Πέμπτη 28.05.2020
More

  Να μη χαθεί ο βασικός στόχος της διάσωσης των πανηγυριών

  Μία μακρά πολιτιστική παράδοση που διατηρείται στις μέρες μας, σχεδόν αναλλοίωτη, με ταυτόσημα χαρακτηριστικά, παρά τις παραλλαγές και προσμείξεις ενδεχομένως που έχουν γίνει ενώνει τους εορτασμούς κάθε Δεκαπενταύγουστο στο Συρράκο και τη Βλάστη Κοζάνης.

  Τα στοιχεία που διατηρούνται αναλλοίωτα στις μέρες μας, η ανάγκη διατήρησής τους, ως στοιχεία της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της ανθρωπότητας και η ανάγκη να ενισχυθεί και να αναδειχθεί η ανθρώπινη δημιουργία αποτέλεσαν τους βασικούς πυλώνες για την απόφαση του υπ. Πολιτισμού να εγγράψει τα δύο πανηγύρια στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας της Unesco που υποβλήθηκε την Τρίτη 31 Μαρτίου.

  Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με καταγωγή από το Συρράκο, Ευάγγελος Αυδίκος μίλησε στο ITV για τη σημασία της ανάδειξης και διατήρησης του τρόπου των πανηγυριών τον Δεκαπενταύγουστο, επισημαίνοντας πως η πρόταση ένταξης στην Unesco, δεν πρέπει να αποτελέσει αφορμή για εφησυχασμό ή για πανηγυρισμούς, αλλά για να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο η ανάγκη διατήρησης και ανάδειξης της μοναδικότητας του εορτασμού αυτού.

  «Το πλέον σημαντικό, είναι να μη χάσουμε τον βασικό στόχο, που είναι η διάσωση των πανηγυριών που αποτελούν μία γιορτή χαράς, ενότητας, συνάντησης και κοινωνικότητας. Θα πρέπει η προσπάθεια αυτή να αποτελέσει την αφορμή για να σταματήσει ο κατήφορος που συντελείται γενικότερα στα πανηγύρια, που ευτελίζονται χρόνο με το χρόνο και μουσικά και χορευτικά και να θυμόμαστε, ότι όπως μπορούν τέτοιες άυλες δράσεις να ενταχθούν στον Κατάλογο της Unesco, με τον ίδιο τρόπο μπορούν κιόλας να απενταχθούν», σημείωσε μεταξύ άλλων.

   

   

  ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

  Μένουμε Σπίτι

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  Τα νοσοκομεία της Ηπείρου στη νέα 3η ΥΠΕ με έδρα τα Ιωάννινα- “Σπάει” η 6η ΥΠΕ

  Ιδρύεται νέα Υγειονομική Περιφέρεια στην οποία θα υπάγονται πλέον τα νοσοκομεία της Ηπείρου, τα οποία μέχρι σήμερα ανήκαν στην 6η ΥΠΕ με έδρα την Πάτρα. Η νέα 3η ΥΠΕ θα έχει τα όρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου- Δυτικής Μακεδονίας και έδρα τα Γιάννενα.

  Πρόεδρος της ΕΤΑΔ ΑΕ ο Αντώνης Μπέζας

  Πρόεδρος της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε. αναλαμβάνει ο Αντώνης Μπέζας, πρώην βουλευτής Θεσπρωτίας της ΝΔ και πρώην υφυπουργός Οικονομικών.

  Μνημόνιο συνεργασίας με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ υπέγραψε ο Δήμος Ιωαννιτών

  Πρωτόκολλο συνεργασίας με την Ύπατη Αρμοστεία ΟΗΕ υπέγραψε ο δήμαρχος Ιωαννίνων, Μωυσής Ελισάφ και ο εκπρόσωπος της Ύπατης αρμοστείας.

  Στην ανεργία, 17 καθαρίστριες του ΠΓΝΙ, μετά από 20 χρόνια υπηρεσίας

  Αγωνιώδη έκκληση να βρεθεί λύση έστω την ύστατη στιγμή και να συνεχίσουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, απευθύνουν 17 εργαζόμενες καθαρίστριες στο ΠΓΝΙ

  Στα Γιάννενα το Σάββατο ο Γ.Γ Τουρισμού Κων. Λούλης

  Σύσκεψη με τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης και τους επαγγελματίες του τουρισμού και της εστίασης στην Ήπειρο θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο στο διοικητήριο της Περιφέρειας Ηπείρου, παρουσία του Γεν. Γραμματέα του υπ. Τουρισμού Κων. Λούλη.

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ

  Covid 19- Τελικά τι κάνουμε; Ένα κείμενο γροθιά στο στομάχι από τον διευθυντή ΤΕΠ του ΠΓΝΙ

  Ανάρτηση του Διευθυντή Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών ΤΕΠ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, Αθ. Κιτσάκου, στο προσωπικό του προφίλ στο facebook σχετικά με τον κορωνοϊό.

  Σενάρια για απαγόρευση της κυκλοφορίας από Τετάρτη

  Στην καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας των πολιτών προσανατολίζεται η κυβέρνηση, ακολουθώντας το πρότυπο της Ισπανίας.

  «Έφυγε» από τη ζωή ο Θεόδωρος Νιτσιάκος

  Οδύνη έχει προκαλέσει στην τοπική κοινωνία η είδηση του θανάτου του επιχειρηματία Θεόδωρου Νιτσιάκου, ο οποίος ανασύρθηκε νεκρός από οικείους του και μεταφέρθηκε με όχημα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κόνιτσας.

  Ύποπτο κρούσμα κορωνοϊού μεταφέρεται στα Ιωάννινα

  Στα Γιάννενα φτάνει ύποπτο κρούσμα του κορωνοϊού. Έχει σημάνει συναγερμός στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων και είναι σε ετοιμότητα η μονάδα Λοιμωδών.

  Ανακοίνωση του ΠΓΝΙ για τον κορωνοϊό

  Ανακοίνωση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων για τον κορωνοϊό.