Πέμπτη 17.06.2021
More

  Μνήμες Πολυτεχνείου στις εποχές της πανδημίας

  Μέσα σε πρωτόγνωρες συνθήκες λόγω των μέτρων πρόληψης, αλλά και της απαγόρευσης των συναθροίσεων έγιναν οι καταθέσεις στεφάνων στο Ηρώο του Πολυτεχνείου

  Με διαφορετικούς όρους και σε διαφορετικές συνθήκες, όπως αυτές υπαγορεύτηκαν από την πανδημία αφενός και από την απόφαση της ΕΛ.ΑΣ αφετέρου για την απαγόρευση των συναθροίσεων, πραγματοποιήθηκαν το πρωί της Τρίτης, οι καταθέσεις στεφάνων εκπροσώπων πολιτικών κομμάτων, φορέων και συλλογικοτήτων στο μνημείο των αγωνιστών του Πολυτεχνείου στα Γιάννενα.

  Μία διαφορετική συνθήκη, που έχει ως κύριο διακύβευμα την προστασία της δημόσιας υγείας σε μία χρονική στιγμή, που δεκάδες συνάνθρωποί μας χάνονται καθημερινά λόγω της πανδημίας, από την άλλη και μία συνθήκη που προκάλεσε με την αυστηρότητα του μέτρου για τις συναθροίσεις και διαφορετικά αντανακλαστικά αντίδρασης.

  Φυσικό κι επόμενο θα μπορούσε να πει κάποιος, ότι ήταν, οι συνθήκες αυτές να μονοπωλήσουν σχεδόν και τις καταθέσεις στεφάνων που πραγματοποιήθηκαν με αυστηρή τήρηση των μέτρων και των αποστάσεων.

  Κατάθεση στεφάνων

  Στεφάνια κατέθεσαν μεταξύ άλλων, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τρ. Αλμπάνης, η βουλευτής Ιωαννίνων ΣΥΡΙΖΑ Μερ. Τζούφη, η ΝΕ Ιωαννίνων του κόμματος, ο πρώην βουλευτής Γ. Στέφος,

  η ΝΕ του ΚΙΝ.ΑΛ, ο αντιδήμαρχος Ιωαννίνων Ευαγ. Πήχας, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Γ. Ζάψας και Κων. Νουτσόπουλος αντίστοιχα, ο πρόεδρος του ΝΤ Ιωαννίνων της ΑΔΕΔΥ Χρ. Γρίβας και ακόμη οι πρόεδροι και εκπρόσωποι των Συλλόγων Εργαζόμενων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, του ΠΓΝΙ και του νοσοκομείου Χατζηκώστα, του Δικηγορικού Συλλόγου Ιωαννίνων, των Συλλόγων μελών ΔΕΠ και ΕΤΕΠ αντίστοιχα του Πανεπιστημίου, των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, της ΔΟΥ Ιωαννίνων, των Δικαστικών Υπαλλήλων, των Εργαζομένων ΟΤΑ και άλλοι.

  Ο πρύτανης Τριαντάφυλλος Αλμπάνης στις δηλώσεις του χαρακτήρισε σύμβολο ελευθερίας και αντίστασης το Πολυτεχνείο. «Η προάσπιση των ακαδημαϊκών ελευθεριών και του σεβασμού της αξιοπρέπειας των νέων είναι εξαιρετικά σημαντική και στις μέρες μας. Ο φετινός εορτασμός της επετείου είναι μεν λιτός, αλλά συμβολικός», ανέφερε.

  Στο στόχαστρο η Ν.Δ

  Η βουλευτής Ιωαννίνων κα Τζούφη σημείωσε, ότι η δημοκρατία δεν μπαίνει σε καραντίνα, εξαπολύοντας σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για την απόφαση απαγόρευσης των συναθροίσεων αλλά και για την προσπάθειά της, όπως είπε, να χρεώσει στην αντιπολίτευση την αποτυχία διαχείρισης του δεύτερου κύματος της  πανδημίας.

  «Με απόλυτο σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή και με συμβολικό τρόπο, τιμούμε σήμερα τη μνήμη των αγωνιστών. Η Ν.Δ επέβαλε μία χουντικής έμπνευσης αστυνομική διάταξη για τις συναθροίσεις, όμως η νέα γενιά ξεσηκώνεται και είναι έτοιμη να διεκδικήσει και πάλι τα δικαιώματά της. Η Ν.Δ έχοντας αποτύχει στη διαχείριση του δεύτερου κύματος της πανδημίας, αφού για ιδεοληπτικούς λόγους δεν ενίσχυσε το σύστημα υγείας, προσπάθησε να εγκλωβίσει τους πολιτικούς της αντιπάλους για να τους χρεώσει αυτή την αποτυχία», ανέφερε η κα Τζούφη. Ο συντονιστής του ΚΙΝ.ΑΛ στα Γιάννενα Άλκης Λάνταβος έκανε λόγο για μία κρίσιμη περίσταση για όλους, λόγω των συνθηκών υγείας και ευχήθηκε να είναι η τελευταία φορά που ο εορτασμός του Πολυτεχνείου θα γίνει με αυτόν τον τρόπο.

  Ο Χρ. Γρίβας από την ΑΔΕΔΥ Ιωαννίνων τέλος, επέκρινε την κυβερνητική επιλογή και απόφαση για να ακολουθήσει τον δρόμο του αυταρχισμού, σε μία περίοδο που καταργούνται στοιχειώδη εργατικά δικαιώματα, που κατακτήθηκαν με αγώνες και θυσίες δεκαετιών.

   

  ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ