουργία, επιμνημόσυνη δέηση και πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων. Στο Δελβινάκι και την Πωγωνιανή πραγματοποιήθηκαν παρελάσεις από τους μαθητές όλων των βαθμίδων που με υπερηφάνεια είπαν το δικό τους ευχαριστώ στους ήρωες του Έπους του ’40.

  Τα «Καλπάκια» θα ολοκληρωθούν την Κυριακή 31 Οκτωβρίου στη Βήσσανη όπου θα τελεστεί, στον Ι.Ν. Αγίου Νικολάου, αρχιερατικό μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των φονευθέντων Ανεξάρτητου Τάγματος Δελβινακίου και στη συνέχεια θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια φωτογραφικής έκθεσης με θέμα «28η Οκτωβρίου 1940» που φιλοξενείται στο Αρρεναγωγείο.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ