Νέο σχέδιο κυκλοφορίας για τα τουριστικά λεωφορεία στα Ιωάννινα

Την έγκριση της Δημοτικής Επιτροπής έλαβε η μελέτη που καθορίζει το νέο πλαίσιο κυκλοφορίας των τουριστικών λεωφορείων εντός της πόλης των Ιωαννίνων. Η παρέμβαση περιλαμβάνει την καθιέρωση συγκεκριμένων υποχρεωτικών διαδρομών, καθώς και τον προσδιορισμό οργανωμένων χώρων επιβίβασης, αποβίβασης και στάθμευσης, με στόχο την καλύτερη διαχείριση της κυκλοφορίας και την εξυπηρέτηση των επισκεπτών.

Τη σχετική εισήγηση παρουσίασε στη Δημοτική Επιτροπή ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Κώστας Γκόγκος, επισημαίνοντας ότι οι νέες ρυθμίσεις οργανώνουν την κίνηση των τουριστικών λεωφορείων μέσω οδικών αξόνων που διαθέτουν τα κατάλληλα χαρακτηριστικά για την ασφαλή διέλευση βαρέων οχημάτων. Οι διαδρομές διαφοροποιούνται ανάλογα με το σημείο εισόδου των λεωφορείων στην πόλη.

Η μελέτη προβλέπει επίσης τη δημιουργία ειδικών χώρων προσωρινής στάσης για επιβίβαση και αποβίβαση επιβατών, με μέγιστη διάρκεια παραμονής τα 15 λεπτά, καθώς και οργανωμένων χώρων στάθμευσης εκτός των περιοχών όπου παρατηρείται αυξημένη κυκλοφοριακή επιβάρυνση.

Οι προβλεπόμενες θέσεις

Ως σημεία επιβίβασης και αποβίβασης ορίζονται δύο θέσεις: η πρώτη στην Πλατεία Μαβίλη, μπροστά από τη βρύση, με δυνατότητα εξυπηρέτησης ενός τουριστικού λεωφορείου, και η δεύτερη στη Λεωφόρο Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, όπου μπορούν να σταθμεύσουν προσωρινά δύο λεωφορεία.

Για τη στάθμευση προβλέπονται επίσης δύο ειδικά διαμορφωμένοι χώροι. Ο ένας βρίσκεται στη Λεωφόρο Γεωργίου Παπανδρέου, κοντά στη συμβολή με την οδό Πατριάρχη Ευαγγελίδη, και ο δεύτερος στη Λεωφόρο Γεωργίου Γεννηματά, πριν από τη διασταύρωση με την οδό Ίκκου. Και οι δύο χώροι μπορούν να φιλοξενήσουν έως δύο λεωφορεία.

Στόχος η καλύτερη οργάνωση της κυκλοφορίας

Μετά την έγκριση της μελέτης, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων ανέφερε ότι η συγκεκριμένη παρέμβαση αποσκοπεί στη ρύθμιση ενός ζητήματος που επηρεάζει τόσο την καθημερινότητα των κατοίκων όσο και την εμπειρία των επισκεπτών.

Όπως σημείωσε, η αυξανόμενη τουριστική κίνηση καθιστά αναγκαία την οργάνωση της κυκλοφορίας των τουριστικών λεωφορείων, ώστε να περιοριστούν τα προβλήματα στο ιστορικό κέντρο, την παραλίμνια ζώνη και τους δρόμους με περιορισμένες διαστάσεις.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι καθορισμένες διαδρομές και οι ειδικοί χώροι στάσης και στάθμευσης αναμένεται να συμβάλουν στη βελτίωση της οδικής ασφάλειας, στη μείωση των κυκλοφοριακών καθυστερήσεων και στον περιορισμό της άναρχης στάσης των λεωφορείων, χωρίς να επιβαρυνθεί οικονομικά ο Δήμος.

Οι νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα εφαρμοστούν μετά την ολοκλήρωση των απαραίτητων διοικητικών διαδικασιών και την εγκατάσταση της σχετικής οδικής σήμανσης.

Οι καθορισμένες διαδρομές

Η μελέτη ορίζει τρεις βασικές διαδρομές, ανάλογα με το σημείο εισόδου ή τον προορισμό των τουριστικών λεωφορείων.

Διαδρομή από τη βόρεια είσοδο

Τα λεωφορεία που εισέρχονται από τη βόρεια πλευρά της πόλης θα κινούνται μέσω της Περιφερειακής Οδού και της Λεωφόρου Γράμμου, φτάνοντας στον κυκλικό κόμβο Γράμμου – Καλπακίου.

Από εκεί προβλέπονται δύο επιλογές:

  • προς το Πέραμα και τον δημοτικό χώρο στάθμευσης μέσω της Λεωφόρου Κωνσταντινουπόλεως και της Εθνικής Οδού Ιωαννίνων–Τρικάλων,
  • ή προς το σημείο επιβίβασης και αποβίβασης στην Πλατεία Μαβίλη μέσω των λεωφόρων 8ης Μεραρχίας, Γεωργίου Παπανδρέου και Καραμανλή.

Μετά την ολοκλήρωση της αποβίβασης ή επιβίβασης των επισκεπτών, τα λεωφορεία θα κατευθύνονται είτε στον προβλεπόμενο χώρο στάθμευσης είτε θα αποχωρούν από την πόλη μέσω της ίδιας βόρειας εξόδου.

Διαδρομή από τη νότια είσοδο

Για τα λεωφορεία που εισέρχονται από την Εθνική Οδό Ιωαννίνων–Άρτας, η διαδρομή προβλέπει κίνηση μέσω της Λεωφόρου Δωδώνης, της οδού Κενάν Μεσαρέ, της Λεωφόρου Στρατηγού Βογιάννου και της Λεωφόρου Γεωργίου Γεννηματά, με τελικό προορισμό τη θέση επιβίβασης και αποβίβασης στη Λεωφόρο Αρχιεπισκόπου Μακαρίου.

Στη συνέχεια, τα οχήματα θα οδηγούνται είτε στον καθορισμένο χώρο στάθμευσης της Λεωφόρου Γεννηματά είτε θα εξέρχονται από την πόλη ακολουθώντας την αντίστροφη διαδρομή προς την Εθνική Οδό.

Διαδρομή προς ξενοδοχεία του κέντρου

Ειδική πρόβλεψη υπάρχει για τα τουριστικά λεωφορεία που μεταφέρουν επισκέπτες σε ξενοδοχειακές μονάδες του κέντρου.

Τα οχήματα θα εισέρχονται από τη βόρεια είσοδο και, μέσω της Περιφερειακής Οδού, της Λεωφόρου Γράμμου, της 8ης Μεραρχίας και των οδών Βορείου Ηπείρου, Ιωάννη Βηλαρά, Αριστοτέλη Βαλαωρίτου, Γεωργίου Καραϊσκάκη, Πουκεβίλ και 28ης Οκτωβρίου, θα προσεγγίζουν το κέντρο της πόλης. Η αποχώρησή τους θα πραγματοποιείται μέσω της Πλατείας Πύρρου, της Λεωφόρου Δωδώνης και της Εθνικής Οδού Ιωαννίνων–Άρτας.

Με την εφαρμογή των νέων κυκλοφοριακών ρυθμίσεων, ο Δήμος επιδιώκει να οργανώσει αποτελεσματικότερα την κίνηση των τουριστικών λεωφορείων, να περιορίσει την κυκλοφοριακή συμφόρηση και να βελτιώσει τόσο την καθημερινή λειτουργία της πόλης όσο και την εμπειρία των επισκεπτών.

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ