Κυριακή 25.07.2021
More

  «Όχι» στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών από το Δημοτικό Συμβούλιο Ζηρού

  Ο Δήμαρχος Ζηρού Νικόλαος Καλαντζής εξέφρασε την αντίθεσή του στην τοποθέτηση ανεμογεννητριών στα Θεσπρωτικά όρη

  Την αντίθεσή του στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στα βουνά του Δήμου, εξέφρασε με απόφασή του το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ζηρού και τη συνεδρίασή του που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 3 Μαρτίου.

  Ο Δήμαρχος Ζηρού Νικόλαος Καλαντζής, κατά την εισήγησή του, αφού καυτηρίασε τις διαδικασίες χορήγησης των δύο ‘βεβαιώσεων παραγωγού’, από τη Ρυθμική Αρχή Ενέργειας, υπογράμμισε την αντίθεσή του στην τοποθέτηση ανεμογεννητριών στα Θεσπρωτικά όρη και τα βουνά της Λάκκας Σουλίου. Μεταξύ άλλων ανέφερε: Δεν μπορούμε να είμαστε θετικοί στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στα βουνά μας, στα οποία υπάρχει δραστηριότητα. Πέρα από το ότι διαφωνούμε με τις διαδικασίες έκδοσης των δύο βεβαιώσεων όπου δεν ρωτήθηκε η γνώμη του Δήμου και της τοπικής κοινωνίας, θεωρούμε ότι θα υπάρξουν σημαντικές επιπτώσεις για την περιοχή. Θα μειωθούν οι βοσκήσιμες εκτάσεις και κατ’ επέκταση η κτηνοτροφία του τόπου μας η οποία είναι αρκετά αναπτυγμένη, θα διαταραχθούν η μελισσοκομία, η βιοποικιλότητα, η χλωρίδα και πανίδα αλλά και το κυνήγι, όπως μας ενημέρωσε ο Σύλλογος κυνηγών».

  Στη συνεδρίαση του Δ.Σ. συμμετείχε και ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Νομού Πρέβεζας Κων. Μπάρκας, ο οποίος τάχθηκε εναντίον της εγκατάστασης ανεμογεννητριών στη συγκεκριμένη περιοχή, ενημέρωσε για σχετική ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή και για το ότι θα λάβει περισσότερες πρωτοβουλίες πάνω στο ζήτημα. Επίσης διαβάστηκε τοποθέτηση για το θέμα του αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Πρέβεζας κ. Στράτου Ιωάννου.

  Έγινε αναφορά στη συγκρότηση και τις πρώτες δράσεις της επιτροπής αγώνα, την ανακοίνωση διαμαρτυρίας που εκδόθηκε και τη συλλογή υπογραφών, ενώ αναφέρθηκε ότι πήραν αρνητική θέση με ανακοινώσεις τους οι Τοπικές Κοινότητες: Θεσπρωτικού, Νικολιτσίου, Παπαδατών, Γαλατά, Ριζοβουνίου. Επίσης σχετικές ανακοινώσεις εξέδωσαν: Ο Σύλλογος Αποδήμων Θεσπρωτικού “Τα Λέλοβα”, την οποία συνυπογράφει και η επιτροπή Νέων Θεσπρωτικού, ο Περιβαλλοντικός – Πολιτιστικός Σύλλογος πρ. Δήμου Θεσπρωτικού, ο Σύλλογος Πολυσταφυλιτών, ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Πρέβεζας κ.ά. Τονίστηκε ακόμη ότι είναι ομόθυμη η απόφαση Δήμου, εκπροσώπων συλλόγων -φορέων και κατοίκων για τη μη εγκατάσταση ανεμογεννητριών στα βουνά του Δήμου.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ