Τρίτη 16.08.2022
More

  Επιλύονται προβλήματα της δόμησης εκτός σχεδίου

  Πολεοδομικός σχεδιασμός σε τοπικό επίπεδο

  Η ύπαρξη ενός πολεοδομικού σχεδιασμού σε τοπικό επίπεδο όπως είναι τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια που προωθεί η πολιτεία τα δύο τελευταία χρόνια θα είναι η βασική προϋπόθεση για να μπορεί ο ιδιοκτήτης ενός οικοπέδου να ανεγείρει μία οικοδομή.

  Το Σχέδιο Νόμου για τα πολεοδομικά ζητήματα που βρίσκεται στη διαδικασία της διαβούλευσης επικεντρώνεται στην εκτός σχεδίου δόμηση, δίνοντας τη μεγαλύτερη βαρύτητα στα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια.

  Παράλληλα παραμένει η δυνατότητα δόμησης σε οικόπεδο μικρότερο των τεσσάρων στρεμμάτων, με κάποιες επιπλέον παραμέτρους και χρονικές διευκολύνσεις, με το υπουργείο πάντως να αποσύρει την αρχική του πρόταση για την κατηγοριοποίηση των οδών αλλά και για την αύξηση της ελάχιστης επιφάνειας ενός οικοπέδου στο δρόμο.

  Σε δηλώσεις του ο Αγρονόμος – Τοπογράφος Μηχανικός Π. Μπούγιας τόνισε ότι το Σχέδιο Νόμου αντιμετωπίζει στη σωστή βάση αδιευκρίνιστα μέχρι σήμερα ζητήματα και κινείται σε αναπτυξιακή κατεύθυνση, σε μία δύσκολη οικονομική συγκυρία και για τους ιδιοκτήτες ακινήτων αλλά και για εκείνους που σχεδιάζουν επενδύσεις.

  «Προβλέπονται σημαντικά κίνητρα για τα «πράσινα κτίρια», δίνεται έμφαση σε επενδυτικά σχέδια και καθορίζονται χρήσεις γης σε περιοχές που δεν είχαν καθοριστεί μέχρι σήμερα. Το επόμενο βήμα είναι η σύνταξη 500 περίπου Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων που θα ξεκαθαρίσουν για κάθε περιοχή ποιες παρεμβάσεις επιτρέπονται και ποιες όχι.

  Σε συνδυασμό με το πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» είναι ένα φιλόδοξο σχέδιο σε αναπτυξιακή κατεύθυνση που αντιμετωπίζει και φιλοδοξεί να λύσει προβλήματα 30 και πλέον ετών», σημείωσε ο κ. Μπούγιας.

   

  ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  OAED

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ