Σάββατο 20.04.2024
More

    Οριστικές λύσεις στα προβλήματα των ΤΟΕΒ

    Για την ανάγκη να δοθούν οριστικές λύσεις στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τη λειτουργία και τα χρέη των ΤΟΕΒ στην Ήπειρο, επιρρίπτοντας ευθύνες διαχρονικά στις διοικήσεις τους, αλλά και στην περιφερειακή αρχή Καχριμάνη, μίλησε ο Σπ. Ριζόπουλος την Τρίτη σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Ηγουμενίτσα.

    Όπως ανέφερε, στο παρελθόν υπήρξαν τέσσερις διακανονισμοί των οφειλών, με ελκυστικούς μάλιστα όρους, οι οποίοι όμως ουδέποτε τηρήθηκαν. Παρόλα αυτά τόνισε, ότι από τους 400 ΤΟΕΒ στην Ελλάδα, μόνο στην Ήπειρο υπάρχουν τέτοια προβλήματα.

    «Το πρόβλημα είναι αρχικά διαρθρωτικό γιατί όταν φτιάχτηκαν οι υποδομές στόχος ήταν η παροχή νερού σε μεγάλες εκτάσεις οι οποίες όμως σήμερα δεν καλλιεργούνται την ίδια ώρα που το κόστος παραμένει το ίδιο. Άρα βελτίωση με τα νέα δεδομένα δεν έγινε. Οι λύσεις που δόθηκαν τα προηγούμενα χρόνια ήταν ευκαιριακές και δεν πέτυχαν. Αν είχαν πετύχει δεν θα ήμασταν εδώ σήμερα.  Όσες ρυθμίσεις και να γίνουν το πρόβλημα θα επιστρέφει. Χρειάζεται ένα μεσοπρόθεσμο σχέδιο με δημιουργία υποδομών ενέργειας, αλλαγή αντλιοστασίων για μείωση κόστους και συνέπεια στην αποπληρωμή χρεών. Την επεξεργαζόμαστε και θα την παρουσιάσουμε στο πρόγραμμα μας αναλυτικά μετά τις εθνικές εκλογές», ανέφερε ο κ. Ριζόπουλος.

    ΕΠΜ και Καλαμάς

    Ο κ. Ριζόπουλος στο πρώτο σκέλος της συνέντευξης; Τύπου που παραχώρησε, αναφέρθηκε στα νέα δεδομένα που προκύπτουν τόσο από τα αιτήματα κατοίκων στις εκβολές του Καλαμά, όσο και από τις Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες που αφορούν περιοχές Natura.

    Όπως εξήγησε, οι περιβαλλοντικές μελέτες αλλά και τα αιτήματα των κατοίκων διαμορφώνουν μια νέα κατάσταση γύρω από τον Καλαμά με βασικότερο στοιχείο την μεγαλύτερη οικιστική αξιοποίηση καθότι από τις τρεις ζώνες προστασίας που προβλέπονται στις δύο επιτρέπονται οικιστικές και τουριστικές επενδύσεις.

    Κατά τον ίδιο οι προβλέψεις αυτές από μόνες τους δεν είναι πρόβλημα για την περιοχή, ωστόσο μπορεί να μετατραπεί αν δεν υπάρξουν σαφείς κανόνες.

    «Η Ελλάδα δεν φημίζεται για την οργάνωσή της στα πολεοδομικά ζητήματα. Περιοχές με απίστευτο κάλλος έχουν παραδοθεί χωρίς μέτρα και σταθμά στις ορέξεις συγκεκριμένων συμφερόντων. Ο Καλαμάς είναι μεν αναξιοποίητος αλλά οι οικιστικές και τουριστικές δραστηριότητες θέλουν μεγάλη προσοχή. Πρέπει να αποφύγουμε τα εκτρώματα. Δεν λέμε όχι στην οικιστική και τουριστική ανάπτυξη αλλά να γίνουν όλα με οργανωμένο σχέδιο πολεοδομικό και ρυθμιστικό», σημείωσε μεταξύ άλλων.

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ