Κυριακή 19.01.2025
More

    Μικρές εκπλήξεις, μεγάλες χαρές με τις δακτυλιώσεις

    Ολοκληρώθηκαν οι δακτυλιώσεις νεοσσών πελαργών σε φωλιές του λεκανοπεδίου και του Παρακαλάμου

    Με μικρές εκπλήξεις και μεγάλες χαρές με τους πελαργούς που επιστρέφουν στην περιοχή, ολοκληρώθηκαν οι δακτυλιώσεις νεοσσών πελαργών σε φωλιές του λεκανοπεδίου και του Παρακαλάμου

    Ο εντοπισμός πελαργών, που είχαν δακτυλιωθεί τα προηγούμενα χρόνια στο λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων και εντοπίστηκαν φέτος να έχουν επιστρέψει στην ίδια περιοχή για να ετοιμάσουν τις δικές τους φωλιές τους, για τους νεοσσούς, ήταν το σημαντικότερο νέο της διαδικασίας των δακτυλιώσεων πελαργών που υλοποιήθηκε για 5η χρονιά από τη Μονάδα Διαχείρισης Προστατευόμενης Περιοχής σε συνεργασία με την Εύα Στετς, συντονίστρια των δακτυλιώσεων στην Ελλάδα και του περιβαλλοντολόγου Διονύση Μαμάση.

    Οι δακτυλιώσεις σε έξι φωλιές λευκών πελαργών στο λεκανοπέδιο και σε αρκετές περισσότερες στον Παρακάλαμο, όπου υπάρχουν καλύτερες συνθήκες και περιβάλλον τροφοληψίας, έφεραν και τα καλά νέα. Όπως είπε η κα Στετς, εντοπίστηκαν δύο πελαργοί, που είχαν δακτυλιωθεί το 2019 και πέρυσι αντίστοιχα, στο λεκανοπέδιο, οι οποίοι επέστρεψαν φέτος για να κάνουν τις δικές τους φωλιές.

    Ο συνολικός αριθμός στην ευρύτερη περιοχή δεν εμφανίζει σημαντικές αυξομειώσεις χρόνο με το χρόνο, αν και οι συνθήκες λόγω  της αστικοποίησης του λεκανοπεδίου γίνονται δυσκολότερες για τους πελαργούς στο λεκανοπέδιο και ίσως γι’ αυτό έχουν αυξηθεί σημαντικά οι φωλιές σε άλλες περιοχές, όπως στον Παρακάλαμο.

    Από τη Μονάδα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, η Βάντα Νούτσου εξέφρασε τις ευχαριστίες προς τον ΔΕΔΔΗΕ και το προσωπικό που διέθεσε το γερανοφόρο όχημα, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στον εντοπισμό πολλών σκουπιδιών στις φωλιές, που μπορεί να αποδειχθούν εξαιρετικά επιβλαβή έως και θανατηφόρα για τους νεοσσούς. «Εκτός από τις δακτυλιώσεις καθαρίζουμε και τις φωλιές κι εκεί εντοπίζουμε πολλά σκουπίδια, όπως είναι σακούλες απορριμμάτων, πλαστικά και σπάγγοι, με τα οποία οι νεοσσοί μπορεί να πνιγούν ή αν μπλεχτούν στα πόδια τους, να μείνουν ατροφικά κα να μην έχουν τη δύναμη να πετάξουν».

    Τέλος, ο περιβαλλοντολόγος Διονύσης Μαμάσης, χαρακτήρισε εξαιρετικά σημαντική την διαδικασία της ενημέρωσης και της ευαισθητοποίησης των πολιτών και ειδικότερα των παιδιών.

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ