Κυριακή 16.05.2021
More

  Να μη χαθεί ο βασικός στόχος της διάσωσης των πανηγυριών

  Μία μακρά πολιτιστική παράδοση που διατηρείται στις μέρες μας, σχεδόν αναλλοίωτη, με ταυτόσημα χαρακτηριστικά, παρά τις παραλλαγές και προσμείξεις ενδεχομένως που έχουν γίνει ενώνει τους εορτασμούς κάθε Δεκαπενταύγουστο στο Συρράκο και τη Βλάστη Κοζάνης.

  Τα στοιχεία που διατηρούνται αναλλοίωτα στις μέρες μας, η ανάγκη διατήρησής τους, ως στοιχεία της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της ανθρωπότητας και η ανάγκη να ενισχυθεί και να αναδειχθεί η ανθρώπινη δημιουργία αποτέλεσαν τους βασικούς πυλώνες για την απόφαση του υπ. Πολιτισμού να εγγράψει τα δύο πανηγύρια στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας της Unesco που υποβλήθηκε την Τρίτη 31 Μαρτίου.

  Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με καταγωγή από το Συρράκο, Ευάγγελος Αυδίκος μίλησε στο ITV για τη σημασία της ανάδειξης και διατήρησης του τρόπου των πανηγυριών τον Δεκαπενταύγουστο, επισημαίνοντας πως η πρόταση ένταξης στην Unesco, δεν πρέπει να αποτελέσει αφορμή για εφησυχασμό ή για πανηγυρισμούς, αλλά για να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο η ανάγκη διατήρησης και ανάδειξης της μοναδικότητας του εορτασμού αυτού.

  «Το πλέον σημαντικό, είναι να μη χάσουμε τον βασικό στόχο, που είναι η διάσωση των πανηγυριών που αποτελούν μία γιορτή χαράς, ενότητας, συνάντησης και κοινωνικότητας. Θα πρέπει η προσπάθεια αυτή να αποτελέσει την αφορμή για να σταματήσει ο κατήφορος που συντελείται γενικότερα στα πανηγύρια, που ευτελίζονται χρόνο με το χρόνο και μουσικά και χορευτικά και να θυμόμαστε, ότι όπως μπορούν τέτοιες άυλες δράσεις να ενταχθούν στον Κατάλογο της Unesco, με τον ίδιο τρόπο μπορούν κιόλας να απενταχθούν», σημείωσε μεταξύ άλλων.

   

   

  ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ