Κυριακή 19.01.2025
More

    Μεγάλη πρόοδος στα προγνωστικά μοντέλα για τον καιρό

    Οι επιστημονικές εξελίξεις και η αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής στο διεθνές συνέδριο Μετεωρολογίας που εξελίσσεται στα Ιωάννινα

    Θετικά μηνύματα για τη βελτίωση των προγνωστικών μοντέλων, όπως όμως και των κλιματικών, προέκυψαν από την πρώτη ημέρα διεξαγωγής του διεθνούς συνεδρίου Μετεωρολογίας, Κλιματολογίας και Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης που διεξάγεται στην πόλη των Ιωαννίνων.

    Πρόκειται για το μεγαλύτερο συνέδριο Μετεωρολογίας που διοργανώνεται από το 1992 και ανά δύο έτη στην Ελλάδα και προσελκύει σταθερά την τελευταία δεκαετία τους κορυφαίους έλληνες και ξένους επιστήμονες, αλλά κα μεταπτυχιακούς φοιτητές.

    Σκοπός του Συνεδρίου, όπως ανέφεραν αντίστοιχα, ο πρόεδρος της Ελληνικής Μετεωρολογικής Εταιρείας Παναγιώτης Νάστος και ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής Άρης Μπαρτζώκας, είναι η προαγωγή της θεωρίας και η ανάπτυξη εργαλείων για την αντιμετώπιση σημαντικών επιστημονικών προβλημάτων που βρίσκονται στην καρδιά της κλιματικής αλλαγής, η οποία όπως χαρακτηριστικά είπαν, είναι ήδη παρούσα.

    Στο πλαίσιο των εργασιών του Συνεδρίου, συζητούνται οι αλλαγές στο παγκόσμιο κλίμα, στο κλίμα της Μεσογείου, αλλά και της Ελλάδας ειδικότερα, η ανάπτυξη των κατάλληλων μοντέλων για τη μελέτη αυτών, η βελτίωση της βραχυπρόθεσμης και της μακροπρόθεσμης πρόγνωσης του καιρού, η ατμοσφαιρική ρύπανση και οι επιπτώσεις της στην ανθρώπινη υγεία.

    «Οι πολίτες απαιτούν μεγαλύτερη ακρίβεια στην πρόγνωση των καιρικών φαινομένων. Η κλιματική αλλαγή ήρθε ήδη και έχουμε ήδη τις πρώτες εμπειρίες από τα ακραία φαινόμενα», ανέφερε ο κ. Μπαρτζώκας.

    Από την πλευρά του ο κ. Νάστος στάθηκε στο ότι μέσα σε διάστημα 20 ετών η κλιματική μεταβολή, που όλοι συζητούσαν και προέβλεπαν, μετατράπηκε σε κλιματική κρίση.

    «Είναι χρέος της επιστημονικής κοινότητας να ευαισθητοποιήσει την κοινωνία και τους φορείς της, ώστε τα φαινόμενα που έπονται να είναι όσο γίνεται περισσότερο ανώδυνα», ανέφερε ο κ. Νάστος.

    Γρήγορα η επιστήμη, αργά η πολιτεία

    Η πρόγνωση του καιρού, αλλά και των ακραίων φαινομένων έχει βελτιωθεί σημαντικά, πρόσθεσε, με τη χρήση των νέων τεχνολογιών, ωστόσο τουλάχιστον για τη χώρα μας εξακολουθεί να παραμένει ζητούμενο η αξιοποίηση εργαλείων που χρησιμοποιούνται εδώ και χρόνια με μεγάλη επιτυχία από την σε επίπεδο ευρωπαϊκής κοινότητας. «Υπάρχουν τέτοια εργαλεία που είναι διαθέσιμα και στην Ελλάδα, όμως δεν εφαρμόζονται έγκαιρα. Τέτοια εργαλεία, όπως έχει αποδειχθεί βοηθούν καθοριστικά στον μετριασμό των κρίσεων και αυτό φάνηκε φέτος το καλοκαίρι, με την Πολιτική Προστασία να αξιοποιεί τη γνώση και την πρόβλεψη. Είχαμε ένα κύμα καύσωνα παρόμοιο με αυτό του 1987 στο οποίο είχαμε 2.000 νεκρούς, ενώ φέτος δεν υπήρξε ούτε ένας νεκρός από τον καύσωνα. Αυτό συνιστά μία επιτυχία και συνεχώς, η επιστημονική κοινότητα θα βελτιώνεται και θα είναι πιο έτοιμη να ανταποκριθεί σε αυτή την υποχρέωση», ανέφερε ο κ. Νάστος.

    Το διεθνές συνέδριο συνδιοργανώνεται από το Εργαστήριο Μετεωρολογίας του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, την Ελληνική Μετεωρολογική Εταιρεία, και το Μαριολοπούλειο – Καναγκίνειο Ίδρυμα Επιστημών Περιβάλλοντος.

     

     

    ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ