Παρασκευή 26.04.2024
More

    Ο Καλαμάς στον χάρτη του εναλλακτικού τουρισμού

    Ίσως το πλέον παρεξηγημένο ποτάμι της χώρας, αλλά σίγουρα της Ηπείρου, ο Καλαμάς διεκδικεί τη δική του θέση, στη διαμόρφωση του χάρτη των εναλλακτικών υπαίθριων δραστηριοτήτων και του περιπατητικού τουρισμού, από τον δήμο Ζίτσας. 

    Μία φιλόδοξη προσπάθεια που ξεκίνησε να σχεδιάζεται πριν από μερικούς μήνες, άρχισε να υλοποιείται σταδιακά με τα πρώτα μηνύματα αλλά και την μεγάλη πρόβα τζενεράλε που πραγματοποιήθηκε προ ημερών, να έχουν απόλυτα θετικό αποτέλεσμα.

    Ο ποταμός Καλαμάς δεν είναι μέχρι σήμερα ένας από τους ποταμούς, που προτιμούν οι λάτρεις του ράφτινγκ ή του καγιάκ, αν και κάποιες μεμονωμένες προσπάθειες είχαν ξεκινήσει πριν από κάποια χρόνια. Το στοίχημα και ο στόχος παράλληλα που μπήκε από τη δημοτική αρχή ήταν να διαμορφωθεί ένα νέο πλαίσιο πρωτοβουλίας αρχικά και προσέλκυσης ενδιαφέροντος στη συνέχεια, με τη συμπαράσταση όμως και το «πράσινο φως» από επαγγελματίες του χώρου.

    Έτσι, πριν από λίγες ημέρες, μία ομάδα επαγγελματιών στις υπαίθριες δραστηριότητες «κατέβηκε» με βάρκες τον Καλαμά από το Πάρκο της Αγρότισσας στο Καλοχώρι μέχρι τα στενά της Βροσίνας, έχοντας τη δυνατότητα να ελέγξει κατά πόσον η διαδρομή αυτή είναι ασφαλής και προσβάσιμη σε όσους θέλουν να κάνουν ράφτινγκ ή καγιάκ. Τα αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας είναι απόλυτα ενθαρρυντικά, έως ανέφερε σε δηλώσεις του στο ITV ο αντιδήμαρχος Γ. Ράδος.

    «Οι ειδικοί στο κομμάτι αυτό μας είπαν, ότι ο Καλαμάς δεν έχει να ζηλέψει τίποτες από τον Άραχθο, τον Αώο και τον Αχελώο. Υπάρχουν δύο διαδρομές η μία 15 χιλιομέτρων μέχρι τη Βροσίνα και η δεύτερη περίπου 8 χιλιομέτρων μέχρι τη γέφυρα του Γκριμπόβου και της Βρυσούλας με βασικά πλεονεκτήματα την συνεχή ροή του νερού, το βάθος και το πλάτος του ποταμού που ενισχύει την ασφάλεια και την εύκολη πρόσβαση σε διάφορα σημεία για τις βάρκες.

    Η απόσταση επίσης από το κέντρο των Ιωαννίνων είναι πολύ μικρή και όλα συνηγορούν, στο ότι μπορούμε να δημιουργήσουμε και ένα επενδύσουμε σε αξιόπιστες και ασφαλείς διαδρομές», ανέφερε ο κ. Ράδος, που απάντησε και στο ερώτημα, αν μπορεί να παίξει κάποιο ρόλο, η αίσθηση που έχουν οι πολίτες, ότι ο Καλαμάς δε διαθέτει καθαρά νερά.

    «Είναι μία συζήτηση που κρατά χρόνια, όμως εμείς εμπιστευόμαστε τους ειδικούς που μας λένε, ότι οι μετρήσεις δείχνουν τη ρύπανση να είναι σε πολύ μικρά επίπεδα. Τα περισσότερα ποτάμια της χώρας αντιμετωπίζουν άλλωστε κάποια προσωρινά ή μόνιμα προβλήματα, όμως δεν υπάρχει λόγος να υπερδιογκώνουμε τα προβλήματα του Καλαμά», ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Το πρώτο γκρουπ περιπατητών

    Συνδυαστικά με την προσπάθεια για την ανάδειξη του Καλαμά για εναλλακτικές δραστηριότητες, ο δήμος Ζίτσας προ ημερών φιλοξένησε το πρώτο γκρουπ επισκεπτών από τη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της συνολικής προσπάθειας ανάδειξης των πεζοπορικών διαδρομών και των θρησκευτικών μνημείων της περιοχής. «Ο συνδυασμός πεζοπορικών διαδρομών και επίσκεψης σε θρησκευτικά μνημεία μπορεί να αποδειχθεί ένα κορυφαίο συγκριτικό πλεονέκτημα του δήμου μας συνολικά», ανέφερε ο κ. Ράδος, προαναγγέλλοντας και άλλες επισκέψεις που έχουν ήδη οργανωθεί για την περιοχή από διάφορα σημεία της χώρας.

    «Οι επισκέπτες ενθουσιάστηκαν από το φυσικό κάλλος της περιοχής και τα μνημεία, όπως την Παναγία τη Ραϊδιώτισσα στη Βροσίνα και την Μονή Πατέρων, από τη φιλοξενία και το φαγητό και θεωρούμε, ότι σταδιακά μπορούμε να δημιουργήσουμε κάτι ιδιαίτερο και στη δική μας περιοχή», ανέφερε.

     

    Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ