Τρίτη 25.06.2024
More

  Νίκος Δένδιας από Σούλι: Η ελευθερία δε χαρίζεται, αλλά κατακτάται

  Με λαμπρότητα και με την παρουσία πλήθους κόσμου, κορυφώθηκαν το πρωί της Κυριακής στο Σούλι οι τριήμερες εκδηλώσεις σε ανάμνηση του Ολοκαυτώματος του Κουγκίου.

  Στις εκδηλώσεις παρέστη ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, εκπρόσωποι κοινοβουλευτικών κομμάτων, φορέων αυτοδιοικητικοί, απόγονοι των Σουλιωτών και πλήθος κόσμου.

  Σε δηλώσεις του ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας ανεφερε:

  «Το Σούλι και το Ζάλογγο είναι ταυτισμένα… με τον αγώνα για την ελευθερία και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Ιστορική παρακαταθήκη για την Ελευθερία του Έθνους μας. Η δέουσα προσοχή στο παρόν και στο μέλλον σε μια εποχή, που οι προκλήσεις είναι πολλές, είναι η αφοσίωση στην πατρίδα. Η ελευθερία δε χαρίζεται, αλλά κατακτάται και διατηρείται με αγώνες. Ο εντεταλμένος φορέας σήμερα από το Σύνταγμα για τη διατήρηση αυτής της Ελευθερίας είναι οι ένοπλες δυνάμεις που ισχυροποιούνται και μεταρρυθμίζονται με την υλοποίηση της Ατζέντας, 2030, της μεγαλύτερης μεταρρύθμισης των ενόπλων δυνάμεων από το 1974».

  Το πρόγραμμα περιλάμβανε Θεία Λειτουργία στον Παλαιοχριστιανικό Ναό Αγίου Δονάτου, χοροστατούντος του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτου Παραμυθίας κ. Σεραπίωνος, χαιρετισμό από τον Αντιπεριφερειάρχη Θεσπρωτίας, εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας απο τον καθηγητή του Διεθνούς Δικαίου Άγγελο Συρίγο, αναπαράσταση της ανατίναξης του Κουγκίου, επιμνημόσυνη δέηση, προσκλητήριο Πεσόντων Σουλιωτών, κατάθεση στεφάνων, χαιρετισμό από τoν Δήμαρχο Σουλίου και μουσικοχορευτικό πρόγραμμα.

  Παράλληλα διοργανώθηκε και ο 11ος ορεινός αγώνας δρόμου θυσίας Σουλιωτών.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ