Πέμπτη 11.04.2024
More

  Η επόμενη ημέρα μετά το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ

  Με ένα βαθύ πολιτικό τραύμα εξήλθε ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία από τη διαδικασία του 4ου συνεδρίου που χαρακτηρίστηκε αρχικά από την παρέμβαση του Αλ. Τσίπρα να επιχειρήσει να αποδομήσει τον Στεφ. Κασσελάκη και να τον αναγκάσει να προσφύγει σε νέα εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη νέου προέδρου του κόμματος.

  Η τελική απόφαση του συνεδρίου κατόπιν μίας παρτίδας που πότε έμοιαζε με σκάκι και πότε με πινγκ πονγκ με αλλεπάλληλες παρεμβάσεις από μικροφώνου του κ. Κασσελάκη και αντίστοιχα της κας Γεροβασίλη που είχε ανακοινώσει το βράδυ του Σαββάτου την υποψηφιότητά της, ήταν πως ο ΣΥΡΙΖΑ δε θα προσφύγει στις κάλπες, αλλά θα υιοθετήσει την συμβιβαστική πρόταση, που κατατέθηκε από τους κ.κ. Φάμελλο, Παππά και Τσίπρα, χωρίς χρονοδιάγραμμα, όμως και με επίκεντρο τις αλλαγές στο Εκτελεστικό Γραφείο ώστε το κόμμα να κατέλθει συντεταγμένα στη μάχη των Ευρωεκλογών.

  Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ άκουσε την κα Γεροβασίλη να δηλώνει παρούσα το βράδυ του Σαββάτου στις εκλογές και λίγο πριν το τέλος του συνεδρίου, διατύπωσε αιχμές προς την εσωκομματική αντιπολίτευση και προς τον Αλ. Τσίπρα, σηκώνοντας το γάντι και λέγοντας ότι το κόμμα θα πάει σε εκλογές στις 10 Μαρτίου.

  Η πρόταση δεν έγινε δεκτή από την κα Γεροβασίλη που τόνισε ότι δε διασφαλίζεται η εγκυρότητα και αξιοπιστία των εκλογών σε τόσο λίγες ημέρες αλλά αν επιμένει ο κ. Κασσελάκης, θα τις κάνει μόνος του, χωρίς τη δική της υποψηφιότητα. Ακολούθησε ένα πινγκ πονγκ απόδοσης ευθυνών και κατηγοριών μέχρι που ο κ. Φάμελλος (εκπροσωπώντας και τους κ.κ. Νικ. Παππά και Γ. Τσίπρα) κατέθεσε τη συμβιβαστική πρόταση, η οποία και τελικώς έγινε αποδεκτή από του κυρίαρχο σώμα του συνεδρίου.

  Παρών στις εργασίες του 4ου συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ ήταν και ο Γιάννης Στέφος, στέλεχος του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ, πρώην βουλευτής και επικεφαλής της παράταξης «Κοινό των Ηπειρωτών» που δεν έκρυψε τον έντονο προβληματισμό του για την κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί, αλλά και την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι αποφεύχθηκαν οι εκλογές για την ανάδειξη προέδρου κάτι που θα δημιουργούσε πολύ μεγαλύτερα προβλήματα στο κόμμα. Πρόσθεσε όμως πως πλέον οι ευρωεκλογές και η περίοδος μέχρι τη διεξαγωγή τους θα πρέπει να είναι μία περίοδος που να χαρακτηρίζεται από πολιτικό προγραμματικό και όχι διχαστικό λόγο της ηγεσίας του κόμματος, διατυπώνοντας ευθείες βολές κατά του κ. Κασσελάκη.

  «Δεν κέρδισε κανείς, αλλά έχασε ο ΣΥΡΙΖΑ που πρέπει άμεσα να φύγει από το κλίμα της εσωστρέφειας, να φανεί δυνατός και ενωτικός για να φτάσει στις ευρωεκλογές να διεκδικήσει και να πάρει ένα ποσοστό αντίστοιχο τουλάχιστον του ποσοστού στις εθνικές εκλογές. Η διαδικασία όπως διεξήχθη το συνέδριο με ευθύνη του προέδρου δημιούργησε αρκετά προβλήματα, όμως από την άλλη είναι ευτύχημα ότι αποφεύχθηκαν οι εκλογές γιατί δε χρειαζόταν. Ούτε επίσης χρειάζεται ο ακραίος διχαστικός λόγος με όρους ποδοσφαιρικούς μάλιστα, σε ένα σώμα που έχει μάθει να ξεπερνά τα προβλήματα, συζητώντας. Ο στόχος για τον ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να είναι η ενδυνάμωση του αφήνοντας στην άκρη τις επικοινωνιακές τακτικές που κρύβουν άλλωστε και τον κίνδυνο της αυτογελοιοποίησης και να απευθυνθεί επιτέλους στον κόσμο που δεν είναι μόνο τα 150.00 μέλη, αλλά είναι όλος εκείνος κόσμος που πίστεψε στο κόμμα το 2015 και εκείνος ο κόσμος που το περασμένο καλοκαίρι πίστεψε στον ΣΥΡΙΖΑ και τον τίμησε με την ψήφο του», ανέφερε αρχικά.

  Ο κ. Στέφος ρωτήθηκε αν οι ευρωεκλογές και το αποτέλεσμά τους είναι τελικά το τελευταίο χρονικό ορόσημο για τον Κασσελάκη και η απάντησή του ήταν καταφατική. «Προφανώς, το τελικό ορόσημο είναι οι ευρωεκλογές. Λευκή επιταγή δεν έχει κανείς. Ο κ. Κασσελάκης έβαλε άλλωστε τον πήχη για ένα ποσοστό ίδιο με αυτό των εθνικών εκλογών, αλλά δε χρειάζεται ούτε εσωστρέφεια ούτε διχαστικός λόγος», πρόσθεσε ο κ. Στέφος.

   

   

  ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ