Σάββατο 25.05.2024
More

  Ο Δήμος Ζαγορίου βράβευσε τον Γρηγόρη Καψάλη

  Με μια στιγμή ιδιαίτερου βάρους και εκπλήρωσης υπόσχεσης έκλεισε τυπικά και συμβολικά, πέντε μήνες μετά λόγω ατυχήματος, η εκδήλωση βράβευσης ενός εκ των κορυφαίων Ηπειρωτών δεξιοτεχνών του παραδοσιακού κλαρίνου, έναν από τους μεγαλύτερους σολίστες της ηπειρωτικής μουσικής. Μια μουσική προσωπικότητα, σεμνή, με γνήσιο λυρισμό και βαθύ συναίσθημα. Τον ιεροφάντη της Ζαγορίσιας μουσικοχορευτικής παράδοσης, που γαλούχησε γενιές ολόκληρες στην περιοχή μας.

  Τον 95αχρονο Γρηγόρη Καψάλη, που με τα «Τακούτσια» εγκαλώπισαν την κοινωνικότητα στο Ζαγόρι, καλλιέργησαν τον τοπικό μουσικό πολιτισμό, αντάμωσαν ανθρώπους και έσμιξαν καημούς.

  Συγκεκριμένα, τον Αύγουστο του 2023 ο Δήμος Ζαγορίου σε συνεργασία με την Ένωση Ζαγορισίων Αθηνών συνδιοργάνωσαν εκδήλωση προς τιμήν του εμβληματικού Ζαγορίσιου μουσικού Γρηγόρη Καψάλη στην ιδιαίτερη πατρίδα του, τον Ελαφότοπο (Τσερβάρι) Ζαγορίου, όπου θα τον βράβευε ο Δήμος Ζαγορίου. Σε μια άτυχη στιγμή, το πρωί της ημέρας βράβευσης ο Γρηγόρης Καψάλης είχε ένα σοβαρό ατύχημα που απαίτησε χειρουργική επέμβαση και πολύμηνη νοσηλεία και θεραπεία. Παράλληλα, μαζί με την ευχή για ανάρρωση όλων των θεατών και μεγάλου αριθμού φίλων της Παράδοσης που πληροφορήθηκαν το γεγονός,  δόθηκε η υπόσχεση ότι όταν όλα με το καλό περάσουν, θα πραγματοποιηθεί η βράβευση. Κάτι που έγινε τον Ιανουάριο του 2024, στο σπίτι του στα Γιάννινα, την ημέρα εορτής του Πολιούχου της πόλης.

  Ο Δήμαρχος Ζαγορίου, Γ. Σουκουβέλος, συγκινημένος του παρέδωσε την τιμητική πλακέτα εκ μέρους του Δημοτικού Συμβουλίου «σε αναγνώριση της προσφοράς του για την διάδοση και διατήρηση της παραδοσιακής μουσικής».

  Τον συνόδευαν ο Ηλίας Γκαρτζονίκας, γενικός συντονιστής της συναυλίας για την βράβευση και Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού, ο Πολύβιος Καρράς, για δεκαετίες καταγραφέας της μουσικής του Γρηγόρη Καψάλη και του Ζαγορίου και ο Δημήτρης Γκαρτζονίκας, υπεύθυνος δημιουργίας του ντοκιμαντέρ της βράβευσης.

  Ο Γρηγόρης Καψάλης εμφανώς συγκινημένος και αυτός, παρέλαβε ην τιμητική πλακέτα ευχαριστώντας από καρδιάς όλους τους Ζαγορίσιους και τους Έλληνες για την αγάπη που του έδειξαν για τόσες δεκαετίες. Και προς γενική κατάπληξη όλων, ο κορυφαίος μουσικός, στα 95 χρόνια του επέλεξε να ευχαριστήσει τους πάντες με τον τρόπο που ήξερε καλύτερα και έκανε πράξη για «… έναν αιώνα Πολιτισμού».

  Έπαιξε και τραγούδησε σχεδόν δέκα χαρακτηριστικά Ζαγορίσια τραγούδια και σόλα, δημιουργώντας μια αξέχαστη στιγμή, αντάξια ενός εμβληματικού καλλιτέχνη που ζει και αναπνέει μέσα από την παραδοσιακή μουσική.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ