Πέμπτη 28.03.2024
More

    Ο νέος «χάρτης» της ψυχικής υγείας στην Ήπειρο

    Τι καταγράφεται με το πρώτο κύμα της πανδημίας μέσα από τα περιστατικά που απασχόλησαν την Ψυχιατρική Κλινική του ΠΓΝΙ και τι θα μπορούσε να γίνει στην επόμενη φάση

    Σοβαρά περιστατικά ατόμων με παραληρηματική ψύχωση με τον κορωνοϊό, χρειάστηκε να νοσηλευτούν στην Ψυχιατρική Κλινική του ΠΓΝΙ το προηγούμενο διάστημα, απόρροια της δύσκολης κατάστασης και των επιπτώσεων που προκάλεσε στην ψυχική υγεία ατόμων, η πανδημία.

    Η κατάσταση αυτή ως ένα βαθμό κρίνεται αναμενόμενη, με βάση τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί από τον περασμένο χειμώνα, όπως ίσως και η αύξηση των περιστατικών ατόμων, να εμφανίζουν ένα μετατραυματικό στρες και άγχος αναμονής, που μετατρέπεται όμως, όσο η κατάσταση αυτή παραμένει, σε ένα χρόνιο ήπιο στρες.

    Σύμφωνα ωστόσο με τον Θ. Υφαντή, καθηγητή Ψυχιατρικής και διευθυντή της ομώνυμης Κλινικής του ΠΓΝΙ, αυτή η συνθήκη αποτελεί τον προάγγελο της εκδήλωσης κατάθλιψης, αρχικά σε ευάλωτα άτομα, αλλά και στον γενικό πληθυσμό.

    Έχοντας περάσει το πρώτο κύμα της πανδημίας και μπαίνοντας προφανώς σε μία εξαιρετικά δύσκολη φάση, αυτή του δεύτερου κύματος, η ανησυχία για τον τρόπο με τον οποίο θα αντιδράσουν οι πολίτες, αυξάνεται. Ενδιαφέρον ωστόσο παρουσιάζει η καταγραφή και αποτύπωση της κατάστασης και των επιπτώσεων της πανδημίας στην ψυχική υγεία των Ηπειρωτών, όπως αυτή προκύπτει μέσα από τη λειτουργία και τα περιστατικά που απασχόλησαν την Ψυχιατρική Κλινική.

    «Είναι αλήθεια, ότι χρειάστηκε να νοσηλεύσουμε και σοβαρά περιστατικά, μέσα στο πρώτο κύμα της πανδημίας, που ανέπτυξαν παραληρηματική ψύχωση με τον κορωνοϊό. Για όσο διάστημα συνεχίζεται αυτή η κατάσταση και παρατείνεται η αγωνία, το χρόνιο ήπιο στρες μεγαλώνει και αυτό δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την εκδήλωση κατάθλιψης, κάτι που μας απασχολεί έντονα», ανέφερε ο κ. Υφαντής.

    Άλλη διάσταση στο δεύτερο κύμα

    Κάνοντας μία ιδιαίτερη αναφορά στον τρόπο που το προσωπικό του ΠΓΝΙ και γενικότερα το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της χώρας ανταπεξήλθε στο πρώτο κύμα της πανδημίας, ο κ. Υφαντής, τόνισε, ότι στο μεσοδιάστημα δεν έγιναν και πολλά για την προετοιμασία του συστήματος για το νέο αυτό κύμα και αυτό ακριβώς είναι που προβληματίζει περισσότερο στη νέα φάση.

    «Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στο πρώτο κύμα δεν είχαμε τακτικά εξωτερικά ιατρεία, επομένως όλα κύλησαν ομαλά. Τώρα όμως αρχίζουμε να βλέπουμε τις πραγματικές διαστάσεις του προβλήματος και γι’ αυτό ανησυχούμε», πρόσθεσε.

    Ο φόβος να μείνουμε μόνοι…

    Καταλήγοντας, ο κ. Υφαντής, τόνισε, απευθυνόμενος και προς τους πολίτες της Ηπείρου και όχι μόνο, ότι θα πρέπει να διαχειριστούν με ψυχραιμία την πραγματικότητα και να βασίζονται στη δύναμη που ο καθένας έχει μέσα του. «Και ένα τοπικό lockdown να γίνει, θα πρέπει να συνηθίσουμε, να προσαρμοστούμε στην ιδέα και στην ανάγκη, ότι ο καθένας πρέπει να μείνει με τον εαυτό του. Είναι ένα σημάδι της εποχής, ότι δεν έχουμε συνηθίσει να περνάμε χρόνο με τον εαυτό μας. Οφείλουμε να καταλάβουμε, ότι πρέπει να μείνουμε λίγο μόνοι μας, να είμαστε ψύχραιμοι κα να μη φοβόμαστε. Την οικονομική και εργασιακή αγωνία προφανώς την αντιλαμβανόμαστε όλοι. Όμως, ο φόβος για το ότι ίσως χρειαστεί να μείνουμε πάλι για κάποιο διάστημα μέσα στο σπίτι, δεν είναι κάτι που μπορούμε να το καταλάβουμε εύκολα. Είναι μία λύση, να σκεφτόμαστε, ότι θα ωριμάσουμε μέσα από αυτό», ανέφερε ο κ. Υφαντής.

     

    ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ