Κυριακή 17.01.2021
More

  Μετωπική αντίδραση στο νέο Ασφαλιστικό

  Από διαφορετική αφετηρία ξεκινούν οι συμμετέχοντες στην απεργιακή κινητοποίηση της Τρίτης που έχει προκηρύξει η ΑΔΕΔΥ και στην οποία συμμετέχει και το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων, καταλήγοντας όμως σε έναν κοινό τόπο.

  Ότι το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο πλήττει βάναυσα και τους εργαζόμενους, αλλά και τους συνταξιούχους. Αυτός είναι και ο λόγος που τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται ένα μπαράζ προσκλήσεων στην απεργιακή κινητοποίηση της Τρίτης στο Εργατικό Κέντρο από εκπροσώπους Σωματείων και συνδικαλιστικών φορέων.

  Σειρά είχαν χθες το Σωματείο Συνταξιούχων του ΟΑΕΕ με τον πρόεδρό του Θωμά Κατσάνο, ο Εμπορικός Σύλλογος Ιωαννίνων με τον πρόεδρο Γιώργο Πραμαντιώτη και το Σωματείο Επισκευαστών Αυτοκινήτων με τον γεν. γραμματέα Βαγγέλη Βλάχο. Και οι τρεις αναφέρθηκαν στις διατάξεις του νέου νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό, λέγοντας πως έρχεται να παγιώσει τον χειρότερο νόμο που υπήρξε ποτέ για το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας (νόμος Κατρούγκαλου) και απηύθυναν ανοιχτή πρόσκληση στα μέλη των Σωματείων και των Συλλόγων που εκπροσωπούν, να συμμετέχουν ενεργά στην απεργιακή κινητοποίηση της Τρίτης.

  Ο Σύλλογος ΟΤΑ

  Κάλεσμα στην απεργία της 18ης Φεβρουαρίου κάνει και ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Ιωαννίνων

  «Τώρα πια ξέρουμε τι μας επιφυλάσσει. Το νομοσχέδιο Βρούτση κρατάει όλες τις αντιασφαλιστικές ρυθμίσεις όλων των προηγούμενων νόμων και του νόμου Κατρούγκαλου, τον οποίο προχωράει παραπέρα… Διατηρούνται τα όρια ηλικίας στα 67 έτη ή στα 62 με 40 χρόνια δουλειάς για άντρες και γυναίκες. Καμία πρόβλεψη δεν υπάρχει για μειωμένα όρια για τους ασφαλισμένους στα ΒΑΕ. Καταργεί αμετάκλητα τη 13η και 14η σύνταξη. Ενοποιεί το ΕΤΕΑΠ (Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης) με τον ΕΦΚΑ, με στόχο τη λεηλασία των αποθεματικών του. Λεφτά δικά μας από το αίμα μας και τον ιδρώτα μας. Προχωράει στην ισοπέδωση του Κοινωνικού χαρακτήρα της Ασφάλισης, στο τσάκισμα των συντάξεων, στην εξαΰλωση των επικουρικών, στην προώθησης των Επαγγελματικών Ταμείων και της Ιδιωτικής Ασφάλισης, δηλ. των Πυλώνων της κερδοφορίας και του χρηματιστηριακού τζόγου των εισφορών μας», αναφέρει στο κάλεσμά του.

  Η συγκέντρωση

  Το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων υπενθυμίζει το κάλεσμα για συγκέντρωση στις 10 το πρωί στο χώρο μπροστά από το Εργατικό Κέντρο. Τα αιτήματα είναι:

  «Το Νομοσχέδιο να αποσυρθεί τώρα

  – Κοινωνική ασφάλιση για όλους, Δημόσια υποχρεωτική Υγεία – Πρόνοια αποκλειστικά Δημόσια και Δωρεάν.

  – Κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου και όλων των αντιασφαλιστικών μνημονιακών νόμων.

  – Κατάργηση της αύξησης των ορίων ηλικίας στα 67 έτη. Όρια ηλικίας στα 60 για τους άνδρες 55 για τις γυναίκες, 5 χρόνια λιγότερα για τα ΒΑΕ.

  – Επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης.

  – Κατώτερη σύνταξη στο 80% του μισθού. Καμία σύνταξη κάτω από 600 ευρώ.

  – Πλήρης κρατική εγγύηση όλων των συντάξεων.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ