Οι επόμενες κινήσεις μετά και τη στήριξη της Βουλής για το Μνημείο Πεσόντων
Περισσότερο αισιόδοξος από κάθε άλλη φορά, ότι το Πάρκο Ιστορίας που αποτελεί έναν μεγάλο και εμβληματικό στόχο του δήμου και της τοπικής κοινωνίας, θα δημιουργηθεί και σύντομα θα είναι στη διάθεση των πολιτών για να το επισκέπτονται, εμφανίστηκε ο δήμαρχος Πωγωνίου.
Αιτία και αφορμή της συγκρατημένης αισιοδοξίας, η υπογραφή της σύμβασης που έγινε την περασμένη εβδομάδα μεταξύ της Βουλής των Ελλήνων και του δήμου Πωγωνίου για την χρηματοδότηση από την πρώτη, της ανέγερσης Μνημείου Πεσόντων στις μάχες του Έπους του 1940. Η Βουλή εκπληρώνει, είπε ο Πρόεδρος της Βουλής, Κων. Τασούλας ένα ιστορικό χρέος απέναντι στους 14.000 ανθρώπους που έπεσαν στα πεδία των μαχών για την ελευθερία της πατρίδας και ανακοίνωσε τη χρηματοδότηση της ανέγερσης του Μνημείου με το ποσό των 600.000 ευρώ.
Αδειοδοτήσεις
Η μελέτη έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και ο κ. Καψάλης σε δηλώσεις του τόνισε, ότι μέχρι τον Οκτώβριο θα έχει δημοπρατηθεί. Η ανέγερση του Μαυσωλείου αυτού, στο οποίο θα αναγράφονται σε επιτύμβιες στήλες, τα ονόματα των ηρώων που έπεσαν στις μάχες του 1940, εντάσσεται όμως και σε μία ευρύτερη ενότητα έργου, και συγκεκριμένα στο Πάρκο Ιστορίας του Καλπακίου, που εκτός από το Μαυσωλείο περιλαμβάνει την ανάδειξη των θέσεων μάχης (χαρακώματα, πολυβολεία, κρύπτες) και την επέκταση του Πολεμικού Μουσείου.
Ο δήμος Πωγωνίου έχει ήδη λάβει τις σχετικές εγκρίσεις και αδειοδοτήσεις από τις συναρμόδιες υπηρεσίες της Πολεοδομίας και της Διεύθυνσης Υδάτων, ενώ υπάρχει αγαστή συνεργασία με το υπ. Εθνικής Άμυνας, το υπ. Πολιτισμού και την περιφέρεια Ηπείρου για την εξεύρεση χρηματοδότησης στο πλαίσιο της νέας προγραμματικής περιόδου.
Φόρμουλα λειτουργίας
Το εξαιρετικά σημαντικό όπως είπε ο κ. Καψάλης στις δηλώσεις του, είναι ότι βρέθηκε η κοινή φόρμουλα για τη λειτουργία του Πάρκου Ιστορίας, με τον δήμο Πωγωνίου να αναλαμβάνει την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων, το δε υπουργείο Εθνικής Άμυνας, να αναλαμβάνει να διαθέσει προσωπικό από τις Ένοπλες Δυνάμεις, για την αδιάλειπτη λειτουργία του, όπως γίνεται εξάλλου μέχρι σήμερα με το Πολεμικό Μουσείο στο Καλπάκι.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ