Σάββατο 20.07.2024
More

  Μέτρα για την προστασία των κοπαδιών

  Αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ ζητά κτηνοτρόφος στο Δήμο Δωδώνης

  Σε μία έκκληση προς κάθε αρμόδιο φορέα και υπηρεσία να παρέμβουν και να λάβουν μέτρα και για την προστασία των κοπαδιών συνολικά με τον εντοπισμό και την απομάκρυνση της αρκούδας, αλλά και με την αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ απευθύνει μία κτηνοτρόφος από την Αγία Αναστασία του δήμου Δωδώνης, που είδε σε διάστημα ενός μήνα περίπου, να χάνει επτά πρόβατα από το κοπάδι της.

  Θύτης της απώλειας του ζωικού κεφαλαίου για την κτηνοτρόφο από την Αγία Αναστασία μία αρκούδα, που έχει εμφανιστεί και φέτος στην περιοχή και έχει βρει εύκολη λεία στην αναζήτηση τροφής. Η κτηνοτρόφος είδε τον τελευταίο μήνα το ένα μετά το άλλο τα πρόβατά της, να χάνονται από τις νυχτερινές επιθέσεις της αρκούδας τα χνάρια της οποίας φαίνονται ξεκάθαρα στο χώμα, δίπλα στα σημεία και στους στάβλους που μένουν τη νύχτα τα ζώα.

  Η κτηνοτρόφος δημοσιοποίησε το σχετικό βίντεο ζητώντας προστασία των έτσι κι αλλιώς λιγοστών κοπαδιών που έχουν απομείνει στην περιοχή, ενώ το ζήτημα με τις αποζημιώσεις για τα ζώα που τρώει ή η αρκούδα ή ο λύκος, δεν έχει αντιμετωπιστεί παρά μόνο σε επιφανειακό επίπεδο, καθώς βασική προϋπόθεση για τη διαπίστωση της απώλειας ζώων και της αποζημίωσης είναι ο εντοπισμός του κουφαριού ή έστω του κεφαλιού, κάτι που στις περισσότερες περιπτώσεις είναι αδύνατο.

  Αξίζει να σημειωθεί βέβαια, ότι οι επιθέσεις σε κοπάδια προβάτων ή βοοειδών στην περιοχή δεν είναι νέες, αλλά από την άλλη δεν καταγράφονταν παλαιότερα. Με την πανθομολογούμενη αύξηση του αριθμού των αρκούδων και σε συνδυασμό με την έλλειψη τροφής στις χωροεπικράτειες κάθε ζώου, οι αρκούδες κατέβηκαν σε χαμηλότερα υψόμετρα σε περιοχές που ουδέποτε είχαν εμφανιστεί, αναζητώντας τροφή. Έτσι, οι εμφανίσεις έγιναν πιο συχνές αλλά μαζί με αυτές έγιναν πιο συχνές και οι ζημιές στο ζωικό κεφάλαιο.

   

  ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ