Το ζήτημα της οικολογικής παροχής του ποταμού Αώου, θέμα που έθεσε η παράταξη «Κοινό των Ηπειρωτών», μέσω του περιφερειακού συμβούλου της Σάββα Δημητριάδη, απασχόλησε τη συνεδρίαση λογοδοσίας του περιφερειακού συμβουλίου την Τρίτη.
Ο Περιφερειάρχης Αλέξ. Καχριμάνης στην εισαγωγική του τοποθέτηση ανέφερε πως:
«Τα ζητήματα που αφορούν τον ποταμό Αώο, μόνο κατά ένα μικρό μέρος αφορούν την Περιφέρεια Ηπείρου. Στη διαχείρισή τους εμπλέκονται το Δασαρχείο, ο ΟΦΥΠΕΚΑ και κυρίως η Διεύθυνση Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας,
Είναι γεγονός ότι η επιστημονική μελέτη η οποία δημοσιεύτηκε και την οποία επικαλείται η παράταξη «Κοινό των Ηπειρωτών» διαπιστώνει ορισμένα προβλήματα και καταλήγει σε ένα βασικό συμπέρασμα, που είναι η καθιέρωση οικολογικής παροχής από το Υδροηλεκτρικό Έργο Αώου.
Η Οικολογική παροχή, αφορά τη διαχείριση των υδάτων που υπάγεται στην αρμοδιότητα της αντίστοιχης Διεύθυνσης Υδάτων που λειτουργεί στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας, η οποία παρακολουθεί και εξετάζει το όλο ζήτημα. Υπάρχει συνεργασία με την αρμόδια Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας Ηπείρου, αλλά είναι εκείνη που λαμβάνει τις αποφάσεις». Όπως πρόσθεσε:
«Όταν κατασκευάστηκε και λειτούργησε για πρώτη φορά το φράγμα του Αώου, το 1987, το θεσμικό πλαίσιο για την προστασία του περιβάλλοντος ήταν σχεδόν ανύπαρκτο. Μόλις το 1986 ψηφίστηκε ο νόμος 1650/1986 για την προστασία του περιβάλλοντος και εκκρεμούσαν οι κανονιστικές υπουργικές αποφάσεις που εξειδίκευαν τις διαδικασίες αυτού. Συνεπώς το φράγμα του Αώου λειτουργούσε χωρίς περιβαλλοντική άδεια μέχρι το 2005, οπότε και έλαβε την πρώτη απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων, στην οποία δεν υπήρχε όρος για οικολογική παροχή. Το 2014 όταν για πρώτη φορά πήρε άδεια χρήσης νερού, προβλέφθηκε αόριστα η εξασφάλιση οικολογικής παροχής, χωρίς να αναφέρονται περισσότερες διευκρινήσεις, όπως η ποσότητα ύδατος και ο τρόπος υλοποίησης».
«Βρισκόμαστε όμως ενόψει εξελίξεων, καθώς όπως έχει λάβει γνώση το Τμήμα Υδροοικονομίας της Περιφέρειας Ηπείρου, αναμένεται μέχρι τέλους Ιουλίου, η Διεύθυνση Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης να προβεί σε τροποποίηση της άδειας χρήσης νερού με πρόβλεψη να υπάρχει οικολογική παροχή με συγκεκριμένη ποσότητα νερού φυσικής ροής», πρόσθεσε.
Η Περιφέρεια Ηπείρου, όπως ανέφερε ακόμα ο κ. Καχριμάνης «έχει προχωρήσει στο παρελθόν σε καθαρισμούς παραποτάμων και δασικών δρόμων, εργασίες που περιλαμβάνονται στο «κατηγορητήριο» των απευθείας αναθέσεων και όπως αντιλαμβάνεστε δεν πρόκειται να επαναληφθούν».
Τέλος επισημαίνεται ότι δεν υπάρχουν εγκρίσεις ή εκκρεμείς αιτήσεις στην Περιφέρεια Ηπείρου για Υδροηλεκτρικά Έργα στον Αώο.
Το οδικό δίκτυο στην Άρτα
Στη Ειδική Συνεδρίαση Λογοδοσίας της Περιφερειακής Αρχής, τέθηκε και το θέμα ανακατάταξης του Εθνικού Οδικού Δικτύου στην Π.Ε. Άρτας, θέμα που έθεσε η παράταξη «Ήπειρος Όλον- Τόπος να ζεις», μέσω του περιφερειακού συμβούλου κΆλκη Παπαχρηστάκη. Ο Περιφερειάρχης μεταξύ άλλων ανέφερε τα εξής:
«Ο κ. Παπαχρηστάκης, κατέθεσε ερώτηση για την Περιφέρεια για ένα θέμα, το οποίο όπως ο ίδιος αναφέρει, αφορά κατά κύριο λόγο τους Δήμους.
Είναι σωστό αυτό που αναφέρεται ότι η ανακατάταξη του Εθνικού Οδικού Δικτύου, αλλάζει ουσιαστικά το πολεοδομικό καθεστώς των περιοχών και επηρεάζει τις παρόδιες επαγγελματικές δραστηριότητες.
Πρόκειται δηλαδή για ένα ζήτημα που πρέπει να εξεταστεί σε βάθος από τις τοπικές αρχές και σε κάθε περίπτωση πρέπει να αποφασίσουν σχετικά τα δημοτικά συμβούλια, ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία.
Η Περιφέρεια δεν έχει κανένα λόγο να ζητήσει από τους Δήμους να επισπεύσουν τις αποφάσεις. Και οι τρεις Δήμοι, Άρτας, Ζηρού και Νικολάου Σκουφά πρέπει αν το κρίνουν να κινηθούν από μόνοι τους και όχι με υπόδειξη της Περιφέρειας και του Περιφερειακού Συμβουλίου.
Εφόσον μας κοινοποιηθούν τέτοιες αποφάσεις, βεβαίως και θα είμαστε στη διάθεσή τους για να προχωρήσουμε τις ανάλογες ενέργειες, ώστε να ληφθεί απόφαση από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών». Ο Περιφερειάρχης ενημέρωσε ακόμα ότι για τους καθαρισμούς του Εθνικού και Οδικού Δικτύου έχουν χρηματοδοτηθεί από το αρμόδιο Υπουργείο οι Δήμοι.
Η διαχείριση του ΕΣΠΑ
Για τη διαχείριση του ΕΣΠΑ, θέμα που κατέθεσε η παράταξη «Ορίζοντες Ηπείρου», δια του περιφερειακού Συμβούλου Δημήτρη Βασιλάκη, ο Περιφερειάρχης στην απάντησή του, μεταξύ άλλων, ανέφερε τα εξής:
«Η διαχείριση του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ήπειρος» δεν γίνεται από την Περιφέρεια, αλλά από την Ειδική Υπηρεσία που είναι ανεξάρτητη και στην οποία απλά προεδρεύει ο Περιφερειάρχης.
Η αξιολόγηση του προγράμματος γίνεται στις Επιτροπές Παρακολούθησης, οι συνεδριάσεις της οποίας είναι δημόσιες και μπορεί κάθε περιφερειακός σύμβουλος, αλλά και κάθε πολίτης να τις παρακολουθήσει και να θέσει τα ερωτήματά του. Πιο διαφανής διαδικασία, δεν γίνεται.
Η μεταφορά έργων από το ένα στο άλλο ΕΣΠΑ είναι πρακτική που προβλέπεται από τους Κανονισμούς, ισχύει για όλα τα κράτη της Ε.Ε. και δεν αποτελεί εξαίρεση ούτε η Ελλάδα, ούτε η Ήπειρος. Με τη μεταφορά ολοκληρώνονται έργα που έχουν ξεκινήσει και δεν ολοκληρώθηκαν για διάφορους λόγους, αλλά και κοινωνικά προγράμματα που είναι σε εξέλιξη εδώ και χρόνια.
Η απορρόφηση και γενικά η υλοποίηση των έργων αφορά κατά ένα μέρος την Περιφέρεια Ηπείρου και συγκεκριμένα για τα έργα που η ίδια έχει εντάξει. Ο μεγαλύτερος αριθμός έργων και δράσεων υλοποιείται από άλλους φορείς (Δήμοι, Πανεπιστήμιο, Ιδιώτες κ.α.)
Από την άποψη αυτή η εισαγωγή του θέματος στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, θα μπορούσε να είχε νόημα εάν αφορούσε έργα που υλοποιεί μέσω του Προγράμματος «Ήπειρος».
Σε απόλυτους αριθμούς μέχρι και την περασμένη Παρασκευή οι νομικές δεσμεύσεις ανέρχονται σε 166,930 εκ. ευρώ και οι πληρωμές ανήλθαν σε 73,428 εκ. ευρώ.
Η Περιφέρεια και γενικά οι Περιφέρειες δεν έχουν ούτε αρμοδιότητα, ούτε δυνατότητα για επίλυση ζητημάτων ρευστότητας των επιχειρήσεων, ούτε και για μηχανισμούς εγγυοδοσίας, για δημιουργία ενδιάμεσων δομών στήριξης κ.α.
Οι κυκλικοί κόμβοι
Για το θέμα κατασκευής κυκλικών κόμβων, θέμα που έθεσε ο επικεφαλής της παράταξης «ΦΩΣ» Λ. Γεωργόπουλος, ο Περιφερειάρχης στην απάντησή του, ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής:
«Η σκοπιμότητα για την κατασκευή των συγκεκριμένων έργων, δεν είναι άλλη από την βελτίωση της οδικής ασφάλειας και τον περιορισμό των τροχαίων ατυχημάτων σε επικίνδυνες διασταυρώσεις. Μέχρι σήμερα, όπου κατασκευάστηκαν κόμβοι δεν έχει καταγραφεί κανένα σοβαρό τροχαίο ατύχημα.
Επιγραμματικά να αναφέρω τα εξής:
Η κατασκευή των κόμβων γίνεται σε τμήματα του οδικού δικτύου που κρίνονται επικίνδυνα για πρόκληση τροχαίων ατυχημάτων- δυστυχημάτων και μετά από υποδείξεις στις περισσότερες περιπτώσεις από την Τροχαία.
Υπάρχουν δύο κατηγορίες κόμβων:
Η μία για κόμβους που αντικαθιστούν φωτεινούς σηματοδότες, βελτιώνουν την οδική ασφάλεια, διευκολύνουν την ροή της κίνησης των οχημάτων.
Η άλλη για κόμβους που κατασκευάζονται σε επικίνδυνες διασταυρώσεις.
Για την πρώτη κατηγορία δεν πρέπει καν να τίθεται θέμα συζήτησης.
Για τη δεύτερη, οι κόμβοι γίνονται επί υπάρχοντος οδικού δικτύου και για λόγους ασφάλειας.
Όπου προβλέπεται ουσιαστικές αλλαγές του οδικού δικτύου, όπως συμβαίνει στον παραλιακό άξονα, οι κόμβο κατασκευάζονται σύμφωνα με τον σχεδιασμό που έχει γίνει. Στις άλλες περιπτώσεις η κατασκευή των κόμβων δεν αλλάζει κάτι στην όδευση του υπάρχοντος οδικού δικτύου.
Το κόστος κάθε κόμβου είναι διαφορετικό γιατί συναρτάται και με τα συνοδά έργα που εκτελούνται. Π.χ. άλλες εργασίες απαιτήθηκαν στους κόμβους Καρδαμιτσίων και Ελεούσας και άλλες στους κόμβους Επισκοπικού και Λαψίστας ή και στους κόμβους της παραλιακής ζώνης.
Τα έργα εκτελούνται με πλήρεις μελέτες και απόλυτα κοστολογημένα, όλα δε είναι με ανοικτούς δημόσιους διαγωνισμούς.
Ενημέρωση για το Τελωνείο Μαυροματίου
Στο Περιφερειακό Συμβούλιο αναγνώστηκε τέλος η επιστολή του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Θεσπρωτίας Θ. Πιτούλη προς τον Πρωθυπουργό για το ζήτημα του Τελωνείου Μαυροματίου, με την Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου Σταυρούλα Μπραϊμη – Μπότση να ενημερώνει το Σώμα για τη σύσκεψη φορέων που έγινε στην Ηγουμενίτσα την Δευτέρα με βασικό αίτημα τη στελέχωσή και αναβάθμιση του Τελωνείου. Ταυτόχρονα ζήτησε από τις παρατάξεις τις προτάσεις – προσθήκες επί του κειμένου της επιστολής, προκειμένου να τεθεί σε επόμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για την λήψη απόφασης.