Σάββατο 13.04.2024
More

  Νέα αναβολή για τη μονάδα βιοαερίου στη Σκλίβανη

  Με σκληρή γλώσσα και πολλές αιχμές για τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης (ΠΕΣΠΑ) υποδέχθηκαν τα μέλη της Επιτροπής Αγώνα κατοίκων της Σκλίβανης, τη νέα, δεύτερη αναβολή της απόφασης για την έγκριση ή μη των περιβαλλοντικών όρων και την αδειοδότηση της μονάδας βιοαερίου στη Σκλίβανη του δήμου Δωδώνης.

  Το Περιφερειακό Συμβούλιο (ΠΕΣΠΑ) που είναι και το καθ’ ύλην αρμόδιο δικαιοδοτικό όργανο για την έκδοση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης παρότι πριν από πέντε μήνες είχε αναβάλει την απόφαση με το σκεπτικό πως έπρεπε να μελετήσει εκ νέου το φάκελο, με όλα τα νέα στοιχεία, κατέληξε και την Τετάρτη στην ίδια απόφαση της αναβολής, προκαλώντας την οργή και αγανάκτηση των κατοίκων και μελών της Επιτροπής που είχαν συγκεντρωθεί στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, παρουσία μάλιστα ισχυρής αστυνομικής δύναμης!

  Παρών στη συνεδρίαση του ΠΕΣΠΑ και ο δήμαρχος Δωδώνης Χρ. Ντακαλέτσης προς τον οποίο εξέφρασαν θερμές ευχαριστίες τα μέλη της Επιτροπής Αγώνα για την υποστήριξή του στο δίκαιο, όπως τον χαρακτηρίζουν αγώνα τους, για να μην εγκριθούν οι περιβαλλοντικοί όροι της μονάδας που πρόκειται να εγκατασταθεί σε μία περιοχή σε μικρή απόσταση από τον οικισμό.

  Για τους περιβαλλοντικούς όρους της μονάδας έχουν ήδη γνωμοδοτήσει αρνητικά ο Δήμος Δωδώνης, η Τοπική Κοινότητα Σκλίβανης και η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Ηπείρου, με την εισήγηση όμως στο ΠΕΣΠΑ από την υπηρεσία της Αποκεντρωμένης να είναι θετική.

  Έτσι, αμέσως μετά την αναβολή της συζήτησης και λήψης απόφασης ο Βασίλης Μαγγιώρος μέλος της Επιτροπής Αγώνα των κατοίκων τόνισε πως η αναβολή επιβεβαιώνει τις υποψίες των κατοίκων, προσθέτοντας πως «προφανέστατα κάποιοι δεν βολεύονταν με τη σημερινή σύνθεση του ΠΕΣΠΑ».

  Στη συνέχεια όμως έγινε ακόμη πιο επικριτικός καθώς έκανε λόγο για ανώνυμες απειλές που δέχεται ο ίδιος με αφορμή τη στάση του στην υπόθεση.

  «Ανέβαλαν την απόφαση πριν μερικούς μήνες γιατί δεν είχαν ενημερωθεί επαρκώς. Πέντε μήνες μετά δίνουν νέα αναβολή για να μελετήσουν το φάκελο. Οι υποψίες μας επιβεβαιώνονται διαρκώς, αλλά εμείς θα φτάσουμε ως το τέλος. Εμείς υπερασπιζόμαστε το χωριό μας και δεν έχουμε να χάσουμε κάτι. Αυτοί έχουν να χάσουν τα χρήματά τους. Επειδή όμως δέχομαι και προσωπικές απειλές, να δηλώσω, ότι δε φοβάμαι τίποτε, ούτε έχω να κρύψω το παραμικρό. Έφτασαν στο σημείο να διατυπώνουν ερωτήματα αν εγώ ή μέλος της οικογένειάς μου έχω σχέση με την επένδυση με τις ανεμογεννήτριες στην περιοχή. Δυστυχώς για αυτούς δεν έχω και είμαι εδώ μαζί με όλους τους κατοίκους για να πετύχουμε τον κοινό μας στόχο που είναι η αποτροπή της εγκατάστασης και λειτουργίας της μονάδας δίπλα στο χωριό που δεν έχει καμία παραγωγή βιοαποβλήτων για να επεξεργάζονται στη μονάδα», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Μαγγιώρος.

  Ο Χρήστος Μήτσης, μέλος της Επιτροπής Αγώνα είπε κι αυτός πως οι 700 υπογραφές των κατοίκων δείχνουν την ενότητα της τοπικής κοινωνίας. «Αλλά αναρωτιόμαστε πως είναι δυνατόν ένας φιλοξενούμενος σε έναν τόπο να επιμένει να επενδύσει ενώ δεν τον θέλει κανείς. Δεν παράγουμε απόβλητα στο χωριό για να στηριχθεί η λειτουργία μίας τέτοιας μονάδας. Ούτε κοτέτσια δεν υπάρχουν στο χωριό και θέλουν να φέρουν 220 τόνους αποβλήτων;», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Μήτσης.

   

   

  ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ