Τρίτη 24.05.2022
More

  Μητροπολίτης Ιωαννίνων Μάξιμος: «Είναι μια απόφαση, απαράδεκτη, προσβλητική προδοτική!»

  Συστράτευση για την Βελλά από τον Μητροπολίτη, τον Περιφερειάρχη και τους Δημάρχους Ιωαννίνων-Πωγωνίου

  Άστραψε και βρόντηξε ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων για την απόφαση της  Διαρκούς Ιεράς Συνόδου η οποία «απαξιώνει», όπως χαρακτηριστικά είπε, την Βελλά και την ιστορία 110 ετών στην εκκλησιαστική εκπαίδευση που παρέχει. Η Εκκλησιαστική σχολή της  Βελλά είναι ένα σημαντικό κεφάλαιο για τον τόπο ενώ απόφοιτοί της έχουν αφήσει το αποτύπωμα της προσφοράς σε πολλούς τομείς.

  Ο Μητροπολίτης φαίνεται να «πιάστηκε στον ύπνο…» καθώς δεν είχε καμία απολύτως ενημέρωση και η απόφαση ελήφθη ερήμην του ενώ δεν είχε προηγηθεί καμία συζήτηση ούτε με τον Αρχιεπίσκοπο που είναι ο «πνευματικός πατέρας» ούτε με άλλους Μητροπολίτες.

  Εκείνο,  που προκαλεί εντύπωση είναι ότι την απόφαση για το μέλλον της Βελλά δεν στήριξαν ούτε οι  Ηπειρώτες αρχιερείς που μετέχουν στην ΔΙΣ δηλαδή οι μητροπολίτες Κονίτσης,  Άρτας αλλά και ο Κηφισίας.

  «Είναι μια προδοτική απόφαση! Είναι ακατανόητη, απαράδεκτη… Μια τέτοια Σχολή δεν μπορεί να κλείνει ελαφρά τη καρδία.. Είναι γελοία απόφαση και είναι γελοίο να επικαλείται η Ιερά Σύνοδος εθνικούς λόγους για την μεταφορά της εκκλησιαστικής εκπαίδευσης στη Θεσσαλονίκη. Εάν ήθελαν να διεκδικήσουν κάτι για την Θεσσαλονίκη, έχουν κάθε δικαίωμα αλλά όχι να κλείνουν την Βελλά».

  Η ενόχληση ξεκάθαρη.  Ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων είπε ότι θα ζητηθούν τα πρακτικά της συνεδρίασης της Συνόδου ώστε να υπάρχει σαφής εικόνα.

  Αίσθηση προκάλεσε όταν ρωτήθηκε για το εάν υπάρχει μεθόδευση στην λήψη της απόφασης για την Βελλά για να απαντήσει «Έτσι φαίνεται» και να συνεχίσει λέγοντας απευθυνόμενους στους άλλους ιεράρχες «Ντρέπομαι να τους πω αδελφούς» ενώ σχεδόν τους κήρυξε ανεπιθύμητους στο συνέδριο για τον Άγιο Κοσμά, που είναι προγραμματισμένο στις 24 Αυγούστου, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση.  «Με τι μούτρα θα έρθετε στα Γιάννενα να τιμήσουμε την Επανάσταση; Αφήστε μας να κάνουμε την εκδήλωση μόνοι μας και μην έρχεστε. Δεν πειράζει. Θα τον τιμήσουμε μόνοι μας τον Άγιο Κοσμά τον Αιτωλό. Ξέρουμε να τον τιμήσουμε».

  Στο στόχαστρο και ο Αρχιεπίσκοπος

  Από τα πυρά δεν γλίτωσε ούτε ο Αρχιεπίσκοπος, τον οποίο αποκάλεσε «πατέρα του». Στο Αρχιεπίσκοπο υπενθύμισε μια ρήση του Ευαγγελίου με τα λόγια του Χριστού: «Όποιος αγαπάει τον πατέρα του, τη μάνα του, τα αδέλφια του πιο πολύ από μένα, δε μου είναι άξιος». «Εγώ, λοιπόν, αγαπώ πιο πολύ την Εκκλησιά και από τον Μακαριότατο, και από τη μάνα μου, και από τον πατέρα μου, και από τα αδέλφια μου κι απ’ όλους».

  Στην συνέντευξη Τύπου παρόντες ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος  Καχριμάνης, ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ και ο Δήμαρχος Πωγωνίου Κώστας Καψάλης.

  Ο περιφερειάρχης χαρακτήρισε την απόφαση «κεραυνός εν αιθρία» λέγοντας ότι πρέπει να αναθεωρηθεί  «για εθνικούς και ιστορικούς λόγους».  Όπως είπε  «Το Πωγώνι φθίνει και πρέπει να βρεθούν τρόποι για να στηριχθεί αν δεν θέλουμε τα σύνορα να φτάσουν στα Γιάννενα…»

  Ο Δήμαρχος Μωυσής  Ελισάφ χαρακτήρισε την απόφαση «αδικαιολόγητη και ακατανόητη» λέγοντας ότι «Θα πρέπει όλοι οι Ηπειρώτες να στηρίξουν την λειτουργία και την διεύρυνση των σχολών στην Βελλά. Η Ιεραρχία να αναγνωρίσει το λάθος της».

  Τέλος, ο Δήμαρχος Πωγωνίου Κώστας Καψάλης χαρακτήρισε την απόφαση «μεγάλη αδικία» λέγοντας πως απαξιώνει την ιστορία όλων όσων έχουν γίνει μέχρι σήμερα».

  Η ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου οδήγησε στην έκδοση πλήθους ανακοινώσεων που όλες ζητούν την ανάκληση της απόφασης.

  ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ