Σάββατο 18.09.2021
More

  Ομαλά η προσαρμογή στα μέτρα πρόληψης

  Καλύτερα από τον καθένα αποδείχθηκε για πολλοστή φορά, ότι προσαρμόζονται στις νέες συνθήκες τα παιδιά προσχολικής ηλικίας.

  Μπορεί η χρήση της μάσκας να μην είναι υποχρεωτική για τους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, ωστόσο η γενικότερη συνθήκη έχει υποχρεώσει και τους γονείς των βρεφών και νηπίων, και τους εργαζόμενους, αλλά και τα ίδια τα παιδιά να αντιμετωπίζουν μία νέα πραγματικότητα.

  Μέχρι στιγμής πάντως, έναν και πλέον μήνα μετά την έναρξη λειτουργίας των δομών του ΟΚΠΑΠΑ, η κατάσταση σύμφωνα με τον πρόεδρο του Οργανισμού Δημ. Πάνου εξελίσσεται ομαλά. Τις επόμενες ημέρες θα ολοκληρωθεί και η προμήθεια των ηλεκτρονικών θερμομέτρων και άλλων μέσων για τους εργαζόμενους, ενώ η τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων γίνεται με θρησκευτική σχεδόν ευλάβεια.

  «Είναι σχεδόν βέβαιο, ότι από τη στιγμή που υπάρχει μεγάλη διασπορά στην κοινότητα, όταν έχουμε κρούσματα σε δημοτικά, γυμνάσια, στα νοσοκομεία, στα δικαστήρια και αλλού, κάποια στιγμή θα έχουμε κι εμείς κρούσματα, αλλά μέχρι στιγμής η κατάσταση εξελίσσεται απόλυτα ομαλά. Από την αρχή του Σεπτεμβρίου είχαμε έρθει σε επικοινωνία με τον ΕΟΔΥ και την 1η ΤΟΜΥ για να γίνει έλεγχος στο σύνολο των εργαζόμενων, όμως αυτό κατέστη εφικτό μέχρι στιγμής μόνο στο «Βοήθεια στο Σπίτι», στο Υπνωτήριο Αστέγων, τον ξενώνα φιλοξενίας κακοποιημένων γυναικών και το ΚΔΑΠ ΑμΕΑ, χωρίς να διαπιστωθεί κάποιο κρούσμα», ανέφερε ο κ. Πάνου.

  Κοινωνικό ζήτημα η μη λειτουργία των ΚΑΠΗ

  Μία ανοιχτή «πληγή» ωστόσο για τον ΟΚΠΑΠΑ αλλά και τις αντίστοιχες δομές σε όλη τη χώρα έχει δημιουργηθεί από το lockdown του Μαρτίου μέχρι και σήμερα, με την αναστολή λειτουργίας των ΚΑΠΗ. Και αν μεν το πρώτο διάστημα αποδείχθηκε σωτήριο για χιλιάδες ηλικιωμένους – μέλη των ΚΑΠΗ, η συνεχιζόμενη παράταση της αναστολής λειτουργίας έχει ήδη προκαλέσει μεγαλύτερα προβλήματα.

  Αρκετοί ωφελούμενοι επικοινωνούν με τη γραμματεία των δομών για να ενημερωθούν σχετικά με το ενδεχόμενο επαναλειτουργίας των ΚΑΠΗ, κάτι όμως που θεωρείται αδύνατο να γίνει με την Πολιτεία και την ΚΕΔΕ να ανακοινώνουν τις αποφάσεις τους στις αρχές κάθε μήνα, με ισχύ και για τον επόμενο.

  «Είχαμε προτείνει ως δήμος Ιωαννιτών με επιστολή του δημάρχου κ. Ελισάφ προς την ΚΕΔΕ, να έχουμε τη δυνατότητα να λειτουργήσουμε για όσο διάστημα το επιτρέπει ο καιρός, τους εξωτερικούς χώρους των ΚΑΠΗ, όμως δεν υπήρξε ούτε καν απάντηση. Υπάρχει η σκέψη να λειτουργήσουν επίσης ανά μικρές ομάδες, που θα μπορούν να προσέρχονται καθημερινά στους εξωτερικούς χώρους, αλλά θα πρέπει και οι ωφελούμενοι να καταλάβουν, ότι αυτό είναι ένα θέμα για το οποίο αποφασίζει η Πολιτεία και δεν αποφασίζει ο ΟΚΠΑΠΑ», κατέληξε.

   

  Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ