Περιμένοντας τις εξελίξεις από τη συζήτηση των υπουργών των ευρωπαϊκών χωρών – μελών της Ε.Ε που συζήτησαν χθες στις Βρυξέλλες, εν μέσω διαμαρτυριών και επεισοδίων από Βέλγους αγρότες, οι αγρότες των Ιωαννίνων ευρύτερα, πραγματοποίησαν χθες μία ακόμη κινητοποίηση διαμαρτυρίας, αυτή τη φορά στο κέντρο της πόλης, εκεί όπου πραγματοποιήθηκε άλλωστε και η πρώτη κινητοποίηση πριν από έναν περίπου μήνα.
Η αναθεώρηση της νέας ΚΑΠ για την οποία συζητούν οι αρμόδιοι υπουργοί είναι βέβαιο πως θα γίνει και θα αφορά και την ικανοποίηση μέρους τουλάχιστον των αιτημάτων των αγροτών σε πανευρωπαϊκή διάσταση, από την άλλη όμως και ο αγροτικός – παραγωγικός κόσμος στην Ελλάδα αντιλαμβάνεται, πως είναι αδύνατο να ικανοποιηθούν όλα τα αιτήματα, επομένως κρατά μικρό καλάθι.
Ουσιαστικά και μέχρι νεωτέρας, οι κινητοποιήσεις αυτές είναι οι τελευταίες, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου για την Ελλάδα με τους εκπροσώπους του αγροτικού τομέα και
κτηνοπτηνοτρόφους να επισημαίνουν ότι το μεγαλύτερο κέρδος από τις πολυήμερες κινητοποιήσεις ήταν η ενότητα του αγροτικού κόσμου και η δυναμική του αγώνα τους.
Αυτό άλλωστε που αναγνωρίστηκε και από την κοινωνία ήταν πως σε αντίθεση με παλαιότερες εποχές, οι κινητοποιήσεις του 2024 ελάχιστα ταλαιπώρησαν το κοινωνικό σύνολο και αυτό όπου έγινε, είχε μικρή διάρκεια.
Ο αγώνας και οι κινητοποιήσεις δε θα σταματήσουν όμως ανεξάρτητα από το ότι τα μπλόκα ήδη από το βράδυ της Κυριακής άρχισαν να διαλύονται με τους παραγωγούς να επιστρέφουν στα χωράφια τους.
Το πρωί της Δευτέρας ωστόσο, εκατοντάδες αγρότες, κτηνοτρόφοι, πτηνοτρόφοι και εκπρόσωποι άλλων κλάδων του παραγωγικού τομέα, με δεκάδες τρακτέρ και γεωργικά μηχανήματα, πραγματοποίησαν νέα πορεία στο κέντρο της πόλης με προσυγκεντρώσεις στις δύο εισόδους αυτής και λίγο μετά τις 12 έφτασαν στην κεντρική πλατεία.
Κέρδος η ενότητα και η συμμετοχή
Λίγο μετά σε δηλώσεις τους οι εκπρόσωποι του αγροτικού κόσμου μίλησαν για τις κινητοποιήσεις των ημερών αλλά και το τι αποκόμισαν και από τη στήριξη της κοινωνίας και την ανταπόκριση που τυγχάνουν τα αιτήματά τους. Ο Μίλτος Μπούκας από το μπλόκο του Καλπακίου αναφέρθηκε στη δυσκολία που είχε αυτός ο αγώνας, που ξεκίνησε από λίγους στην αρχή, στην πορεία όμως έγιναν περισσότεροι αν και θα έπρεπε σύσσωμος ο αγροτικός κόσμος να έχει ξεσηκωθεί.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτών Ιωαννίνων Χ. Λιούρης στάθηκε στα λάθη της κυβέρνησής και του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για τις επιδοτήσεις αλλά και την ανάγκη να δοθούν σύντομα πιο μεγάλες ενισχύσεις για την αντιμετώπιση του αυξημένου κόστους παραγωγής.
Ο Γιώργος Λυκομάνης, γεωργοκτηνοτρόφος από το Πωγώνι τόνισε πως είναι από τους τελευταίους που μένουν στα ακριτικά χωριά και πως η ευρωπαϊκή και εθνική αγροτική πολιτική τους αναγκάζει να τα ξεπουλήσουν όλα.
Στο τεράστιο κόστος παραγωγής στάθηκε εκ μέρους των πατατοπαραγωγών Χρυσοβίτσας, ο Περικλής Παλαιοπάνος, ενώ η Νικολέτα Λαδιά σημείωσε πως όσοι ξεκίνησαν με όνειρα να μείνουν και να επενδύσουν στην πρωτογενή παραγωγή το έχουν ήδη μετανιώσει.
Ο Ηλίας Αγόρος από τον Αμπελουργικό Σύλλογο Ζίτσας επανέφερε το αίτημα για άμεση αποζημίωση με το ποσό των 600 ευρώ ανά στρέμμα για τις αμπελοκαλλιέργειες που χάθηκαν πέρυσι λόγω του περονόσπορου, ενώ τέλος ο Γιάννης Δεκόλης από την Ένωση Μετακινούμενων Κτηνοτρόφων στάθηκε σε δύο θεσμικά ζητήματα που είναι η ανάγκη του πραγματικού ελέγχου της αγοράς και των διασταυρώσεων για όσους παίρνουν επιδοτήσεις για τα βοσκοτόπια ενώ δε διαθέτουν καν ζωικό κεφάλαιο.
Μεταξύ των παρόντων και ο βουλευτής Ιωαννίνων του ΚΚΕ Νίκος Έξαρχος που χαρακτήρισε απόλυτα δίκαια τα αιτήματα των αγροτών, σημειώνοντας όμως πως η ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση ανήκει στα αστικά κόμματα εξουσίας, Ν.Δ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, συμπεριλαμβάνοντας και την Ελληνική Λύση σε αυτά.
Παρέμβαση Καχριμάνη
Λίγο πριν τις δύο το μεσημέρι, εξήλθε του διοικητηρίου της Περιφέρειας Ηπείρου, ο Αλ. Καχριμάνης που απευθυνόμενους στους συγκεντρωμένους είπε πως έχουν απόλυτο δίκιο και να διαμαρτύρονται και να διεκδικούν γιατί διαχρονικά όλες οι Κυβερνήσεις έκλει- σαν τα μάτια στα πραγματικά προβλήματα του αγροτικού τομέα. Επιτέθηκε δε, στους ελεγκτικούς μηχανισμούς και στις κρατικές υπηρεσίες που όπως είπε, ακόμη και σήμερα εφευρίσκουν εμπόδια για να μην διενεργούν τους απαιτούμενους ελέγχους στην αγορά.
«Το μόνο που έχω να σας πω, είναι ότι έχετε απόλυτο δίκιο. Δε μπορεί κανείς να καταλάβει τον κόπο και την αγωνία ενός ανθρώπου που δουλεύει τριάντα ημέρες το μήνα και είναι πάντα εκεί για να ζήσει την οικογένειά του με αξιοπρέπεια και να μην μπορεί να το κάνει. Πιστεύω κι εύχομαι, ότι θα δοθούν λύσεις γιατί αν δε δοθούν σήμερα, δεν πρόκειται να δοθούν ποτέ», ανέφερε ο περιφερειάρχης Ηπείρου.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ