Κυριακή 28.04.2024
More

    Οδοιπορικό αντιπροσωπείας του Ζωγράφειου Σχολείου στη Βιέννη

    Την πρωτεύουσα της Αυστρίας, την πανέμορφη Βιέννη, μία από τις σημαντικότερες μητροπόλεις της Ευρώπης και έναν σημαντικό πόλο του παροικιακού ελληνισμού, που κατά την προεπαναστατική περίοδο αποτέλεσε ένα σημαντικό τροφοδότη της ελληνικής επανάστασης του 1821, επισκέφτηκε αντιπροσωπεία του Ζωγράφειου Σχολείου Ελληνο-Αυστριακής Αγωγής το διάστημα 21-27 Νοεμβρίου.

    Η αντιπροσωπεία του Ζωγράφειου Σχολείου Ελληνο-Αυστριακής Αγωγής αποτελούμενη από μαθητές, κηδεμόνες και εκπαιδευτικούς είχε τη δυνατότητα να επισκεφτεί κορυφαίους θεσμικούς φορείς της χώρας, σημαντικούς διεθνείς οργανισμούς που φιλοξενούνται στη Βιέννη και να γνωρίσει τη σύγχρονη όψη της Αυστριακής πρωτεύουσας. Επίσης, ήρθε σε επαφή με το ένδοξο αυτοκρατορικό παρελθόν της, γνώρισε τα μνημεία, τα μουσεία, την αρχιτεκτονική, την κουλτούρα, τους ανθρώπους της Βιέννης, επισκέφτηκε ένα Αυστριακό Σχολείο, περιηγήθηκε στις πιο εντυπωσιακές χριστουγεννιάτικες αγορές της Ευρώπης και ακολούθησε τα ίχνη της παρουσίας του Ελληνισμού στη Βιέννη, που ανάγεται στις αρχές του 18ου αιώνα.

    Συνοδευόμενη από την τέως Πρέσβη της Αυστρίας στην Ελλάδα Mag. Hermine Poppeller, η αντιπροσωπεία του Ζωγράφειου Σχολείου Ελληνο-Αυστριακής Αγωγής, επισκέφτηκε το Αυστριακό Κοινοβούλιο (Österreichisches Parlament) και είχε τη δυνατότητα της επαφής με ένα κορυφαίο θεσμικό όργανο του Αυστριακού κράτους. Μέσα από την ξενάγηση, οι  συμμετέχοντες μπόρεσαν να γνωρίσουν τον κοινοβουλευτισμό της Αυστρίας, τον τρόπο λειτουργίας του κοινοβουλίου και να παρακολουθήσουν από τα θεωρεία τη συνεδρίαση που εκείνη την ώρα βρισκόταν σε εξέλιξη. Ταυτόχρονα, θαύμασαν την αρχαία Ελληνική αρχιτεκτονική που κοσμεί το κτίριο της Αυστριακής Βουλής, το οποίο δημιούργησε ο Δανός φιλέλληνας αρχιτέκτονας Θεόφιλος Χάνσεν.

    Μοναδική εμπειρία ήταν η εμπειρία της επίσκεψης στην έδρα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στη Βιέννη. Η αντιπροσωπεία του Ζωγράφειου Σχολείου Ελληνο-Αυστριακής Αγωγής ξεναγήθηκε στον Οργανισμό και τα κυριότερα τμήματά του, παρακολούθησε από τα θεωρεία τη συνεδρίαση στην κεντρική αίθουσα του ΟΗΕ, ενώ οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν και σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα προσομοίωσης, όπου σε ρόλο διπλωμάτη ανέπτυξαν από το βήμα τις θέσεις τους επάνω σε σημαντικά ζητήματα που απασχολούν την ανθρωπότητα.

    Στο πλαίσιο του Ελληνο-Αυστριακού χαρακτήρα του Ζωγράφειου Σχολείου, η αντιπροσωπεία αποτελούμενη από μαθητές και εκπαιδευτικούς πραγματοποίησε επίσκεψη στο Βιεννέζικο Σχολείο: “Campus Landstrasse Volksschule”. Στους συμμετέχοντες δόθηκε η δυνατότητα να γνωρίσουν από κοντά τον τρόπο λειτουργίας ενός Αυστριακού σχολείου, να παρακολουθήσουν από κοινού μαθήματα μαζί με τους Αυστριακούς συμμαθητές τους, να ανταλλάξουν απόψεις να αναπτύξουν διαπροσωπικές κοινωνικές δεξιότητες και να ενισχύσουν τις αξίες της φιλίας και της συνεργασίας.

    Η ξενάγηση στη Βιέννη περιελάμβανε επίσης, επίσκεψη στον Καθεδρικό Ναό γοτθικού ρυθμού του Αγίου Στεφάνου, έναν από τους πιο εμβληματικούς καθεδρικούς ναούς της Ευρώπης, που αποτελεί σημείο αναφοράς για την Αυστριακή πρωτεύουσα. Η βόλτα στους κεντρικότατους πεζόδρομους Graben Strasse και Kärntner Strasse με τα διάσημα καφέ και τα ποιοτικά εμπορικά καταστήματα ήταν επιβεβλημένη. Σημαντική ήταν η επίσκεψη στα θερινά ανάκτορα των Αψβούργων Schloss Schönbrunn τα οποία μαζί με τους πανέμορφους κήπους που τα περιβάλλουν, αποτελούν ένα πολύτιμο ιστορικό κεφάλαιο της Αυστρίας, ενώ όλη η αντιπροσωπεία εντυπωσιάστηκε από την επίσκεψη στο Naturhistorisches Museum Wien (Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Βιέννης) με τις αμέτρητες συλλογές του.

    Επιβλητικό ήταν το Ανάκτορο Hofburg, που αποτελούσε το πρώην κύριο αυτοκρατορικό ανάκτορο της δυναστείας των Αψβούργων, καθώς και το παρακείμενο Μουσείο της πριγκίπισσας Σίσσυς, τα οποία σήμερα συνθέτουν ένα σύμπλεγμα παλατιών, αυτοκρατορικών διαμερισμάτων και μουσείων. Το παλάτι Belvedere, που αποτελούσε την εξοχική κατοικία των αυτοκρατόρων της Αυστρίας, το εντυπωσιακό γοτθικού ρυθμού Rathaus (Δημαρχείο) της Βιέννης αλλά και η πλατεία Rathausplatz μεταμορφωμένη στη μεγαλύτερη υπαίθρια Χριστουγεννιάτικη αγορά της Ευρώπης, ολοκλήρωσαν το απόλυτο σκηνικό μαγείας στην Αυστριακή πρωτεύουσα.

    Το οδοιπορικό της αντιπροσωπείας του Ζωγράφειου Σχολείου Ελληνο-Αυστριακής Αγωγής στη Βιέννη ολοκληρώθηκε με την επίσκεψη στη Griechenstrasse, την καρδιά της Ελληνικής συνοικίας της Αυστριακής πρωτεύουσας, όπου πριν από αιώνες υπήρχε ισχυρή ελληνική κοινότητα, η οποία συνέβαλε τα μέγιστα στην Επανάσταση του 1821. Την αντιπροσωπεία υποδέχθηκε ο Πατέρας Ιωάννης ο οποίος ξενάγησε τους μαθητές, τους κηδεμόνες και τους εκπαιδευτικούς στις ελληνικές εκκλησίες της Αγίας Τριάδας και του Αγίου Γεωργίου και τους παρουσίασε αναλυτικά το ιστορικό πλαίσιο της παρουσίας των Ελλήνων στη Βιέννη από τις αρχές του 18ου αιώνα έως και τις μέρες μας. Συγκινητικές ήταν οι αναφορές του Πατέρα Ιωάννη στο μεγαλείο της προσφοράς ευεργεσίας προς το έθνος της οικογένειας Χρηστάκη Ζωγράφου αλλά και άλλων εμβληματικών Ελλήνων, όπως -μεταξύ άλλων- ήταν οι οικογένειες Δούμπα και Σίνα. Η επίσκεψη στην Ελληνική Εθνική Σχολή Βιέννης, το παλαιότερο εν ενεργεία σχολείο της Διασποράς το οποίο λειτουργεί από το 1804, αποτέλεσε ένα ζωντανό μάθημα ιστορίας για τους μαθητές του πρώτου Ευρωπαϊκού Σχολείου στην Ήπειρο, οι οποίοι έμαθαν χρήσιμες πτυχές της ελληνικής ιστορίας του παροικιακού Ελληνισμού στην πρωτεύουσα της Αυστρίας.

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ