Σάββατο 04.12.2021
More

  Οι κάδοι άδειοι, τα σκουπίδια απ’ έξω

  Είναι πρωτοφανής η απόδειξη της έλλειψης κοινωνικής και περιβαλλοντικής συνείδησης, δυστυχώς όμως και η έλλειψη παιδείας των πολιτών, που προσλαμβάνει μεγαλύτερες διαστάσεις όταν τα χαρακτηριστικά αυτά αφορούν ηλικίες νέων.

  Οι υπογειοποιημένοι κάδοι απορριμμάτων που μπήκαν στην καθημερινότητα των Ιωαννίνων τα τελευταία δύο χρόνια δεν έχουν την απόδοση που θα περίμενε κάθε λογικός πολίτης, ούτε φυσικά αυτή που περίμενε η υπηρεσία καθαριότητας του δήμου Ιωαννιτών.

  Το σχεδόν καθημερινό φαινόμενο είναι οι κάδοι να παραμένουν άδειοι, την ίδια στιγμή όμως που γύρω τους υπάρχουν δεκάδες σακούλες απορριμμάτων, αφού οι πολίτες για διάφορους λόγους θεωρούν πιο εύκολο και σωστό να τις αφήνουν εκτός των κάδων.

  Ένα επιτόπιο ρεπορτάζ του ITV στους υπογειοποιημένους κάδους στην συμβολή των οδών Χ. Τρικούπη και Μιχ. Αγγέλου απέδειξε την απελπιστική κατάσταση και τραγική νοοτροπία κυρίως των νέων.

  Για ευνόητους λόγους προστασίας των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων δεν παρουσιάστηκαν πλάνα στο δελτίο του ITV από την άτυπη «παρακολούθηση», τα στοιχεία όμως συγκρίνονται με αυτά της υπηρεσίας καθαριότητας και της δημοτικής αστυνομίας και συμφωνούν απόλυτα.

  Σε διάστημα 30 λεπτών της ώρας, το μεσημέρι του Σαββάτου δέκα πολίτες προσήλθαν με σακούλες απορριμμάτων στον υπογειοποιημένο κάδο και οι οκτώ τις άφησαν απ’ έξω, ενώ μόλις δύο ακολούθησαν τη διαδικασία που απαιτεί ελάχιστα δευτερόλεπτα και το πάτημα μόνο ενός κουμπιού, για να ρίξουν τα σκουπίδια μέσα στον κάδο.

  Έλεγχοι από τον Δήμο

  Το ίδιο διάστημα όπως ανέφερε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος για την καθαριότητα Ευ. Πήχας πραγματοποιήθηκαν στο συγκεκριμένο αλλά και σε άλλα σημεία του κέντρου, αυτοψίες και έλεγχοι από την υπηρεσία και τη δημοτική αστυνομία και επιβλήθηκαν πρόστιμα σε επιχειρήσεις. Το δυστύχημα ωστόσο είναι πως η συμπεριφορά που κατέγραψε το ITV και η «Ε» δεν αφορούσε επιχειρήσεις ή εργαζόμενους σε αυτές, αλλά πολίτες που κατοικούν στο κέντρο της πόλης.

  «Δυστυχώς είναι μία κατάσταση την οποία παρατηρούμε διαρκώς, με τους πολίτες να μην διαθέτουν τον ελάχιστο χρόνο που απαιτεί το πάτημα του κουμπιού για το άνοιγμα του κάδου. Το ακόμη πιο ανησυχητικό είναι ότι η πλειονότητα αυτών που εμφανίζουν τέτοιες συμπεριφορές είναι νέοι άνθρωποι και όχι μεγαλύτερης ηλικίας που δείχνουν μεγαλύτερη ευσυνειδησία» σημείωσε ο κ. Πήχας.

  Τις αμέσως επόμενες ημέρες με τη συνεργασία και πάλι δημοτικής αστυνομίας και της υπηρεσίας καθαριότητας, συνεργεία ελέγχου θα πραγματοποιήσουν νέες αυτοψίες και όπου απαιτηθεί θα επιβληθούν και πάλι πρόστιμα.

   

  Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ