Αυξημένα τα περιστατικά βίας κατά γυναικών το πρώτο διάστημα της καραντίνας στα Ιωάννινα
Το διάστημα της πρώτης καραντίνας την περίοδο Μαρτίου – Απριλίου αποτέλεσε σύμφωνα με επίσημα πλέον στοιχεία και καταγραφές μία περίοδο κατά την οποία εκατοντάδες γυναίκες έπεσαν θύματα ενδοοικογενειακής βίας.
Οι τηλεφωνικές κλήσεις για βοήθεια στην αστυνομία, στα συμβουλευτικά κέντρα αλλά και στο πενταψήφιο 15900 το διάστημα αυτό ήταν εξαιρετικά αυξημένες, κάτι που παρατηρήθηκε και στην περιοχή των Ιωαννίνων, όπου εκτός από την υπηρεσία αντιμετώπισης της ενδοοικογενειακής βίας της ΕΛ.ΑΣ, λειτουργεί τα τελευταία οκτώ χρόνια και το Συμβουλευτικό Κέντρο Ιωαννίνων που ανήκει στο δίκτυο της Γενικής Γραμματείας Ισότητας Φύλων.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της βίας σε βάρος των γυναικών, η Ελίνα Παπαγεωργίου, νομικός στο Συμβουλευτικό Κέντρο Ιωαννίνων και η υπαρχιφύλακας της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ιωαννίνων Μαρία Μπαντή παραχώρησαν κοινή συνέντευξη, στην οποία αναφέρθηκαν στην υφιστάμενη πραγματικότητα που βιώνουν όπως φαίνεται εκατοντάδες γυναίκες στα σπίτια, αλλά πλέον στη δυνατότητα που έχουν να απευθυνθούν σε φορείς και υπηρεσίες, ζητώντας να απαλλαγούν από τον κάθε εφιάλτη.
Το διάστημα της δεύτερης καραντίνας είναι ακόμη μικρό για να διαμορφωθεί μία σχετική εικόνα όπως ανέφερε όμως η κα Παπαγεωργίου στο πρώτο διάστημα υπήρχε μία συνεχής αυξητική τάση στα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας που έφταναν στο επίπεδο της καταγγελίας.
«Παρόλα αυτά, δυστυχώς το ποσοστό εκείνων των περιπτώσεων που φτάνει τελικά στην ενημέρωση και την καταγγελία είναι πολύ μικρό σχέση με την πραγματικότητα. Ο εγκλεισμός δεν είναι η αιτία, αλλά είναι μία κατάσταση που οξύνει την ένταση και φέρνει πιο εύκολα στο προσκήνιο φαινόμενα βίας. Τουλάχιστον στην περιοχή μας καταγράφονται περιστατικά και σε νέα ζευγάρια, αλλά κυρίως σε ζευγάρια που έχουν χρόνια μαζί και ανήκουν σε διάφορες οικονομικές και κοινωνικές κατηγορίες», σημείωσε η κα Παπαγεωργίου.
Στην υπηρεσία των γυναικών η ΕΛ.ΑΣ.
Από την πλευρά της αστυνομίας, η υπαρχιφύλακας Μαρία Μπαντή έκανε λόγο για ένα επίκαιρο θέμα, με το γραφείο αντιμετώπισης της ενδοοικογενειακής βίας στην Α.Δ. Ιωαννίνων να καταγράφει πολλά περιστατικά στον ένα χρόνο λειτουργίας του.
«Στόχος μας είναι η ολοκληρωμένη αντιμετώπιση του φαινομένου, ενθαρρύνοντας τα θύματα να μιλήσουν και να καταγγείλουν, ευαισθητοποιώντας τους πολίτες και λειτουργώντας με την ευθύνη της εποπτείας και της καθοδήγησης των υπηρεσιών.
Θα πρέπει να γνωρίζουν όλοι, ότι τίποτε δεν μπορεί να γίνει εάν δεν υπάρχει καταγγελία. Καταλαβαίνουμε ότι το κυρίαρχο συναίσθημα είναι ο φόβος, αλλά οφείλει να γνωρίζει κάθε θύμα ότι από τη στιγμή που κάνει το αποφασιστικό βήμα και απευθυνθεί στην αστυνομία, υπάρχει ένα οργανωμένο σύστημα υποστήριξης από φορείς και υπηρεσίες.
Επειδή βρισκόμαστε και σε περίοδο πανδημίας το μήνυμα είναι πως μένουμε ασφαλείς, αλλά δεν μένουμε σιωπηλοί», σημείωσε μεταξύ άλλων.
Επικοινωνία
Τα θύματα της ενδοοικογενειακής βίας έχουν τη δυνατότητα να απευθυνθούν σε τοπικό επίπεδο στο 2651077449 που λειτουργεί από τις 8 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα ή στο πενταψήφιο 15900 που λειτουργεί όλο το 24ωρο σε όλη την Ελλάδα.
Μήνυμα από την πρόεδρο της Επιτροπής Ισότητας
Η 25η Νοεμβρίου έχει καθιερωθεί Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών η πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας του δήμου Ιωαννιτών Χριστίνα Κωτσαντή σε μήνυμά της αναφέρει μεταξύ άλλων:
«Η βία κατά των γυναικών είναι ίσως η πιο επαίσχυντη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ένα θέμα επίκαιρο όσο ποτέ. Η υποχρεωτική παραμονή μας στο σπίτι λόγω της πανδημίας εντείνει τις συγκρούσεις μεταξύ των ζευγαριών στις οικογένειες. Συχνά θύματα αυτών των συγκρούσεων είναι οι γυναίκες με τον υποχρεωτικό εγκλεισμό να τους δημιουργεί την αίσθηση του αδιεξόδου. Είναι εξαιρετικά σημαντική η γνώση και ο σεβασμός όλων των δικαιωμάτων από όλους μας στην καθημερινότητά μας.
Οι μορφές έκφρασης της «Βίας κατά των Γυναικών» είναι ποικίλες. Η πραγματική τους υπόσταση διαφοροποιείται με αποτέλεσμα την καταπάτηση κάθε φορά ενός διαφορετικού ανθρώπινου δικαιώματος ή συχνά και περισσότερων του ενός.
Η διαφοροποίηση στο σεβασμό των δικαιωμάτων των γυναικών στις διάφορες κοινωνίες, ανά τον κόσμο, είναι αναμφισβήτητα μεγάλη . Ακόμη και στις πιο δημοκρατικές σύγχρονες δυτικές κοινωνίες της μεγάλης οικονομικής και τεχνολογικής ανάπτυξης και προόδου διαπιστώνονται ακόμα σοβαρά προβλήματα όσον αφορά την αντιμετώπιση των φύλων.
Ο αγώνας που έχουμε μπροστά μας είναι σκληρός και άνισος.
Έχουμε να παλέψουμε με παγιωμένες αντιλήψεις και πεποιθήσεις, που συχνά αποτελούν δομικά στοιχεία της προσωπικότητας των συνανθρώπων μας.
Έχουμε όμως ένα μοναδικό όπλο για τη διαμόρφωση ενός καλύτερου μέλλοντος, την διαπαιδαγώγηση των παιδιών μας.
Είναι καθήκον μας να σταματήσουμε να ανατρέφουμε θύτες και θύματα.
Ας μάθουμε όλοι στα παιδιά μας να αγαπάμε ο ένας τον άλλον σεβόμενοι τα ανθρώπινα δικαιώματα, δίνοντας το καλό παράδειγμα.
Σημασία έχει ο τρόπος που μαθαίνουμε να αγαπάμε τον άλλον χωρίς προϋποθέσεις».
Ο.Κ.Π.Α.Π.Α – «Μιλήστε…»
Ο «Ο.Κ.Π.Α.Π.Α» από το 2012 ενεργοποιήθηκε και στον τομέα αυτό και εντάχθηκε στο πρόγραμμα Γ.Γ. Ισότητας «Ανάπτυξη δομών και υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης προς όφελος των γυναικών και για την καταπολέμηση της βίας».
Λειτουργώντας ξενώνα φιλοξενίας γυναικών θυμάτων βίας και των παιδιών τους, δυναμικότητας 20 κλινών. Στόχος του «Ο.Κ.Π.Α.Π.Α» είναι η παροχή ασφαλούς διαμονής στις γυναίκες – θύματα και στα παιδιά τους.
Το μήνυμα της ημέρας είναι διπλό, αφενός μεν προς την κοινωνία, να αντιμετωπίζει με σεβασμό όλες τις γυναίκες (που μπορεί να είναι μάνα, σύζυγος, κόρη, φίλη) και κατ’ επέκταση ο σεβασμός προς κάθε άνθρωπο ανεξαρτήτου φύλου, ιδιότητας, εθνικότητας, ή άλλων χαρακτηριστικών. Αφετέρου απευθύνεται προς την γυναίκα – θύμα βίας και είναι: «Μιλήστε…», μιλήστε στις δομές που υπάρχουν και σας υποστηρίζουν, μιλήστε και επικοινωνήστε με τις δομές που έχουν δημιουργηθεί για την στήριξή σας.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ