Πέμπτη 30.05.2024
More

  Μέτρα για τη μέγιστη ασφάλεια των εκδρομών

  Τη λήψη μέτρων από τις αρμόδιες υπηρεσίες και δη από τα Τμήματα Τροχαίας ώστε οι εκδρομές των μαθητών να διεξάγονται με τους μέγιστους όρους ασφάλειας, επίσης όμως και την αλλαγή του περιεχομένου των πολυήμερων μαθητικών εκδρομών, ζητά με δημόσια παρέμβασή της η Ένωση Γονέων Μαθητών Ιωαννίνων.

  Δύο αφορμές των τελευταίων ημερών στάθηκαν η αιτία μίας σκληρής ανακοίνωσης της Ένωσης Γονέων, αφού μετά το δυστύχημα στα Τέμπη, με δεκάδες νεαρής ηλικίας θύματα, μόλις πριν από λίγες ημέρες, σε έναν από τους ελέγχους της Τροχαίας Ιωαννίνων σε λεωφορείου που επρόκειτο να μεταφέρει μαθητές δημοτικού σχολείου, διαπιστώθηκε, ότι το όχημα δεν πληρούσε τις κατάλληλες προδιαγραφές και η εκδρομή ακυρώθηκε.

  Ο πρόεδρος της Ένωσης Γονέων Μαθητών Ιωαννίνων Τάσος Τόκας με δηλώσεις του στο ITV αναφέρθηκε συνολικότερα στο ζήτημα της ασφάλειας για τις σχολικές εκδρομές διατυπώνοντας και έναν σχετικό προβληματισμό προς την Τροχαία και την ΕΛ.ΑΣ γενικότερα, που επικαλείται και αδυναμία συνολικού ελέγχου όλων των λεωφορείων που πρόκειται να μεταφέρουν μαθητές την ίδια ημέρα και ώρα.

  «Στο έγγραφό της η Τροχαία Ιωαννίνων απευθύνει έκκληση εάν είναι εφικτό, η αναχώρηση των εκδρομών να προγραμματίζεται μεταξύ 07.00 – 10.00 καθώς είναι αδύνατο να ελεγχθεί το σύνολο των μεταφορικών μέσων που πρόκειται να αναχωρήσει την ίδια ημέρα από διάφορα σχολεία. Δε μπορεί να γίνει μία εκδρομή από τα Γιάννενα στην Κόνιτσα και να ξεκινήσει το λεωφορείο που πρέπει να έχει επιστρέψει το αργότερο στις δύο το μεσημέρι, από τις επτά το πρωί, ούτε στις δέκα.

  Στη χώρα που σύμφωνα με τη Eurostat, είναι δεύτερη σε πανευρωπαϊκό επίπεδο στην αναλογία αστυνομικού προς πολίτες πώς είναι δυνατό να μην φτάνουν οι αστυνομικοί για να ελεγχθούν σε μια πόλη 10-15 σχολικές εκδρομές ημερησίως;», αναρωτήθηκε ο κ. Τόκας.

  Και ο παιδαγωγικός προβληματισμός

  Η Ένωση Γονέων Μαθητών Ιωαννίνων όμως θέτει και έναν δεύτερο προβληματισμό που πολλές φορές έχει αναπτυχθεί και στο παρελθόν και έχει να κάνει με το περιεχόμενο των πολυήμερων μαθητικών εκδρομών, λέγοντας πως το πλαίσιο και οι προϋποθέσεις πραγματοποίησης αυτών είναι επαρκή, πλην όμως δεν εφαρμόζονται.

  Οι εκδρομές αυτές ενώ θα έπρεπε να έχουν παιδαγωγικό και εκπαιδευτικό περιεχόμενο, έχουν μετατραπεί σε εκδρομές για την τόνωση των τοπικών οικονομιών. Το παιδαγωγικό πλαίσιο δεν εφαρμόζεται και σε αυτό εκφράζουμε την αντίθεσή μας.

  «Προτείνουμε επίσης να δίνεται η δυνατότητα σε όλους τους μαθητές να συμμετέχουν στις εκδρομές και όχι μόνον εκείνοι που έχουν την οικονομική δυνατότητα. Να μην αποκλείεται κανείς μαθητής από τη συμμετοχή του στην εκδρομή για οικονομικούς λόγους και γι’ αυτό προτείνουμε να γίνεται δωρεάν οι εκδρομές», σημείωσε.

   

   

  ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ