Σάββατο 13.04.2024
More

  Μία προσέγγιση στην ιστορία των καϊκιών της λίμνης

  Μία αναλυτική, στοχευμένη και επιστημονικά μελετημένη προσέγγιση των καϊκιών της λίμνης Παμβώτιδας από τον 18ο αιώνα κιόλας μέχρι τις ημέρες μας, παρουσιάζοντας τον τρόπο κατασκευής τους, τα μοναδικά τους χαρακτηριστικά, αλλά και τη χρήση τους για διάφορες περιστάσεις της καθημερινότητας, έκανε ο Λάζαρος Νάτσης, βιολόγος και επί σειρά ετών στέλεχος της πρώην ΔΕΛΙ και μετέπειτα του Φορέα Διαχείρισης της Παμβώτιδας.

  Η παρουσίαση έγινε το βράδυ της Δευτέρας στο Θυμωμένο Πορτρέτο με τον κ. Νάτση να σημειώνει αρχικά πως είναι ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός πως κάθε λίμνη στην Ελλάδα παρουσιάζει και ένα διαφορετικό μοντέλο καϊκιού που προσιδίαζε στις ιδιαίτερες συνθήκες των χρηστών τους για τις καθημερινές τους ασχολίες.

  Η βασική χρήση των καϊκιών άλλωστε ήταν η μετακίνηση από και προς την πόλη για τους Νησιώτες, το ψάρεμα στην Παμβώτιδα αλλά και στη Λαψίστα, το κυνήγι, καθώς όμως και δευτερεύουσες ασχολίες όπως οι εκδρομές και οι βαρκάδες. Για πολλά χρόνια όμως, τα καΐκια της Παμβώτιδας έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην ίδια τη ζωή της πόλης, καθώς με αυτά μεταφέρονταν η ξυλεία από την περιοχή του Μετσόβου, όπως όμως και οι βαρέλες με το πόσιμο νερό κυρίως από της πηγές της Δραμπάτοβας.

   

   

  ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ