Παρασκευή 22.11.2024
More

    «Ο νέος Ποινικός Κώδικας δημιουργεί πλήθος υποψηφίων φυλακισμένων»

    Η ενημέρωση συναδέλφων, μελών των Δικηγορικών Συλλόγων των περιοχών αρμοδιότητας αφενός και των πολιτών αφετέρου, σε συνδυασμό και με τις ενστάσεις και επιφυλάξεις που εξακολουθούν να υφίστανται σχετικά τόσο με την αναγκαιότητα όσο και με τις εξαιρετικά επιβαρυντικές προβλέψεις του Νόμου, αποτέλεσαν το επίκεντρο της ημερίδας που διοργάνωσαν από κοινού το Σάββατο στα Ιωάννινα, οι Δικηγορικοί Σύλλογοι Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας αντίστοιχα.

    Η θεματολογία της ημερίδας είχε διττό περιεχόμενο καθώς στο πρώτο της μέρος αναλύθηκαν οι τροποποιήσεις που ισχύουν από την 1η Μαΐου στο νέο Ποινικό Κώδικα και στο νέο Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, ενώ στο δεύτερο μέρος έγινε παρουσίαση του ζητήματος της νεανικής παραβατικότητας που απασχολεί έντονα την ελληνική κοινωνία.

    Ωστόσο, οι πρόεδροι των δύο Δικηγορικών Συλλόγων Ιωαννίνων Χριστίνα Τσέτσου και Θεσπρωτίας Νικόλαος Μπέζας αντίστοιχα επέμειναν στο ότι οι τροποποιήσεις που επέρχονται πλέον στον Ποινικό Κώδικα και στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, δημιουργούν ένα πλήθος υποψηφίων ή εν δυνάμει φυλακισμένων.

    Η αυστηροποίηση άλλωστε των ποινών σε συνδυασμό με το ότι δεν προηγήθηκε καμία διαβούλευση με τον νομικό κόσμο της χώρας και δεν πέρασε καν από τη Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή, αποτελούν μείζονα ζητήματα για το νομικό κόσμο της χώρας όπως ανέφεραν οι δύο πρόεδροι. Από την άλλη όμως, δεν παρέλειψαν να στηλιτεύσουν τη στάση της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, λέγοντας πως από τη δική της πλευρά έχει «καταλαγιάσει» ο θόρυβος και οι αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν εξαρχής και συνεχίζουν να υπάρχουν στους κατά τόπους Συλλόγους που συνεχίζουν την αποχή από όλες τις δίκες όπως συμβαίνει στα Ιωάννινα μέχρι τις 31 Μαΐου.

    «Δεν έχει λειανθεί οι αντιδράσεις του νομικού κόσμου της χώρας για το απαράδεκτο και αναχρονιστικό εγχείρημα της Πολιτείας να προχωρήσει σε τέτοιου είδους αλλαγές στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και στον Ποινικό Κώδικα. Αντιθέτως, η Ολομέλεια των Συλλόγων έχει καταλαγιάσει σε σχέση με την αρχική της στάση», ανέφερε η κα Τσέτσου που κάλεσε όχι μόνο τους συναδέλφους, αλλά και τους πολίτες να ενημερωθούν για τις τροποποιήσεις γιατί τούς αφορούν άμεσα.

    Στο ίδιο πλαίσιο και ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσπρωτίας Νικόλας Μπέζας που υποστήριξε πως ο νέος Νόμος θεσπίζει ένα αυστηρά τιμωρητικό πλαίσιο, δημιουργώντας ένα πλήθος υποψηφίων φυλακισμένων «Είναι μία τεράστια αλλαγή που έγινε πρόχειρα, χωρίς διάλογο και διαβούλευση ενώ από την άλλη δεν έχουμε το πλαίσιο της αντεγκληματικής πολιτικής που θα έπρεπε να λειτουργεί σε προληπτικό επίπεδο, δεν υπάρχουν τα σωφρονιστικά καταστήματα που θα οδηγηθεί όλος αυτός ο κόσμος που θα διαπράξει αδικήματα που επιφέρουν ποινές φυλάκισης χωρίς αναστολή και γενικότερα έχουμε ένα νέο Νόμο που δεν πέρασε καν από τη Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή της Βουλής. Θέλουμε να ενημερωθούν και οι συνάδελφοί μας αλλά κα οι πολίτες και γι’ αυτό ανταποκριθήκαμε άμεσα στην πρωτοβουλία και την πρόσκληση που μας απηύθυνε ο Δικηγορικός Σύλλογος Ιωαννίνων για την ημερίδα», ανέφερε ο κ. Μπέζας.

     

    ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ