Πέμπτη 28.03.2024
More

    Οι πρώτες δυσκολίες στο νέο σχέδιο για την επέκταση της Ιόνιας

    Ένας προάγγελος όσων θα συζητηθούν σε επόμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου όταν το θέμα της Ιόνιας Οδού θα έρθει κανονικά προς συζήτηση, ήταν ο χθεσινός, στο περιφερειακό συμβούλιο, στο πλαίσιο της συζήτησης για την τροποποίηση του οικονομικού προγράμματος.

    Η τροποποίηση ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία, ωστόσο σχεδόν καμία συζήτηση επί των προτάσεων δεν έγινε, αντιθέτως η συζήτηση επικεντρώθηκε στις εξελίξεις στο μέτωπο της Ιόνιας, ειδικά μετά τις πρόσφατες ανακοινώσεις της περιφερειακής αρχής που ακολούθησαν τη συνάντηση με τον υπουργό Υποδομών Κ. Καραμανλή.

    Όπως φάνηκε από τη συζήτηση που προέκυψε κατόπιν ερωτημάτων προς την περιφερειακή αρχή, η δυσκολία να εγκριθεί το σχέδιο – πρόταση για την διάθεση ενός ποσού 50 εκ. ευρώ από το ΠΕΠ Ηπείρου που θα προστεθεί στα 100 εκ. που μπορεί να διαθέσει το υπ. Υποδομών, είναι δεδομένη, αν και διατυπώθηκαν και από την αντιπολίτευση προτάσεις με θετική διάθεση.

    Ωστόσο, αυτό που φάνηκε από τη συζήτηση ήταν πως θα προκύψει μία σοβαρή πολιτική αντιπαράθεση για το εάν η Περιφέρεια μπορεί ή πρέπει να υποκαταστήσει το κράτος ή εάν από την άλλη ένα έργο που ήταν και παραμένει ενταγμένο στα διευρωπαϊκά δίκτυα μεταφορών, μπορεί να υλοποιηθεί με εθνική και μόνο χρηματοδότηση.

    Η συζήτηση ξεκίνησε με τον Σπ. Ριζόπουλο να απευθύνει το ερώτημα για το πως προέκυψε η αλλαγή του προϋπολογισμού από την Περιφέρεια Ηπείρου από τα 30 στα 50 εκ, μετά τη συνάντηση με τον κ. Χατζηδάκη.

    Επ’ αυτού δεν υπήρξε καμία απάντηση, ωστόσο ο Αλ. Καχριμάνης στην αρχική του τοποθέτηση επανέλαβε όσα είχε ανακοινώσει σε πρόσφατη συνέντευξη, επιβεβαιώνοντας ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο θα κληθεί να συζητήσει και να αποφασίσει εάν θα ενισχύσει τον προϋπολογισμό του έργου από το ΠΕΠ Ηπείρου.

    Από το σημείο εκείνο και έπειτα οι τοποθετήσεις επικεντρώθηκαν στο ζήτημα της Ιόνιας, παρότι δεν υπήρχε στην ημερήσια διάταξη.

    Κάθετα αντίθετος στην προοπτική δέσμευσης πόρων του ΠΕΠ δήλωσε ο Γ. Ζάψας τονίζοντας πως οφείλει η ελληνική πολιτεία και η κυβέρνηση να χρηματοδοτήσει το έργο.

    Ανάλογη στάση, με επίκληση των προεκλογικών αναφορών από τον Αλ. Καχριμάνη κράτησε και ο κ. Ριζόπουλος υπενθυμίζοντας πως η ολοκλήρωση του οδικού άξονα αποτελούσε προεκλογική δέσμευση και της Ν.Δ και της παράταξης Καχριμάνη.

    Κριτική πρώτα στον Γ. Ζάψα άσκησε ο Δ. Δημητρίου, με αφορμή όσα ο Χρ. Σπίρτζης επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ δήλωνε για τα έργα υποδομής στην Ήπειρο και για το συγκεκριμένο.

    Επί της ουσίας ο κ. Δημητρίου τόνισε ότι θα πρέπει να επιλέξει το περιφερειακό συμβούλιο εάν θα δεσμεύσει ένα μεγάλο ποσό στο ΠΕΠ για ένα μεγάλο έργο ή αν θα επιλέξει την ενίσχυση μικρότερων έργων, που βελτιώνουν όμως το βιωτικό επίπεδο των πολιτών.

    Οι επικεφαλής των άλλων παρατάξεων, αλλά και ο Κ. Κωτσαντής από τη Λαϊκή Συσπείρωση προανήγγειλαν την αρνητική τους διάθεση όταν το θέμα θα έρθει προς συζήτηση, ενώ θετικά διακείμενος δήλωσε ο ανεξάρτητος σύμβουλος Σ. Βλέτσας.

    Η συζήτηση ολοκληρώθηκε με τον Αλ. Καχριμάνη να επανέρχεται, έπειτα από μία παρέμβαση του κ. Ιωάννου που δήλωσε υπέρμαχος της κατασκευής του έργου, με την προοπτική της αναθεώρησης του ΕΣΠΑ, που θα μειώσει τη δέσμευση από το ΠΕΠ Ηπείρου.

    «Ευτυχώς που η παράταξη μας πήρε 57% και μπορεί να διοικήσει, γιατί με μικρόψυχους δεν θα γινόταν να προχωρήσουμε εδώ μέσα. Θα αξιοποιήσουμε την αναθεώρηση του ΕΣΠΑ, όπως κάναμε και στις προηγούμενες περιόδους με την υπερδέσμευση (overbooking) για να χρηματοδοτήσουμε το έργο. Τα έργα αυτά είναι ανταγωνιστικά, αλλά το υπουργείο ξεκαθαρίζει ότι εάν δεν συνδράμουμε και εμείς, το έργο αυτό δεν πρόκειται ποτέ να γίνει», κατέληξε ο Αλ. Καχριμάνης.

    Το Πάρκο Τεχνολογίας και Έρευνας

    Το μοναδικό θέμα της πρώτης συνεδρίασης του περιφερειακού συμβουλίου ήταν αυτό της τροποποίησης του τεχνικού προγράμματος για το 2020 που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και τις προβλέψεις για το Πάρκο Υψηλής Τεχνολογίας και Έρευνας.

    Προβλέπεται η δέσμευση ενός ποσού 2 εκ. ευρώ αρχικά για την έναρξη των απαιτούμενων εργασιών στην έκταση των 40 περίπου στρεμμάτων που έχει χωροθετηθεί απέναντι από την είσοδο του ΠΓΝΙ και του Τεχνολογικού Πάρκου, πολύ κοντά στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

    Στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο κ. Καχριμάνης έκανε λόγο για μία «επανάσταση» για την περιοχή που θα δώσει τουλάχιστον 600 νέες θέσεις εργασίας. Ο Γ. Ζάψας στάθηκε θετικά στις προτεινόμενες αλλαγές του τεχνικού προγράμματος ζήτησε όμως γενικότερα να υπάρχουν και εισηγήσεις από τους τεχνικούς συμβούλους του κράτους όπως από το ΤΕΕ.

    Θετικά στο Πάρκο Τεχνολογίας, αρνητικά όμως στην τροποποίηση του προγράμματος στάθηκε ο Σπ. Ριζόπουλος, ενώ οι άλλες τέσσερις παρατάξεις ψήφισαν επίσης αρνητικά στην τροποποίηση του τεχνικού προγράμματος επιχειρηματολογώντας.

     

    Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ