Πέμπτη 09.12.2021
More

  Λόγο και χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης ζητά (και) η ΠΕΔ Ηπείρου

  Ανάγκη στήριξης των ΟΤΑ από την πολιτεία με προσωπικό και πόρους

  Συνεδρίασε με τηλεδιάσκεψη η ΠΕΔ Ηπείρου ενόψει της προσυνεδριακής συνδιάσκεψης της ΚΕΔΕ αύριο Παρασκευή με τον πρόεδρο Χρ. Ντακαλέτση, να επισημαίνει την ανάγκη στήριξης των ΟΤΑ από την πολιτεία με προσωπικό και πόρους, δεδομένων των αυξημένων αναγκών για την αντιμετώπιση της πανδημίας αφενός και αφετέρου των μειωμένων εσόδων που θα έχουν στο τέλος του χρόνου, πολλοί Δήμοι ανά την επικράτεια.

  Ο κ. Ντακαλέτσης διατύπωσε την άποψη της αυτόνομης χρηματοδότησης των δήμων είτε μέσω ενός ανεξάρτητου ταμείου του ΕΣΠΑ είτε μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, από το οποίο θα εισρεύσουν πολλά χρήματα στη χώρα μας τα επόμενα χρόνια. Ως προς το Ταμείο Ανάκαμψης, ο κ. Ντακαλέτσης υπενθυμίζοντας αποφάσεις της ΠΕΔ Ηπείρου, επέμεινε στην ανάγκη δρομολόγησης των έργων της οδικής σύνδεσης Ιωαννίνων – Κακαβιάς και Πρέβεζας – Ιόνιας Οδού, της σιδηροδρομικής σύνδεσης της Ηπείρου και της σύνδεσης της περιοχής μας με το δίκτυο φυσικού αερίου.

  Λειτουργία των ΣΜΑ ακόμα και αύριο αν είναι δυνατόν, ζήτησε επίσης ο κ. Ντακαλέτσης στο κεφάλαιο της ολοκληρωμένης διαχείρισης στερεών αποβλήτων.

  Ψηλά στην ατζέντα της διεκδίκησης θα είναι η διαχείριση μέρους του ΕΣΠΑ από τους Δήμους, η ενίσχυση των Δήμων με διακριτούς πόρους, πλαφόν και προβλεπόμενες επαρκείς προθεσμίες για τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», ενώ και για το ΠΔΕ θα προταθεί μέρος του να κατευθύνεται απευθείας στους Δήμους, καθώς πάγιες χρηματοδοτήσεις όπως η ΣΑΤΑ καθίστανται πλέον φιλοδώρημα.

  Μετά από παρέμβαση του δημάρχου Ζίτσας Μιχ. Πλιάκου νομοθετική ρύθμιση σχετικά με τη μεταφορά αρμοδιοτήτων για τη συντήρηση τμημάτων επί των Εθνικών και Επαρχιακών Οδών από τις περιφέρειες στους δήμους. Η πρόταση της ΠΕΔ θα μιλά για αποδοχή της εκχώρησης της αρμοδιότητας, εφόσον θα συνοδεύεται από πόρους που βάσει σαφών κριτηρίων θα καλύπτει τα κόστη για τα χιλιόμετρα δρόμων που αναλαμβάνει ο κάθε δήμος.

  Θέμα διαγραφών έθεσε ο Μιχ. Πλιάκος

  Οι πολλές απουσίες μελών της διοίκησης της ΠΕΔ από τη χθεσινή συνεδρίαση προκάλεσαν την αντίδραση του δημάρχου Ζίτσας που σε ανακοίνωσή του κάνει λόγο για παρουσίες α λα καρτ, που πρέπει όμως να σταματήσουν.

  «Προς τιμήν του, ο πρόεδρος του Δ.Σ. Χρήστος Ντακαλέτσης, αποδέχθηκε πως αυτό είναι ένα σημαντικό πρόβλημα το οποίο έχει απασχολήσει τα Όργανα, που εξετάζουν τη διαγραφή, όπως ορίζει η σχετική νομοθεσία, όσων απέχουν συστηματικά από τις συνεδριάσεις.

  Για εμάς είναι πάγια θέση πως τα Όργανα Διοίκησης στα οποία συμμετέχουμε  απαιτούν τη δέουσα σοβαρότητα και την υπεύθυνη συμμετοχή όλων.  Οι παρουσίες θεωρούμε πως δεν πρέπει να είναι αλά καρτ και κυρίως να μην καθορίζονται από τα οικονομικά μεγέθη των θεμάτων που συζητιούνται στις συνεδριάσεις. Δηλώνουμε δε, ότι εμείς θα παραμείνουμε σταθεροί στις θέσεις μας, υπηρετώντας πάντα το συμφέρον των Ηπειρωτών», αναφέρει ο κ. Πλιάκος.

  Ψήφισμα για τις τράπεζες

  Ομόφωνα το ΔΣ της ΠΕΔ Ηπείρου κατέληξε στη σύνταξη ψηφίσματος ενάντια στο κλείσιμο καταστημάτων και υποκαταστημάτων των συστημικών τραπεζών από τους δήμους της ελληνικής περιφέρειας.

  Μετά από εισήγηση των δημάρχων Φιλιατών και Πωγωνίου Σπύρου Παππά και Κώστα Καψάλη αντίστοιχα, η ΠΕΔ Ηπείρου με το ψήφισμά της να ζητά να παραμείνει τουλάχιστον ένα κατάστημα ή υποκατάστημα τράπεζας στους δήμους της περιοχής.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ