Το θέμα στην διαρκή Ιερά Σύνοδο- Επιστολή από την πρόεδρο του Ακαδημαϊκού Συμβουλίου
Προ των ευθυνών της θέτει την Ιεραρχία ενόψει των οριστικών της εισηγήσεων προς την Πολιτεία και το υπ. Παιδείας, το Ακαδημαϊκό Συμβούλιο της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Βελλάς, δύο και πλέον εβδομάδες μετά την εισήγηση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, που προκάλεσε τεράστιες αντιδράσεις σε τοπικό επίπεδο και όχι μόνο.
Η ΔΙΣ συνεδριάζει από την Τρίτη και για τρεις συνεχόμενες ημέρες, συζητώντας μεταξύ άλλων και το θέμα που έχει προκύψει με την κατάργηση της Ακαδημίας της Βελλάς, όπως και του Λυκείου με την Ιεραρχία να έχει εισηγηθεί όπως είναι γνωστό, ακόμη και τη μεταφορά της Σχολής Μαθητείας Υποψηφίων Κληρικών από τη Βελλά στη Θεσσαλονίκη.
Η πρόεδρος του Ακαδημαϊκού Συμβουλίου της Βελλάς Μαρία Ράπτη, με επιστολή της προς τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ Ιερώνυμο, η οποία κοινοποιείται παράλληλα στο Ανώτατο Επιστημονικό Συμβούλιο Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης και στο υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ζητά τη συνέχιση λειτουργίας της Ακαδημίας Βελλάς και ως εκ τούτου μία υπόμνηση από τη ΔΙΣ προς την υπουργό Παιδείας που θα συμπεριλαμβάνει τη δημόσια εκπεφρασμένη θέση του Μακαριωτάτου σχετικά με την Ακαδημία της Βελλάς.
«Με δυσάρεστη έκπληξη διαπιστώσαμε στο με αρ. 2689/24/6/2021 υπόμνημα της ΔΙΣ προς την υπουργό Παιδείας ότι απουσιάζει η πρότασή σας για συνέχιση της λειτουργίας της ΑΕΑ Βελλάς, υπονοώντας σαφώς το κλείσιμό της. Μας ανάπαυσε αρκετά εκ των υστέρων η δημόσια έκφραση του Μακαριωτάτου στα ηλεκτρονικά μέσα για την πολύχρονη προσφορά της ιστορικής μας Σχολής και η βούλησή του για συνέχιση της λειτουργίας της.
Παρότι μας ανησυχεί ιδιαίτερα η κατάργηση τη Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Βελλάς που προβλέπεται με το άρθρο 169 του νομοσχεδίου που βρίσκεται εδώ και μία εβδομάδα περίπου σε διαβούλευση, θεωρούμε βεβαία τη συμπόρευση της Πολιτείας με την Εκκλησία, όπως έχει δηλωθεί επανειλημμένα από τον Πρωθυπουργό και την Υπουργό Παιδείας και ελπίζουμε στην άριστη λύση του προβλήματος που έχει δημιουργηθεί», αναφέρεται στο πρώτο σκέλος της επιστολής, που συνεχίζει:
«Γνωρίζοντας α) την αναστάτωση που έχει προκληθεί στην Ήπειρο σχετικά με το τελευταίο υπόμνημά σας, καθώς και τις δηλώσεις συνόλου του πολιτικού κόσμου, της τοπικής αυτοδιοίκησης και των συλλόγων των αποφοίτων Βελλάς, β) το ότι το νομοσχέδιο είναι υπό διαβούλευση και γ) το ότι στην επόμενη ΔΙΣ του Ιουλίου, σύμφωνα με δηλώσεις του Αγίου Δρυινουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης, θα συζητηθεί το θέμα των ΑΕΑ, πιστεύουμε ότι θα βοηθούσε την συνέχιση της λειτουργίας της ΑΕΑ Βελλάς μία εκ νέου υπόμνηση της ΔΙΣ προς την Υπουργό Παιδείας που θα συμπεριλαμβάνει τη δημόσια εκπεφρασμένη θέση του Μακαριωτάτου σχετικά με την Ακαδημία της Βελλάς.
Σας γνωρίζουμε ότι η διατήρηση της Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας στη Βελλά με την υποδομή που διαθέτει μπορεί να στηρίξει τόσο σε επίπεδο διδακτικό όσο και σε επίπεδο διοικητικό τη λειτουργία της ΣΜΥΚ και να γίνει η ΑΕΑ το εφαλτήριο για την ανάδειξη της Βελλάς στην αυριανή πανεπιστημιούπολη που είναι το όραμα του ποιμενάρχη μας, σύμπαντος του πολιτικού κόσμου της Ηπείρου και κάθε Βελλαΐτη, συνεχίζοντας το όραμα του μεγάλου ιδρυτή της Σχολής του μεγάλου Αρχιεπισκόπου Σπυρίδωνος Βλάχου», καταλήγει η επιστολή της κας Ράπτη.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ