Τρίτη 17.09.2024
More

    Ο πρώιμος τρύγος αναμένεται να έχει θετικά αποτελέσματα

    Οι βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών και η προαναγγελία των μετεωρολόγων για ισχυρές καταιγίδες και χαλαζοπτώσεις κατά τόπους οδήγησαν τους αμπελοκαλλιεργητές και στην περιοχή των Ιωαννίνων σε πρώιμη συγκομιδή των σταφυλιών, θέλοντας να προλάβουν μία ενδεχόμενη καταστροφή και απώλεια ποσοτήτων της φετινής παραγωγής.

    Το ευτύχημα τουλάχιστον φέτος σε αντίθεση με πέρυσι, είναι πως η χρονιά είναι εξαιρετική και ο πρώιμος τρύγος αναμένεται να έχει εξαιρετικά θετικά αποτελέσματα στην ποιότητα του παραγόμενου προϊόντος, όπως ανέφερε ο Γιάννης Παπαθανασίου, πρόεδρος του Συλλόγου Αμβυκούχων και Αμπελοκαλλιεργητών Ηπείρου. «Ήδη έχει σχεδόν ολοκληρωθεί ο τρύγος στις καλλιέργειες της ντεμπίνας και συνεχίζεται και στις άλλες ποικιλίες, με την πρώιμη πρωιμότητα να εξασφαλίζει πολύ καλή ποιότητα του προϊόντος που θα οινοποιηθεί. Κάποιες βροχοπτώσεις που είχαμε και εκείνες που προβλέπεται πως θα ακολουθήσουν, θα δημιουργήσουν σίγουρα κάποια προβλήματα αλλά γενικά, η χρονιά είναι πολύ καλύτερη από την περσινή», ανέφερε αρχικά.

    Ωστόσο, το κυρίαρχο ζήτημα για τα μέλη του Συλλόγου, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων ασχολείται με την οινοποίηση και την απόσταση ως συμπληρωματικό εισόδημα, δεν είναι αυτό του τρύγου, όσο εκείνο των αλλαγών και των απαιτήσεων της Πολιτείας που κάθε χρόνο γίνονται και περισσότερες και πολύ πιο αυστηρές.

    «Σίγουρα, υπάρχει ένα θέμα σοβαρό και με την ενημέρωση των αμπελοκαλλιεργητών για τις προθεσμίες της αναγγελίας, των αιτήσεών τους, όμως αυτό χρόνο με το χρόνο γίνεται καλύτερα. Από εκεί και ύστερα, υπάρχουν προβλήματα για τα οποία η Πολιτεία είτε αδιαφορεί είτε δε θέλει να ασχοληθεί, όπως είναι οι ζημιές από αγριόχοιρους καθώς έχουμε ζητήσει να υπάρχει πρόβλεψη για ενίσχυση των παραγωγών, ώστε να προμηθευτούν περιφράξεις. Επίσης, λόγω της έλλειψης εργατικού δυναμικού, έχουμε ζητήσει να γίνουν συμφωνίες με τρίτες χώρες για να αυξηθεί το εργατικό δυναμικό για τις αμπελοκαλλιέργειες, αλλά μέχρι σήμερα δεν υπάρχει τίποτε χειροπιαστό», ανέφερε ο κ. Παπαθανασίου.

    Αντιμέτωποι με συλλήψεις και πρόστιμα

    Εκεί όμως που φαίνεται πως έχει χαθεί κάθε μέτρο όπως αναφέρουν τουλάχιστον τα μέλη του Συλλόγου, είναι στους διήμερους αποσταγματοποιούς και στους αυστηρούς περιορισμούς που αντιμετωπίζουν όπως και στις εξοντωτικές ποινές που αντιμετωπίζουν.

    «Δυστυχώς, η Πολιτεία δεν έχει αντιληφθεί τι σημαίνει για την ελληνική επαρχία και την ελληνική κοινωνία ο διήμερος αποσταγματοποιός και αυτό φαίνεται από πολλά παραδείγματα,. Όπως είναι το ότι υπάρχει πλέον πρόβλεψη σύλληψης και σφραγίσματος του χώρου αν το παραγόμενο προϊόν βρεθεί να έχει 39 αλκοολικούς βαθμούς και όχι 40 όπως έχει δηλώσει πριν ξεκινήσει τη διαδικασία. Τότε, κλείνει η επιχείρηση, σφραγίζεται με κόκκινη ταινία και το προϊόν κρίνεται ακατάλληλο. Παράλογο και αστεία πράγματα για έναν διήμερο αποσταγματοποιό που δεν έχει καν τα κατάλληλα όργανα για να προσδιορίσει με απόλυτη ακρίβεια τον αλκοολικό βαθμό του προϊόντος. Αν θέλουμε να έχουμε ισχυρή αμπελοκαλλιέργεια στη χώρα μας, θα πρέπει να δίνουμε κίνητρα στους ανθρώπους που θέλουν να ασχοληθούν και όχι να τους αποτρέπουμε. Είναι αυτοί που πέραν των άλλων κρατούν ζωντανή και την παράδοση στα χωριά μας και η Πολιτεία αλλά και οι εταιρείες θα πρέπει να αντιληφθούν, ότι η διήμερη απόσταξη σε ένα χωριό εκπαιδεύει τον κόσμο που γίνεται αύριο καταναλωτής του προϊόντος της απόσταξης. Αυτόν τον άνθρωποι δε μπορούμε να τον αντιμετωπίζουμε εκ των προτέρων ως εγκληματία και να τον βλέπουμε να μεταφέρεται με περιπολικά», πρόσθεσε ο κ. Παπαθανασίου.

    Η νέα αποστακτική περίοδος ξεκινά στις 14 Οκτωβρίου και ο κ. Παπαθανασίου τόνισε προς τους αποσταγματοποιούς ότι πέραν της συνήθους διαδικασίας για τη δήλωση των αμβύκων (καζανιών) στο Τελωνείο, θα πρέπει να επισκεφθούν και το Γενικό Χημείο του Κράτους, ώστε να διαπιστωθεί η καταλληλότητα των καζανιών, γιατί και εκεί τα πρόστιμα είναι τεράστια.

     

     

    ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ