Σάββατο 18.01.2025
More

    Μπροστά σε αποφάσεις για τις Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων

    Οι γνωμοδοτήσεις που καλείται να συζητήσει η Επιτροπή Περιβάλλοντος και το περιφερειακό συμβούλιο

    Η συζήτηση για τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το πρόγραμμα που αφορά «το «Περιβάλλον και την Κλιματική Αλλαγή», παραπέμφθηκε από την Επιτροπή Περιβάλλοντος στο περιφερειακό συμβούλιο, με απόφαση που έλαβε η Επιτροπή στη χθεσινή της συνεδρίαση.

    Θετικά ωστόσο γνωμοδότησε η Επιτροπή για τις αντίστοιχες Στρατηγικές Μελέτες, των προγραμμάτων «Μεταφορές» 2021-2027, Interreg Ελλάδα- Ιταλία 2021-2027 και Interreg IPA III CBC Ελλάδα-Αλβανία 2021-2027.

    O κ. Κορωναίος από την παράταξη «Κοινό των Ηπειρωτών» εξήγησε τη στάση της παράταξης με την ψήφο «παρών» επί των ΣΜΠΕ, δεχόμενος τα πυρά ωστόσο των άλλων παρατάξεων της αντιπολίτευσης.

    Ο κ. Ριζόπουλος επανέλαβε τη συνολική πολιτική διαφωνία των «Οριζόντων Ηπείρου» για την συζήτηση και την έγκριση τέτοιου είδους μελετών, κάνοντας λόγο για μία «βιομηχανία εκπόνησης μελετών, που μένουν στα συρτάρια», ενώ καταψήφισαν επίσης η Τ. Ζέκα από τη «Λαϊκή Συσπείρωση» και ο Ζ. Γαλατάς από την «Αριστερή Παρέμβαση στην Ήπειρο».

    Στην ίδια συνεδρίαση, η Επιτροπή γνωμοδότησε θετικά για τέσσερα έργα ΑΠΕ, με τον αντιπεριφερειάρχη και πρόεδρο της Επιτροπής Βασίλη Γοργόλη, να επισημαίνει, πως είναι καιρός να δοθεί μία κεντρική γραμμή από την κεντρική διοίκηση, σε σχέση με το χωροταξικό σχεδιασμό των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. «Η ιδιαιτερότητα που υπάρχει δε σχετίζεται μόνο με το επιτακτικό του πράγματος, με την έννοια πως η ενεργειακή κρίση μας πιέζει να βρούμε εναλλακτικές πηγές ενέργειας, αλλά και με το ότι κάθε μία από τις προτεινόμενες ΑΠΕ, έχει διαφορετικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα και διαφορετικές επιπτώσεις και στην ενέργεια και στην οικονομία.

    Το θέμα όμως είναι, ότι δεν έχουμε μία γραμμή από το υπουργείο, ώστε να γνωρίζουμε αν κινηθούμε συντονισμένα σε επίπεδο χώρας, γιατί αυτό δεν είναι κάτι που το αποφασίζει η κάθε Επιτροπή ή το κάθε περιφερειακό συμβούλιο», ανέφερε.

    Ο κ. Γοργόλης παράλληλα ανέδειξε και ένα ακόμη «κενό», έως το χαρακτήρισε, που δημιουργήθηκε μετά την σύσταση του ΟΦΥΠΕΚΑ και την προηγούμενη κατάργηση της διοικητικής μορφής των Φορέων Διαχείρισης. «Με τη σύσταση του κεντρικού φορέα δημιουργήθηκε ένα μεγάλο κενό στο επίπεδο των γνωμοδοτήσεων. Ο ΟΦΥΠΕΚΑ μέχρι στιγμής δεν έχει δώσει καμία γνωμοδότηση σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε με το προηγούμενο καθεστώς λειτουργίας των Φορέων, που πάντα είχαμε στα χέρια μας επιστημονικά τεκμηριωμένες γνωμοδοτήσεις, τις οποίες η υπηρεσία λάμβανε υπόψιν», ανέφερε.

    Θετικές και αρνητικές γνωμοδοτήσεις

    Θετικά για τέσσερα έργα ΑΠΕ γνωμοδότησε στη συνεδρίαση η Επιτροπή Περιβάλλοντος, Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης.

    Πρόκειται για τα εξής:

    • «Φωτοβολταϊκός Σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, με ονομασία «Ράχη Στέρμου 3», συνολικής ισχύος 25 MW, στη θέση «Ράχη Στέρμου» και των συνοδών του έργων, στις Δ.Ε. Παραμυθιάς & Αχέροντα του Δήμου Σουλίου και στην Δ.Ε. Μαργαριτίου του Δήμου Ηγουμενίτσας, Π.Ε. Θεσπρωτίας,.
    • «Φωτοβολταϊκός Σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, με ονομασία «Ράχη Στέρμου 1», συνολικής ισχύος 20 MW, στη θέση «Ράχη Στέρμου» και των συνοδών του έργων, στις Δ.Ε. Παραμυθιάς & Αχέροντα του Δήμου Σουλίου και στην Δ.Ε. Μαργαριτίου του Δήμου Ηγουμενίτσας, Π.Ε. Θεσπρωτίας, Περιφέρειας Ηπείρου».
    • «Φωτοβολταϊκός Σταθμός, ισχύος 49,99 MW, επί γηπέδου στη θέση «Φελίκι», Δ.Ε Αράχθου, Κομποτίου, Δήμου Νικολάου Σκουφά, Π.Ε. Άρτας, Περιφέρειας Ηπείρου.»
    • «Φωτοβολταϊκός Σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ισχύος 25 MWp, στη θέση «Λιθάρι- Φλαμουριά», Δ.Ε Παραμυθιάς, Δήμου Σουλίου, Π.Ε. Θεσπρωτίας, Περιφέρειας Ηπείρου»

    Aρνητικά γνωμοδότησε η Επιτροπή για τους φακέλους Μ.Π.Ε. των έργων:

    • «Αιολικός σταθμός, παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ισχύος 42,0 MW, στη θέση «Αετός» Άρτας, Δ.Ε Ηρακλείας και Τετραφυλίας, Δήμου Γεωργίου Καραϊσκάκη, Π.Ε. Άρτας, Περιφέρειας Ηπείρου.»
    • «Κατασκευή και λειτουργία φωτοβολταϊκού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με ονομασία «ΜΟΥΤΖΟΥΡΑ», ισχύος 50,00 MW, στη θέση «ΜΟΥΤΖΟΥΡΑ» και των συνοδών του έργων , στην Τ.Κ. Μαργαριτίου, Δ.Ε. Μαργαριτίου, Δήμου Ηγουμενίτσας και στην Τ.Κ. Αμπελιάς, Δ.Ε. Παραμυθιάς, Δήμου Σουλίου Π.Ε. Ηγουμενίτσας, Περιφέρειας Ηπείρου».
    • «Φωτοβολταϊκός σταθμός, ισχύος 40 MW, στη θέση «Πετροράχη», Τ.Κ. Αμμοτόπου, Δ.Ε. Ξηροβουνίου, Δήμου Αρταίων, Π.Ε. Άρτας  & Δ.Ε. Φιλιππιάδας, Δήμου Ζηρού, Π.Ε.Πρέβεζας, Περιφέρειας Ηπείρου»

    Ανέβαλε τη συζήτηση για το έργο: Εγκατάσταση και λειτουργία μονάδας παραγωγής βιοαερίου από βιομάζα και σταθμού συμπαραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας – θερμότητας εγκατεστημένης ισχύος 0,999 ΜWel σε αγροτεμάχιο στο έλος Λαψίστας της Τ.Κ. Ασφάκας. Δήμου Ζίτσας.

    Άλλες αποφάσεις

    Γνωμοδοτήσεις για Πτηνοτροφικές κ.α. μονάδες:

    Η Επιτροπή γνωμοδότησε θετικά επί του περιεχομένου των φακέλων Μ.Π.Ε. των έργων:

    «Εγκατάσταση πτηνοτροφικής μονάδας, δυναμικότητας 7200 ινδορνίθων κρεατοπαραγωγής, στον αναδασμό Τ.Κ. Περιβλέπτου, Δήμου Ιωαννιτών  (Φορέας υλοποίησης Κωνσταντίνα Πασχάλη).

    Εγκατάσταση πτηνοτροφικής μονάδας, δυναμικότητας 7.200 ινδορνίθων κρεατοπαραγωγής, στον αναδασμό Τ.Κ. Περιβλέπτου, Δήμου Ιωαννιτών.  (Φορέας υλοποίησης Βασίλειος Τσώνης).

    «Ε.Π.Ο. επέκτασης πτηνοτροφικής μονάδας, δυναμικότητας από 38.400 σε 70.400 ορνιθίων κρεατοπαραγωγής, στην Τ.Κ. Δεματίου, Δήμου Ζαγορίου , Π.Ε. Ιωαννίνων, Περιφέρειας Ηπείρου»

    «Εγκατάσταση πτηνοτροφικής μονάδας, δυναμικότητας 7.200 ινδορνίθων κρεατοπαραγωγής, στη θέση «Παλιούρι» Τ.Κ. Πρωτόπαππας, Δήμου Ζίτσας, Π.Ε. Ιωαννίνων.

    «Λατομείο σχιστολιθικών πλακών, στη θέση «Στάνη Γκούρη», της Τ.Κ. Βαλανιδούσας Δήμου Πάργας, Π.Ε. Πρέβεζας, Περιφέρειας Ηπείρου».

     

     

    ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ