Σάββατο 24.07.2021
More

  Όλοι θέλουν τον διάλογο, αλλά στα λόγια…

  Προσφυγή του Αναγκαστικού Συνδέσμου για την ακύρωση της απόφασης της Αποκεντρωμένης

  Όσοι πίστεψαν ότι η απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης να ακυρώσει την απόφαση του Αναγκαστικού Συνδέσμου Διαχείρισης Απορριμμάτων για την έγκριση των όρων δημοπράτησης και λειτουργίας των ΣΜΑ στην Ήπειρο, θα έδινε την ευκαιρία για να ξεκινήσει εκ νέου ο διάλογος για την εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης, διαψεύστηκαν από τις εξελίξεις. Ο Αναγκαστικός Σύνδεσμος Διαχείρισης Απορριμμάτων με απόφαση που υπογράφει ο πρόεδρός του Νίκος Καλαντζής προσφεύγει στο ΣτΕ για την ακύρωση της εν λόγω απόφασης και ζητά την επικύρωση της απόφασης αυτής από το ΔΣ, σε έκτακτη συνεδρίαση την προσεχή Δευτέρα.

  Σε δήλωσή του αμέσως μετά την απόφαση της Αποκεντρωμένης, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Νίκος Καλαντζής άφηνε μεν να εννοηθεί, ότι η διοίκηση επιφυλάσσεται για τις περαιτέρω ενέργειές της στο πλαίσιο των αποφάσεων των συλλογικών οργάνων, πλην όμως, βασική φιλοσοφία της διοίκησης ήταν και παραμένει η αρχή της συναίνεσης και της συνεργασίας με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, «γεγονός που έχουμε αποδείξει με τις μέχρι σήμερα ενέργειές μας», όπως σημείωνε.

  Στο πλαίσιο της έναρξης μίας νέας διαδικασίας διαλόγου κινήθηκαν και οι πρόσφατες δηλώσεις του δημάρχου Ιωαννίνων Μ. Ελισάφ και η προγραμματισμένη για την Παρασκευή συνεδρίαση του Συνδέσμου, έδειχνε προς αυτήν την κατεύθυνση. Η συνεδρίαση όμως αναβλήθηκε λίγες ώρες πριν την έναρξή της, με ενημερωτικό μήνυμα, ότι θα διεξαχθεί την προσεχή Τετάρτη 10 Μαρτίου. Οι διαβουλεύσεις συνεχίστηκαν μέχρι το μεσημέρι της Παρασκευής, σε μία προσπάθεια κοινά αποδεκτής λύσης, ώστε να μη χαθεί και άλλος πολύτιμος χρόνος, όμως αργά το απόγευμα στη «διαύγεια» αναρτήθηκαν ταυτόχρονα δύο αποφάσεις τις οποίες υπογράφει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Νίκος Καλαντζής, που δημιουργούν νέα δεδομένα. Ο Σύνδεσμος, λαμβάνοντας υπόψιν, όπως αναφέρει η απόφαση του κ. Καλαντζή, το γεγονός ότι είναι επιτακτική ανάγκη να εκκινήσει η διαγωνιστική διαδικασία ώστε να λειτουργήσουν οι Σταθμοί Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων, ζητά από τα μέλη της διοίκησης να επικυρώσουν σε έκτακτη συνεδρίαση την προσεχή Δευτέρα 8 Μαρτίου την απόφαση περί προσφυγής για την άσκηση ένδικων μέσων και βοηθημάτων, ώστε να ακυρωθεί η απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης

  Στην απόφαση του προέδρου με ημερομηνία 5 Μαρτίου, αναφέρεται, ότι θα ασκηθεί αίτησης ακύρωσης και αίτηση αναστολής ενώπιον του ΣτΕ για την ακύρωση της απόφασης του συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

  Η εξέλιξη αυτή έρχεται αφενός σε αντίθεση με την διακηρυχθείσα διάθεση της διοίκησης να συνδράμει στην προσπάθεια κοινά αποδεκτής λύσης, επιμένοντας προφανώς στην προηγούμενη απόφασή της, η οποία ακυρώθηκε από την Αποκεντρωμένη. Το τίμημα τουλάχιστον σε αυτή τη φάση θα είναι μία νέα απώλεια χρόνου για την έναρξη λειτουργίας των ΣΜΑ, που με εξαίρεση τον Σταθμό του Δ. Γ. Καραϊσκάκη, είναι έτοιμοι να λειτουργήσουν.

  Επίσης όμως, υπάρχει και ένα άλλο, ίσως μεγαλύτερο τίμημα, που είναι η απώλεια εμπιστοσύνης μεταξύ των αντιμαχόμενων «στρατοπέδων» στη διοίκηση του Συνδέσμου, που παρότι επικαλούνται την ανάγκη διαλόγου, κάνουν ό,τι μπορούν για να τον αποφύγουν…

   

  ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ