Τετάρτη 08.12.2021
More

  Βασικό στοιχείο ταυτότητας το πολυφωνικό τραγούδι

  Διεθνές φεστιβάλ από τον Δήμο Πωγωνίου

  Εννέα πολυφωνικά συγκροτήματα από την Ελλάδα και την Αλβανία και δύο σπουδαίοι Έλληνες καλλιτέχνες που εκπροσωπούν επάξια και με αυθεντικότητα την ηπειρωτική και την κρητική μουσική παράδοση συναντώνται και συμμετέχουν στο διεθνές Φεστιβάλ και το συνέδριο πολυφωνικού τραγουδιού που πραγματοποιείται στον δήμο Πωγωνίου.

  Παράλληλα με το Φεστιβάλ, και στο πλαίσιο αυτού διεξάγεται και το συνέδριο Polyphonia, με θέμα την «Ανάπτυξη του Θεματικού Τουρισμού, μέσω της διατήρησης της Πολυφωνικής Μουσικής, ως μοναδικό στοιχείο  της Διασυνοριακής Πολιτιστικής Κληρονομιάς».

  Το διήμερο Φεστιβάλ, που θα πραγματοποιηθεί στις 6 και στις 9 Αυγούστου, θα αναδείξει τη σπουδαιότητα της άυλης αυτής κληρονομιάς μέσα από ομιλίες, παρουσιάσεις και μουσικά δρώμενα ενώ συγχρόνως θα ενώσει την πολυφωνία με την πεντατονία και το ριζίτικο σε μία ξεχωριστή συναυλία δίπλα στην πανέμορφη λίμνη Ζαραβίνα.

  Κατά τη διάρκεια της επίσημης συνέντευξης Τύπου, ενόψει του Φεστιβάλ ο δήμαρχος Πωγωνίου Κων. Καψάλης αναφέρθηκε στη πολυφωνικό τραγούδι επισημαίνοντας ότι αποτελεί ζώσα παράδοση κι ένα από τα σημαντικότερα δείγματα στο ρεπερτόριο της παγκόσμιας πολυφωνίας και κληρονομιάς.

  «Το πολυφωνικό τραγούδι είναι βασικό στοιχείο της πολιτισμικής ταυτότητας των πληθυσμών της παραμεθόριας Ηπείρου και οφείλουμε να το διαφυλάξουμε και να το μεταλαμπαδεύσουμε στις επόμενες γενιές. Με αυτό το στόχο διοργανώνουμε φέτος το Διεθνές Πολιτιστικό Φεστιβάλ και Συνέδριο POLYPHONIA που θα προβάλει και θα αναδείξει αυτό το μοναδικό μουσικό ιδίωμα» τόνισε ο κ. Καψάλης.

  Ο εκπρόσωπος της ΠΕΔ Ηπείρου, που είναι ο επικεφαλής εταίρος, Βησσαρίων Τζιόβας αναφέρθηκε με λεπτομέρειες στο έργο επισημαίνοντας ότι η «αόρατη» επιτυχία του προγράμματος είναι η στέρεη και στενή σχέση που έχει αναπτυχθεί με τους εταίρους. «Αυτό θα είναι το πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα του έργου που θα συμβάλει και στην ανάπτυξη του τουρισμού» σημείωσε.

  «Σκοπός των διήμερων εκδηλώσεων είναι η μύηση των νέων και η υπενθύμιση των μεγαλύτερων» επισήμανε ο πρόεδρος του Συλλόγου Πωγωνίσιου Πολυφωνικού Τραγουδιού Θανάσης Βιλτανιώτης που απηύθυνε ανοιχτό κάλεσμα σε όλους να παρακολουθήσουν τόσο το συνέδριο και τα μουσικά δρώμενα της Παρασκευής όσο και τη συναυλία της Δευτέρας.

  Τέλος, ο Δημήτρης Υφαντής που συναντά τη Δευτέρα στη σκηνή τον Νίκο Ζωιδάκη, σε μία σπάνια μουσική συνάντηση του κλαρίνου με την κρητική λύρα μίλησε για την ανάγκη των Ηπειρωτών να στηρίξουν το πολυφωνικό τραγούδι και να το μεταλαμπαδεύσουν στις επόμενες γενιές.

  «Ελπίζουμε ο κόσμος να ανταποκριθεί ώστε να δημιουργηθεί ένα πολιτιστικό κέντρο σε ένα περιβάλλον που θυμάται τα παλιά ακούσματα και ζει μέσα στους ήχους της φύσης» δήλωσε ενώ αναφερόμενος στη συμμετοχή του Νίκου Ζωιδάκη είπε πως αντιπροσωπεύει τη ζωντάνια της κρητικής μουσικής και θα είναι η πρώτη φορά που θα ακουστεί κρητική λύρα στην καρδιά του Πωγωνίου».

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ