Τετάρτη 24.07.2024
More

  Μία 20ετία εκτός διοίκησης του δήμου Ιωαννιτών

  Για τις παρατάξεις της κεντροδεξιάς της πόλης

  Η αποτυχία των παρατάξεων της κεντροδεξιάς στον δήμο Ιωαννιτών προσεγγίζει πλέον την 20ετία εκτός διοίκησης του δήμου Ιωαννιτών, γεγονός πρωτοφανές που καταγράφεται στα ιστορικά πολιτικά χρονικά της πρωτεύουσας της Ηπείρου.

  Η τελευταία φορά που η κεντροδεξιά βρέθηκε στο τιμόνι του δήμου Ιωαννιτών, ήταν το 2006 με τη δεύτερη θητεία του Νίκου Γκόντα από τον πρώτο γύρο τότε, που έδωσε συνέχεια στην προηγούμενη δική του θητεία και σε μία ακόμη από τον Αναστάσιο Παπασταύρο.

  Από τις εκλογές του 2010 και την επικράτηση του Φιλ. Φίλιου, η κεντροδεξιά στον δήμο Ιωαννιτών «πληρώνει» κατά κύριο λόγο τις προσωπικές στρατηγικές και την πολυδιάσπαση σε περισσότερες παρατάξεις που δεν έχουν καταφέρει να αποκτήσουν δυναμική νίκης, ενώ στις τελευταίες εκλογές απέτυχαν και να περάσουν στον β’ γύρο.

  Η κατάσταση αυτή που πληγώνει τον κομματικό πατριωτισμό των ψηφοφόρων και υποστηρικτών της κεντροδεξιάς παράταξης συνεχίστηκε και στις εκλογές της 8ης Οκτωβρίου με τους συνδυασμούς με επικεφαλής την κα Καλογιάννη, τον κ. Γκόντα και τον κ. Κολόκα να καταλαμβάνουν την 3η, την 4η και την 5η θέση στη σειρά κατάταξης των παρατάξεων.

  Μείζονος σημασίας προφανώς θα αποτελέσει η έναρξη της συζήτησης για το μέλλον των κεντροδεξιών παρατάξεων στον δήμο Ιωαννιτών τα επόμενα χρόνια και αν μπορεί να βρεθεί ένα πρόσωπο που θα είναι σε θέση να συσπειρώσει τις δυνάμεις του πολιτικού και ιδεολογικού χώρου. Επί του παρόντος εκείνο που έχει και ενδιαφέρον και πολιτική σημασία, είναι η στάση που θα κρατήσουν οι τρεις παρατάξεις ενόψει της διεξαγωγής του β’ γύρου της εκλογικής αναμέτρησης την Κυριακή 15 Οκτωβρίου. Επίσης, θα έχει ενδιαφέρον να δει κάποιος αν υπάρξει παρέμβαση σε κεντρικό επίπεδο από τη Ν.Δ για την υποστήριξη της υποψηφιότητας Παπαγεωργίου, με δεδομένο το ότι κορυφαία στελέχη του τοπικού ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ είτε είναι υποψήφιοι με τον Θ. Μπέγκα είτε εξεδήλωσαν διά της παρουσίας τους στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση, την υποστήριξή τους, όπως οι κ.κ. Αργύρης, Κασσής, Οικονόμου κ.α.

  Στις πρώτες τους δηλώσεις οι τρεις επικεφαλής των παρατάξεων, απέφυγαν να τοποθετηθούν επί της στρατηγικής του β’ γύρου, είναι σαφές και δεδομένο όμως ότι θα ασχοληθούν. Το αν μπορούν και σε ποιο βαθμό να επηρεάσουν τους ψηφοφόρους για να στηρίξουν κάποιον υποψήφιο είναι ένα άλλο ζήτημα, καθώς πλέον οι εκλογείς σπάνια ετεροκαθορίζονται, πολύ δε περισσότερο όταν δεν υπάρχουν και οι υποχρεώσεις της σταυροδοσίας.

  Η Τατ. Καλογιάννη

  Η επικεφαλής της παράταξης «Ιωάννινα 2023» Τατ. Καλογιάννη στη δήλωσή της το βράδυ της Κυριακής από το εκλογικό κέντρο της παράταξης αφού εξέφρασε ευχαριστίες προς τους υποψηφίους συμβούλους της παράταξης και τους ψηφοφόρους τόνισε πως η παράταξη θα σταθεί δίπλα σε θετικές πρωτοβουλίες από τη νέα διοίκηση του δήμου. Η παράταξη συγκέντρωσε ποσοστό 17,60%, χάνοντας εκλογική δύναμη δύο και πλέον ποσοστιαίων μονάδων από το 2019 που είχε πάρει ποσοστό 19,90%.

  «Οφείλω να εκφράσω θερμές ευχαριστίες προς όλους για την υποστήριξή τους στον αγώνα για την αναγκαία αλλαγή σελίδας στον δήμο μας. Η νέα διοίκηση του δήμου θα πρέπει να κατανοήσει τις αυξημένες ανάγκες της επόμενης πενταετίας αι να ανταποκριθεί σε αυτές. Η παράταξη θα σταθεί δίπλα σε θετικές πρωτοβουλίες από όπου κι αν προέρχονται εφόσον είναι σε όφελος του δήμου μας», ανέφερε η κα Καλογιάννη.

  Ο Νικ. Γκόντας

  Ποσοστό 11,74% συγκέντρωσε η «Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία» με επικεφαλής τον Νίκο Γκόντα. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ποσοστό της παράταξης στις εκλογές του 2019 ήταν σχεδόν ίδιο 11,84%, υπάρχει όμως μία σημαντική απώλεια ψήφων καθώς η αποχή τελικά στις φετινές εκλογές ήταν μεγαλύτερη από αυτήν του 2019. Ο επικεφαλής της παράταξης Νίκος Γκόντας, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Δώσαμε έναν πεντακάθαρο και έντιμο αγώνα χωρίς εξαρτήσεις και γραμμάτια. Οι συμπολίτες έκριναν. Κανένας αγώνας δεν πάει χαμένος. Αντίθετα, μέσα από αυτούς σφυρηλατούνται σχέσεις ζωής. Εύχομαι ολόψυχα η λαϊκή ετυμηγορία να αποβεί επ’ ωφελεία του τόπου μας. Ένα μεγάλο ευχαριστώ σ’ όλα τα μέλη της παράταξης και σε όλους τους φίλους που μας εμπιστεύτηκαν».

  Ο Παν. Κολόκας

  Ποσοστό 5,64% κατέγραψε η νέα παράταξη «Γιάννενα – Όμορφη Πόλη» με επικεφαλής και υποψήφιο δήμαρχο τον Παντελή Κολόκα που τόνισε πως αναλαμβάνει σε προσωπικό επίπεδο την ευθύνη για την αποτυχία της παράταξης που δεν κατάφερε να πείσει την πλειοψηφία των συμπολιτών. «Πιστεύουμε ωστόσο ότι η πόλη μας αξίζει να είναι πιο όμορφη και αυτό θα προσπαθήσουμε να κάνουμε μέσα από το ρόλο που μας έταξε ο γιαννιώτικος λαός στο δημοτικό συμβούλιο. Το πιο πιθανό είναι να μείνουμε στη μοναχικότητά μας ενόψει του β’ γύρου. Σε προσωπικό επίπεδο, θα θέσω τον εαυτό μου στη διάθεση της παράταξης για επαναξιολόγηση της θέσης του προέδρου της», ανέφερε ο κ. Κολόκας.

   

   

  ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ