Πέμπτη 30.06.2022
More

  Οι καλές τιμές δεν ισοσκελίζουν τις απώλειες

  Ζωοτροφές και ρεύμα πιέζουν τους παραγωγούς

  Ένα μέρος των αυξήσεων και ανατιμήσεων στις ζωοτροφές και στο ενεργειακό κόστος που ήδη καλούνται να πληρώσουν οι παραγωγοί, καλύπτεται από την ικανοποιητική ζήτηση και τις αυξημένες σε σχέση με όλα τα προηγούμενα χρόνια, τιμές που πήραν οι παραγωγοί τους τελευταίους μήνες και στο γάλα και στο κρέας.

  Οι αυξήσεις αυτές όμως δεν φτάνουν για να ισοσκελίσουν τις απώλειες που καλούνται να διαχειριστούν όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτών Ιωαννίνων Χάρης Λιούρης, με το κόστος να έχει εκτιναχθεί σε ύψη που κανείς δε φανταζόταν μέχρι πριν μερικούς μήνες.

  Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, οι τιμές των ζωοτροφών έχουν ανέβει κατά 40% και πλέον, ενώ οι αυξήσεις στα αγροτικά τιμολόγια ρεύματος φτάνουν και το 180%. «Με αυτά τα δεδομένα, είναι προφανές ότι δε θα αντέξουν οι παραγωγοί για να μείνουν στο χώρο αλλά θα αναζητήσουν άλλες επαγγελματικές διεξόδους. Στην καλύτερη περίπτωση, αν δεν εγκαταλείψουν τα κοπάδια τους, αυτό σημαίνει, ότι θα έχουμε υποσιτισμένα ζώα», ανέφερε ο κ. Λιούρης, για να προσθέσει πως και η Ένωση Ιωαννίνων, αλλά και οι άλλες Ενώσεις παραγωγών σε όλη τη χώρα έχουν απευθυνθεί στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ζητώντας συγκεκριμένα μέτρα στήριξης με τη μορφή των επιδοτήσεων, ώστε να κρατηθούν στο επάγγελμα.

  Πρώτη φορά δεν ξέρουν αν θα πάρουν επιδοτήσεις!

  Το ακόμη πιο εξωφρενικό όμως όπως ανέφερε ο Σταύρος Τασιούλας από την πλευρά του, είναι, ότι για πρώτη φορά στα χρονικά, οι παραγωγοί που όλα τα προηγούμενα χρόνια ήταν δικαιούχοι επιδοτήσεων, δε γνωρίζουν λίγε ς ημέρες πριν την αλλαγή του έτους, αν θα πάρουν ολόκληρη την επιδότηση ή ένα μέρος της ή ακόμη και καθόλου!

  «Υπάρχει μεγάλη αγωνία στους παραγωγούς και δικαιούχους επιδοτήσεων γιατί έγιναν πρωτοφανή λάθη, που δε διορθώθηκαν στην πορεία σε σχέση με την εξόφληση των επιδοτήσεων», ανέφερε. Επίσης όμως καμία απάντηση δεν έχει δοθεί από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ή από τον ΟΠΕΚΕΠΕ στις εκκλήσεις και τις επιστολές και τα υπομνήματα των συλλογικών φορέων για το μείζον ζήτημα με την κατάργηση των δικαιωμάτων του εθνικού αποθέματος για το 2020. «Χάθηκαν δικαιώματα παραγωγών και δεν ξέρουμε ούτε αν, ούτε τι θα πάρουν. Μέχρι σήμερα δεν έχει δοθεί καμία απάντηση για τα δικαιώματα του εθνικού αποθέματος παρά τις επιστολές και τα υπομνήματα που έχουμε αποστείλει», τόνισε ο κ. Τασιούλας.

   

  ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

  Από την εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ»

  Sourceele.gr

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ