Τετάρτη 25.05.2022
More

  Μειώθηκε ο ΕΝΦΙΑ – Ανοιχτή η πλατφόρμα για την βενζίνη

  Μειωμένος -ανάλογα βέβαια με το ύψος της ακίνητης περιουσίας- ο ΕΝΦΙΑ σύμφωνα με τα εκκαθαριστικά που ήδη έχουν αναρτηθεί.

  Ο πρόεδρος των Λογιστών/Φοροτεχνικών Σπύρος Μπέκας ερωτηθείς υποστήριξε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών το 80% των 7,3 εκατ. ιδιοκτητών, θα κληθούν να πληρώσουν μικρότερο φόρο, το 13% θα πληρώσει τον ίδιο φόρο, ενώ ένα μικρό ποσοστό, περίπου 7 με 8%, θα πληρώσει αυξημένο φόρο.

  Ο συνολικός φόρος θα είναι χαμηλότερος σε σχέση με πέρυσι κατά 380 εκατ., ενώ σε σχέση με αυτόν που πληρώθηκε για το 2019 η μείωση του φόρου είναι της τάξεως σχεδόν του 1 δισ. ευρώ. Μεσοσταθμικά η μείωση σε ποσοστό ανέρχεται στο 34%.

  Όπως ανέφερε ο κ. Μπέκας «Η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ θα πραγματοποιηθεί σε 10 ισόποσες μηνιαίες δόσεις. Η πρώτη δόση θα καταβληθεί στο τέλος Μαΐου και η τελευταία στο τέλος Φεβρουαρίου του 2023. Αυτό δίνει την δυνατότητα στους πολίτες να εξοφλήσουν σε μεγαλύτερο διάστημα το συνολικό ποσό. Στο νέο εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ υπάρχουν διαφορές σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Παρέχεται μια πλήρη εικόνα σχετικά με το ποσό του φόρου που αναλογεί με βάση την αντικειμενική αξία κάθε ακινήτου και αυτό που προκύπτει μετά τις μειώσεις ή τις προσαυξήσεις του φόρου. Συγκεκριμένα στο νέο εκκαθαριστικό αναγράφεται η νέα συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας που έχει προκύψει μετά την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών.

  Οι τελικές μειώσεις του ΕΝΦΙΑ των φυσικών προσώπων, ανάλογα με τη συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας είναι οι εξής:

  – Για αξία ακίνητης περιουσίας έως και 100.000 ευρώ, η έκπτωση είναι 30%.

  – Για αξία ακίνητης περιουσίας έως και 150.000 ευρώ, έκπτωση 25%.

  – Για αξία ακίνητης περιουσίας έως και 250.000 ευρώ, έκπτωση 20%.

  – Για αξία ακίνητης περιουσίας έως και 300.000 ευρώ, έκπτωση 15%.

  – Για αξία ακίνητης περιουσίας έως και 400.000 ευρώ, έκπτωση 10%.

  Στο μεταξύ, ο κ. Μπέκας αναφέρθηκε και στην πλατφόρμα που είναι ανοιχτή και αφορά στην ενίσχυση που δίνει για τα καύσιμα η κυβέρνηση.

  Ήδη, πολλοί έχουν κάνει αίτηση για την επιδότηση της βενζίνης αλλά ακόμη μένουν αρκετοί που έχουν την δυνατότητα να λάβουν τα χρήματα για τα καύσιμα και δεν έχουν ακόμη καταθέσει σχετικό ηλεκτρονικό αίτημα. «Η ημερομηνία τρέχει και μπορούν οι πολίτες που εμπίπτουν στις σχετικές εισοδηματικές κατηγορίες να λάβουν αυτήν την ενίσχυση. Εάν σε ένα ζευγάρι υπάρχουν δυο οχήματα τότε μπορούν και οι δύο να καταθέσουν αίτηση εφόσον φυσικά το συνολικό εισόδημα και των δυο δεν ξεπερνά το όριο που έχει θέσει το Υπουργείο» τόνισε ο κ. Μπέκας.

  ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ